Primăria Capitalei și DSP se acuză reciproc după descoperirea unui focar de coronavirus la un centru pentru persoane vârstnice
Scandal între Primăria Capitalei și Direcția de Sănătate Publică după apariția unui focar de coronavirus la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice. În timp ce DSP a amendat autoritățile locale cu 20000 de lei, instituția condusă de Gabriela Firea anunță că va face plângere penală.
Focarul de coronavirus a apărut la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice Berceni care aparține Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București din cadrul Municipalității.”Urmare apariţiei cazurilor confirmate de SARS-CoV-2 pozitiv în centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente, atât din rândul personalului medical şi de îngrijire cât şi din cadrul persoanelor internate, personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a efectuat un control în data de 24.05.2020”, a anunţat, luni, DSP Bucureşti într-un comunicat remis news.ro. În urma controlului au fost identificate 75 de persoane (atât din rândul personalului angajat al centrului cât şi din rândul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2. ”Pentru neinstituirea şi neaplicarea de către personalul medico-sanitar şi administrativ a măsurilor care să prevină apariţia sau răspândirea de boli transmisibile, a fost aplicată amenda contravenţională, persoanei responsabile, conform prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20.000”, a mai transmis DSP Bucureşti. Instituția condusă de Gabriela Firea a contestat vehement prin intermediul DGSAMB constatările inspectorilor DSP și a anunțat că va face plângere penală. Motivul? Refuzul celor de la DSP de a face testele conform legii.”După ce a așteptat timp de trei zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidențial din Berceni, pentru a urgenta procedura și pentru a suplini lipsa de reacție a DSP, DGASMB a efectuat testarea prin resurse interne deși, potrivit legislației în vigoare, personalul centrelor rezidențiale trebuie testat de către DSP, de două ori pe lună, iar beneficiarii trebuiau testați la apariția primului caz sau a simptomelor”, anunță Primăria Capitalei într-un comunicat. Reprezentanții instituție conduse de Gabriela Firea au precizat că cei 47 de beneficiari și 28 de angajati care au fost depistati pozitivi, sunt asimptomatici și au fost internati, în funcție de patologiile asociate, la mai multe spitale din București, printre care Monza, Colentina, Ana Aslan, Victor Babeș.
Citiți și
Focar de coronavirus la un centru de bătrâni din Dâmbovița. 41 de persoane au fost infectate