Procurorii din România anchetează crimele rușilor din Ucraina. Este vestea zilei!

Ultima actualizare:

În contextul războiului din Ucraina, procurorii români au luat o decizie fără precedent. Autoritățile s-au autosesizat în ceea ce privește săvârșirea crimelor contra umanității și sunt pe cale să desfășoare o anchetă amplă pentru a stabili impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin dublă cetățenie.

Război în Ucraina - ziua 86 - Kiev - 20 mai 2022 / FOTO Profimedia

Ministerul Public a emis un comunicat de presă în urmă cu puțin timp și a anunțat că a fost declanșată o investigație din cauza atacurilor rușilor din Ucraina, în urma cărora și-au pierdut viața mai mulți civili, printre care și copii, iar alte persoane au sfârșit cu răni grave.

 Secția parchetelor militare va conduce ancheta, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu infracțiunile prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. G) și k) din Codul Penal. „Consecințele atacului sunt deosebit de grave”, transmit procurorii români.

S-ar putea să te intereseze și: Vladimir Putin, umilit de către ucraineni. Mesajul hilar publicat pe Twitter

Anchetă pentru crime contra umanității comise de ruși în Ucraina, în plină desfășurare în România

"La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina", a emis Ministerul Public, printr-un comunicat emis astăzi, 11 iulie.

Mai mult, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, în urma atacului militar declanșat de Federația Rusă. Toți acești oameni au statutul de persoane refugiate și se află pe întreg teritoriul european, inclusiv în România. Procurorii pun la dispoziție un chestionar pe website-ul creat special pentru această anchetă, iar persoanele care au fost victime sau martori ale agresiunii îl pot completa AICI. 

De asemenea, vor fi cerute date de la autoritățile locale, din Ucraina, care au demarat deja peste 20.000 de anchete pentru crime de război. Și Polonia desfășoară astfel de acțiuni, încă din luna martie, când adunase deja 300 de mărturii.

Pe aceeași idee: VIDEO Peste 16 oameni au murit în urma unui atac asupra unui mall din Krememchuk, Ucraina

Motivul pentru care autoritățile desfășoare anchete, în contextul războiului din Ucraina

"Conform art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române", se mai arată în comunicat.

Legea din România califică drept crimă împotriva umanității / genocid: uciderea membrilor unei colectivități, vătămarea fizică sau mintală, supunerea la condiții de trai care pot duce la distrugere fizică, tratamentele neomenoase, luarea de ostatici, deportarea, dislocarea sau lipsirea de libertate fără temei legal etc.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net