Prima alertă de iarnă în România! Unde vor fi probleme, ce spun meteorologii de București
Sfârșit de săptămână cu răcire agresivă a vremii în România. Meteorologii anunță că zonele din sud-estul țării sunt vizate duminică de un cod portocaliu de viscol. În Moldova și Transilvania este cod galben de vânt și ninsori viscolite.Comandamentele pentru fenomene meteorologice periculoase au fost convocate la nivelul prefecturilor și inspectoratelor pentru situații de urgență.
Atenție români! Zonele din sud-estul țării sunt vizate duminică de un cod portocaliu de viscol, cu vânt care va depăși viteza de 85 km/h și vizibilitate sub 50 de metri. De asemenea, în județe din Moldova și Transilvania este cod galben de vânt și ninsori viscolite.
Unde spun meteorologii că vor fi cele mai mari probleme
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis Cod portocaliu de viscol pentru sud-estul țării, valabil duminică, 26 noiembrie, în intervalul orar 02.00-16.00.
”În intervalul menționat în județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75...85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, a transmis ANM
Prognoza București de la ANM
-În perioada 25 noiembrie ora 19.00-26 noiembrie ora 8.00, în Capitală vremea se va răci accentuat. Cerul va fi acoperit vor fi precipitaţii sub formă de ploaie iar în timpul nopții lapoviţă şi ninsoare. Se vor acumula cantităţi de apă însemnate, de 30...40 l/mp. Pe parcursul nopţii se va depune strat de zăpadă, neuniform, de 5...10 cm. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în a doua parte a intervalului (cu rafale în general de 40...50 km/h). Temperatura maximă va fi de 6...7 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad.
-În perioada 26 noiembrie ora 8.00 și 26 noiembrie ora 18.00, vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări în primele ore, când vor mai fi precipitaţii slabe, mixte, apoi va deveni variabil. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45...50 km/h. Temperatura maximă va fi de 5...6 grade.
Cod Galben de precipitații
Cod galben de precipitații, viscol și vreme deosebit de rece pentru tot sudul României valabil până duminică 26 noiembrie, ora 18.00
”În intervalul menționat, aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde regiunile sudice și sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă însemnate de 25...30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40...50 l/mp.
Vor fi ploi, dar treptat începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica îndeosebi în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură. Vor fi rafale în general de 60...75 km/h, intervale cu viscol și vizibilitate scăzută”, potrivit comunicatului ANM preluat de sursa citată.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță alertă de gradul 0
La nivelul județelor aflate sub incidența codurilor de vreme severă, peste 4.000 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale, pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a ordonat tuturor unităților din subordine să intre de vineri în alertă de vreme rea. Au fost activate grupele operative şi suplimentate rezervele de personal
Inspectoratele pentru situații de urgență din țară au primit ordin să reactualizeze informațiile privind:
- verificarea și cunoașterea situației cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni -verificarea persoanelor care urmează tratamente de dializă sau alte afecțiuniâ
-verificarea situației privind spațiile destinate cazării temporare a persoanelor afectate, dacă va fi necesară evacuarea populaţiei.
Sfaturi de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
-Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
-Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
-Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
-Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
-Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.