Profesorii continuă greva și joi, 25 mai. Anunțul de ultimă oră al sindicaliștilor din Educație

Şcolile rămân închise şi mâine, joi, 25 mai. Sindicatele susțin că greva continuă, iar un răspuns clar va fi dat joi dimineață, după consultarea tuturor sindicatelor din Educație. 

Sindicaliștii din Educație anunță că greva din școli continuă Foto: Inquam Photo Octav Ganea
Sindicaliștii din Educație anunță că greva din școli continuă Foto: Inquam Photo Octav Ganea

Profesorii sunt în grevă de luni, 22 mai 

Mii de cadre didactice și angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni. Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început luni după-masă.

Profesorii aşteaptă soluţii de ani de zile

Salariile lor nu au ţinut pasul cu inflaţia şi scumpirile. România este printre ţările care își plătesc cel mai puțin profesorii. În topul salariilor, este pe 26 din 36 de locuri. Cele mai bune lefuri sunt în Germania şi Luxemburg. Profesorii de acolo câştigă de aproape cinci ori mai mult decât ai noştri. În ultimii 20 de ani peste 6.500 de profesori au plecat din România. Jumătate dintre ei au fost „adoptaţi“ de Marea Britanie.

Ce spune ministrul Muncii Marius Budăi

,,Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare", a anunţat ministrul muncii Marius Budăi.  

Care sunt revendicările profesorilor

Profesorii cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat)

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

image
image
image
image
image
image
father 22194 1280 jpg
sala examen bac jpg
calendar ortodox 2021 31 mai sf mc ermie png
jln kșlț jpg
flame 580342 1280 jpg
pots 716579 1280 jpg