Producătorii de pepeni din Gottlob: «Grindina şi o boală rară ne lasă fără recoltă»
Comuna Gottlob, la 50 de kilometri de Timişoara, este cunoscută ca Dăbulenii din Banat. 220 de hectare de teren sunt cultivate cu lubeniţă. Anul ăsta însă e prăpăd. O mare parte din producţie s-a dus pe apa sâmbetei din cauza grindinei şi a unei boli care a lovit fructele.
„Din cauza vremii, a ploilor abundente, fluctuaţiilor de temperatură foarte mari de pe o zi pe alta, plantele au avut de suferit. Se pare că producţia e la jumătate faţă de anul trecut. E o tragedie. Am putea spune că mai compensează preţul care s-a menţinut sus, pentru că aceste probleme au existat în toată ţara. Mai avem şi problema cu o boală care a lovit fructele. Un prieten, specialist în Bosnia-Herzegovina, a spus că a mai întâlnit aşa ceva în urmă cu mai mulţi ani, în Serbia. Nu ştie nimeni de la ce a plecat. Trebuie să găsim ceva tratamente, pentru că riscăm să avem de suferit şi anii viitori. Şi această boală a diminuat foarte mult producţia”, a declarat Nicu Creţu, unul dintre producătorii de lubeniţă de la Gottlob, pentru adevarul.ro.
“Este un an foarte dificil având în vedere multele precipitaţii din primăvară, am avut şi grindină pe o parte din terenurile comunei. A mai scăzut şi suprafaţa de cultivare faţă de anul trecut. Avem şi probleme cu desfacerea. Cei care nu au contracte cu supermarketuri se plâng de cum sunt vânzările în pieţe. La lubeniţă, investiţia este foarte mare. Trece de 2.500 de euro pe hectar. Nu întotdeauna profitul obţinut îl mulţumeşte pe agricultor”, a spus Cristian Cerba, viceprimarul din Gottlob, şi el cultivator.
Printre cumpărătorii pe care se bazează cei de la Gottlob sunt samsarii din Oltenia. Pentru că lubeniţa de la Dăbuleni se termină mai repede, aceştia vin cu tirurile la Gottlob.
Achiziţionează lubeniţa timişeană, o duc în pieţe din oraşele mari din Ardeal, Oltenia sau Muntenia şi o vând sub brandul „de Dăbuleni” – mult mai cunoscut la nivel naţional decât cel de la Gottlob, deşi “Lubeniţa de Gottlob” este marcă înregistrată la OSIM începând din anul 2014.
„Ieri a venit un TIR din Dolj, astăzi a mai venit unul, mâine urmează să vină încă două camioane. Se termină producţia la ei, începe la noi. Au fost la mine, am negociat pentru două tiruri, ei vând la Cluj sub brandul Dăbuleni. Gottlobul e cunoscut doar în zona de vest, în Banat”, a mai afirmat Nicu Creţu.