Prințesa cu destin tragic care își donează averea după moarte

Ultima actualizare:

    Marina Sturdza a trăit mare parte din viața ei în Canada. S-a întors în România după căderea comunismului, în 1990
Marina Sturdza a trăit mare parte din viața ei în Canada. S-a întors în România după căderea comunismului, în 1990

Descendentă a două familii nobile, Șuțu și Sturdza, prințesa Marina Sturdza a trecut în neființă la 22 octombrie 2017, după o luptă cruntă cu o boală neiertătoare. În ciuda unei vieți pe muchie de cuțit, Marina Sturdza a găsit resurse pentru a-i ajuta pe cei din jur. Înainte de a părăsi lumea celor vii, prințesa născută în România a lăsat cu limbă de moarte moștenitorilor ei să scoată la vânzare mare parte din bunurile personale, iar banii obținuți să fie donați unor fundații care au grijă de copiii bolnavi.

Nu mai puțin de 139 de bunuri personale de mare valoare, printre care tablouri, obiecte de mobilier și de casă, articole vestimentare, fotografii și bijuterii pe care le-a purtat de-a lungul vieții vor fi vândute pe 24 aprilie 2018 în cadrul unei licitații publice organizate de casa Artmark. A fost una din ultimele cerințe ale prințesei Marina Sturdza, cu care viața nu a fost întotdeauna blândă și îngăduitoare. De fapt, parcursul ei în viață poate fi caracterizat drept unul cu suișuri și coborâșuri, iar panta a fost mereu una abruptă.


    La Londra, în 2014. Foto: Raul Stef
La Londra, în 2014. Foto: Raul Stef

Marina Sturdza s-a născut în România, dar avea să trăiască în țara ei doar câțiva ani. La vârsta de trei ani, pe fondul instituirii regimului comunist, micii prințese i se pregătește ieșirea din țară, în mare secret. Părinții ei fuseseră declarați dușmani ai poporului și trimiși la închisoare sau în arest la domiciliu. Astfel că, pentru scoaterea ei din țară se apelează la un diplomat elvețian. Prima tentativă este fără succes, diplomatul elveţian care mijlocise fuga o ţine o vreme în mijlocul familiei lui, în așteptarea eliberării părinților. Fără vreo veste de la părinții ei naturali, mica prințesă este obligată de împrejurări să se întoarcă în țară, unde ajunge în grija bunicii. Într-un interviu acordat în 2013, Marina Sturdza și-a amintit cu lux de amănunte acest episod din viața ei.

„Am ieșit din țară cu un diplomat care avea la rândul lui trei copii și care m-a transportat ca și cum aș fi fost unul dintre copiii lui. Am fost drogată ca să nu vorbesc românește și am fost dusă cu trenul în Elveția, dar părinții mei au dispărut între timp. M-a ținut acolo câteva săptămâni și, pe urmă, s-a stabilit că voi fi restituită bunicilor. Am venit înapoi, iarăși drogată, și am fost încredințată bunicii mele. După care s-a aflat că părinții mei ajunseseră în Elveția. Așa că iar m-au dus cu trenul în Elveția. Știu că pare un basm, dar părinții mei au primit un telefon și cineva le-a spus Este un pachet la gară care vă așteaptă. Și acest pachet eram eu, așezată pe o valiză”, declara prințesa Marina Sturdza.


    La Chișinău, alături de copii, în 2014. Foto: Punkt
La Chișinău, alături de copii, în 2014. Foto: Punkt

Viața tinerei prințese din Romnânia nu avea să intre pe un făgaș normal prea curând, întrucât nu rămâne prea mult în Elveția. De aici începe un lung exil al familiei, care îi poartă pe membrii ei în Franţa, apoi în Italia şi, într-un final, în Canada, la o fermă de porci din Alberta. În 1952, familia Marinei Sturdza pleacă la Toronto, iar viaţa prinţesei începe să se schimbe. În ciuda tuturor greutăţilor, primeşte o educaţie aleasă pe măsura descendenţei sale nobiliare. Timp de aproape trei decenii prințesa Marina Sturdza a fost jurnalist de modă şi artă, scriind pentru 35 de publicaţii, a fost vicepreşedinte al casei de modă Oscar de la Renta şi a colaborat cu marii creatori de modă ai lumii. A lucrat pentru UNICEF, pentru Guvernul Canadei, a urmat o carieră în zona diplomației. Dar mai presus de orice, prinţesa a fost sufletul multor fundaţii, caritatea fiind cea mai mare bucurie a ei. 

S-a întors în România după 1989, iar în Republica Moldova a contribuit la deschiderea primului centru de îngrijire paleativă pentru pacienții cu boli în stadiu terminal. În 2014, Fundația „Hospice Casa Speranței” a deschis primul centru de îngrijire paliativă cu servicii integrate din Bucureşti. „Scopul este să ne trăim sfârşitul cu aceeaşi demnitate ca viaţa şi să nu cumva ca oamenii pe care-i iubim să se stingă în durere”, declara Prinţesa Marina Sturdza, la inaugurarea centrului. Aici, circa 2.000 de oameni cu boli incurabile primesc anual ajutor medical şi consiliere psihologică în mod gratuit.


    Întotdeauna alături de copii
Întotdeauna alături de copii

Toți banii care vor fi obținuți de pe urma licitației din 24 aprilie vor fi donați fundațiilor Hope and Homes for Children, Fara Orphans Fund, The Hospices of Hope, Pro Patrimonio şi Fundația Sfântul Dimitrie, pentru ajutorarea copiilor bolnavi și proveniți din familii sărace. Obiectele personale ale prințesei, care compun colecția scoasă la licitație, pot fi vizitate începând din 11 aprilie 2018, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net