Profilul psihologic al principalilor candidaţi la Preşedinţie: «Iohannis, un elev prins cu lecţiile neterminate»

Ultima actualizare:

    Klaus IohannisFoto: Arhivă Click
Klaus IohannisFoto: Arhivă Click

Intraţi în cursa pentru Cotroceni, candidaţii la Preşedinţie sunt analizaţi pe toate părţile. Dacă pe scena politică le-am urmărit toţi discursul, iată cum sunt ei atunci când sunt puşi sub lupa psihologului. Ilie Marinescu le-a analizat profilurile lui Klaus Iohannis, Vioricăi Dăncilă, lui Mircea Diaconu şi lui Theodor Paleologu înainte cu două zile de începerea campaniei electorale.

Candidaţii la Preşedinţie încearcă să-şi convingă electoratul aşa cum ştiu ei mai bine. Unii au un discurs mai agresiv, alţii lansează atacuri asupra adversarilor, cert este că psihologul i-a analizat din alt punct de vedere pe cei patru politicieni, personajele cele mai importante, care s-au înscris în cursa pentru Cotroceni.

«Klaus Iohannis, aparent derutat de problemele pe care trebuie să le rezolve»

Prin filtrul specialistului, actualul preşedinte pare că ar fi dezvoltat o patlogie a urii îndreptată către cei cu care se luptă pe scena politică.  

"Un candidat cu aer de elev prins cu lecțiile neterminate, încurcat, reflexiv, aparent derutat de prea grelele probleme pe care trebuia să le rezolve. Orgoliul manifestat în perioada primului mandat a jucat un rol deosebit în dezvoltarea unei patologii a urii îndreptată împotriva adversarilor politici în detrimentul concilierii şi echidistanței şi echilibrului social. Ura orgolioasă reprezintă o reacție de apărare contra unei impresii de umilire morală, ca un mecanism pe care Adler (n.r. medic psihiatru austriac, fondator al școlii de psihologie individuală) l-a descris ca reacție a complexului de inferioritate, complex ce este în fapt un Ianus (n.r. zeu) cu două fețe, fiindcă posedă şi aşa -numitul complex de superioritate care are acelaşi punct de referință: deficitul sentimentului comunitar ce se conturează în atitudini, trăsături de caracter şi opinii despre propriile dotări şi capacități superioare, ceea ce nu îl absolvă, uneori, de la sentimentul de dispreț din partea alegătorilor sau aleşilor", a explicat specialistul. 

«Viorica Dăncilă fuge după o imagine amăgitoare»

Gafele Vioricăi Dăncilă au stârnit hohote de râs în rândul adversarilor politici, dar şi în cel al potenţialilor ei alegători. Şefa Guvernului este caracaterizată de psiholog ca fiind o persoană căreia i se alimentează amorul propriu de câtre persoanele din anturaj sau de către consilierii ei de imagine. "Slăbiciunea personalității face individul să se conceapă altfel decât este. Gustave Flaubert afirma "Madame Bovary c'est moi", afirmație ce conduce la sindromul doamnei Bovary ce reprezintă o fugă după o imagine dintr-o oglindă magică şi amăgitoare, în care persoana analizată crede orbeşte, astfel încât, dragostea de sine o împiedică să îşi recunoască, măcar pentru ea însăşi, incapacitatea. Amorul propriu alimentat de suita de «linguşitori», o pune în postura de a se autoînşela, amăgindu-se că are imaginea după care tocmai aleargă şi vocația unei funcții providențiale", a aexplicat psihologul.  

Cei mai importanţi candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile prezidenţiale
Cei mai importanţi candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile prezidenţiale

«Mircea Diaconu, un actor şi pe scena politică»

Celebru pentru rolurile sale pe care le interpretează magistral, Mircea Diaconu pare să ştie foarte bine cum să joace şi pe scena politică, nu doar pe cea de la teatru.   "Mereu în căutarea unor roluri care să dea formă unor fantasme din ce în ce mai profitabile alimentării propriului Eu, se pare că îi este foarte greu să se desprindă de actorul ce interpreta personaje care stârnesc milă şi compasiune. Incapabil să se delimiteze ca parte activă a dialogului şi deciziei, oportunist din fire, nu reuşeşte să se asume ca parte a realului. Personaj care-şi contemplă rezultatele obținute fără a se expune vreunui risc sau judecăți morale, plonjează în delir mediatic şi-şi extrage surse de satisfacție din propriul narcisism", este de părere Ilie Marinescu

«Theodor Paleologu, un personaj alunecos»

Theodoar Paleologu are o charismă aparte, fiind apreciat nu doar de studenţii săi. El este candidatul pe care psihologul îl vede ca fiind un personaj care se foloseşte de umor pentru a trece bariera ecranului tv.  

"Candidatul sută la sută «made în Europa», acea Europă pe care toți candidații o clamează şi cu care majoritatea alegătorilor este în principiu de acord. Un personaj spilcuit, ponderat, alunecos, prezentabil, erudit, pare totuşi atipic pentru electoratul obişnuit cu tiparul activistului «sectant» de partid care face promisiuni fără acoperire, care vine la serviciu însoțit de rude pe post de consilieri, ținut în captivitate de interese ascunse de partid şi părtinitor cu cei care îi ridică osanale. Charismatic, cu o emotivitate scăzută, ironia fină, umorul folosit cu ponderare, capacitatea de a-şi ascunde prima reacție sub impulsul momentului, trăirea parțială a sentimentului de independență îi creionează un profil greu de digerat pentru un alegător obişnuit cu incultura, invidia, ura, minciuna şi machiavelismul servite ca o condiție sine qua non (n.r. indispensabilă) a funcției supreme în Stat", a conchis psihologul. 

Citeşte şi:

Scandalul semnăturilor false ia amploare. Mai mulți candidați încearcă să ajungă la Cotroceni prin fraudă

Alegeri prezidențiale 2019. BEC stabilește ordinea candidaților pe buletinele de vot

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
colaj jpg
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net