Primii angajaţi au primit tichetele de vacanţă. Câţi bani au încasat
Promisiunea că salariaţii vor pleca în vacanţă cu tichete de la serviciu s-a adeverit. Primii angajaţi au primit deja taloanele pentru distracţie şi vor profita de ele în concediul de iarnă.
“N-am mai fost plecată într-o vacanţă de 3 ani”, îşi aminteşte Corina Dascălu (44 de ani). Este cameristă la Hotelul Ambasador, din Capitală, şi câştigă cu tot cu bonuri de masă 1.400 de lei. Prea puţin ca să-şi permită un concediu departe de casă. Dar cum a avut şansa ca patronii să-i dea mult-trâmbiţatele vouchere de vacanţă, femeia şi-a făcut deja planuri. “La iarnă vreau să merg la munte”, ne-a spus încântată Corina, care a primit tichete în valoare de trei salarii minime brute. Adică 3.150 de lei.
“Un carnet conţine tichete de 1.050 lei, cât e salariul minim brut. Nu avem posibilitatea să le dăm 6 salarii, cât e maximul, însă vom da cel mult 4. Le acordăm în funcţie de vechimea pe care salariaţii o au la noi. Cei care lucrează de 2- 5 ani au primit două salarii, între 5 şi 10 ani, trei salarii, şi cei care lucrează de 10-20 de ani, patru salarii. Efortul bugetar pentru cei 31 de salariaţi care au primit vouchere e de 20.000 €”, ne-a declarat Andrei Istrate, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Hotelul Ambasador, care a spus că-i încurajează pe angajatori să ofere tichete de vacanţă.
“În primul rând, dezvoltăm turismul românesc, apoi tichetele sunt impozitate cu 16%, pe când prima cu 82%, a continuat Istrate. Voucherele pot fi folosite la hotelurile şi pensiunile din ţară autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, nu pot fi vândute şi nu se poate caza pe baza lor o altă persoană. Pot fi oferite pe suport de hârtie sau sub formă de card. Din 2016, odată cu creşterea salariului minim, tichetele se vor calcula la 1.200 de lei.