Prima clădire istorică salvată de Nicușor Dan. ”Nu se vor face blocuri în locul clădirilor istorice”
Primarul General Nicușor Dan promite că atitudinea autorităţii locale faţă de patrimoniul naţional din Capitală se va schimba. Acesta spune că în următoarea perioadă nu se vor mai demola clădiri istorice şi nu se vor mai edifica imobile fără acte, avize, certificate sau autorizări.
Prima clădire istorică salvată de edil se află pe strada Știrbei Vodă 132. Anul trecut, în luna noiembrie, Nicușor Dan a suspendat autorizația de desființare, autorizație care fusese semnată de către fosta administrație pe ultima sută de metri a mandatului. Casa urma să fie pusă a pământ, iar în locul ei să apară un bloc cu 7 etaje.
“Clădirea din strada Știrbei Vodă 132 a fost salvată. În timpul mandatului meu nu se vor face demolări fără avize și nu se vor construi blocuri în locul clădirilor istorice din București. Acest lucru este valabil și în cazul imobilului din strada Știrbei Vodă 132. Anul trecut, în luna noiembrie, am suspendat autorizația de desființare, autorizație care fusese semnată de către fosta administrație pe ultima sută de metri a mandatului. Prefectul Municipiului București a atacat astăzi, la Tribunalul București, actele administrative referitoare la acest imobil, respectiv certificatul de urbanism privind desființarea construcției existente și construire imobil, autorizația de desființare din 15.10.2020, precum și autorizația de construire semnată de fostul primar Firea în data de 15.10.2020 pentru construirea unui bloc de 7 etaje. Îi mulțumesc prefectului pentru toate eforturile depuse. Astfel, având în vedere faptul că prefectul a atacat în instanță aceste acte, orice acțiune de demolare/construire se suspendă de drept”, a transmis primarul general.
Și nu este singurul caz de acest gen. Autoritățile arată că o altă clădire istorică care a atras atenția rechinilor imobiliari se află în strada I.C. Visarion nr. 8.
”Îmi doresc ca autoritățile să ducă la capăt ancheta și să facă lumină în acest caz, pentru a putea reveni la o stare de normalitate privind protejarea patrimoniului cultural din Capitală. Este un alt potențial abuz pe care, în trecut, l-am semnalat. Atitudinea față de patrimoniul național se schimbă în București și asta sper că au înțeles toți amatorii de tunuri imobiliare cu clădiri vechi, pline de istorie”, a adaugat primarul general.
Ce spun bucureștenii despre protejarea clădirilor istorice de la demolare
Iar mesajele bucureștenilor au început să apară pe pagina de Facebook a lui Nicușor Dan: ” Bravo pentru aceasta oprire a mutilării Bucureștilor!”, Bucureștiul trebuie salvat de rechinii imobiliari și sunteți singurul în măsură să o facă! Mulțumim!”, ”E o demență în a distruge orașul”, ”Bravo! De acord că trebuie să păstrăm clădirile istorice, dar cine și cu ce fonduri le va reabilita pe cele care stau să cadă și reprezintă un pericol public??”, ”Cum stau foarte aproape de imobil pot să certific că este într-o stare de degradare avansată. De ceva timp este locuită de tot felul de dubioși. Sperăm să fie soluții și pentru reabilitare”.