Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, confirmate în România. Din ce orașe sunt pacienții
Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate în România, secvențierea fiind făcută în laboratoarele MedLife. Tulpina sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinurile aprobate în România, este pentru prima dată detectată în țara noastră.
UPDATE Primul caz este o femeie din municipiul Bucureşti, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (femeia) a fost confirmat cu B.1.351.
Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, având judeţ de infectare Argeş, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată, a arătat INSP.
MedLife anunță că dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. Practic, în acest moment, tulpina britanică, mult mai transmisibilă, a devenit dominantă pe teritoriul României.
În probele secvențiate de MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de două luni.
Creșterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada și a numărului de pacienți internați la ATI întărește faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.
Vaccinarea și măsurile de siguranță - purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială - rămân esențiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.
Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul României.
Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice.
Citește și:
5 lucruri despre noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud. Ce știm până acum
Pacienții confirmați cu tulpina sud-africană provin din București și Pitești
În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.
Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.
Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică.
Citește și: