Prognoza meteo. Cum va fi vremea vineri și în zilele următoare
Ne-a pus probleme viscolul din noaptea de 5/6 februarie. Cum va fi vremea mâine și în zilele următoare? Meteorologii ANM au emis ”cod galben” de viscol în estul, sud-estul țării și la munte, valabil până sâmbătă, 8 februarie, la ora 2.00. Uite prognoza meteo în zilele următoare!
A venit iarna adevărată, cu temperaturi scăzute, ninsori abundente și vânt năpraznic. Astăzi, 6 februarie, meteorologii ANM au emis noi avertizări de vreme severă.
Este ”cod galben”, de astăzi, 6 februarie, de la ora 18.00, până sâmbătă, 8 februarie, la ora 2.00. În această perioadă, suunt prognozate intensificări ale vântului, zăpadă spulberată.
”Vântul va prezenta intensificări temporare în estul și sud-estul țării, cu viteze, în general, de 45...55 km/h, iar la munte, cu peste 60 km/h, spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul țării, dar pe arii mai restrânse. Se vor semnala ninsori, în general slabe cantitativ, în zonele de munte, local în nord, centru și est, iar în cursul zilei de vineri (07 februarie) și în regiunile sudice. Până la finalul săptămânii, în cea mai mare parte a țării, vremea va fi rece, local geroasă în timpul nopților”, informează ANM.
Cum va fi vremea în zilele următoare
- Ziua de sâmbătă, 8 februarie, va fi soare, dar temperaturile rămân scăzute. Sunt prognozate 2 grade la prânz și minus 8 grade la București, 1 grade ziua și minus 7 grade la Suceava, zero grade ziua și minus 5 grade la Constanța, 3 grade ziua și minus 8 grade noaptea la Timișoara, 1 grad ziua și minus 11 grade la Cluj-Napoca.
- Duminică va fi soare, dar temperaturile din timpul nopților vor rămâne scăzute: minus 9 grade la Cluj-Napoca, minus 7 grade la Timișoara, minus 9 grade la București, minus 5 la Constanța. Pe timpul zilei, se va încălzi ușor.
- Luni, temperaturile vor urca ușor, până la 8 – 9 grade în majoritatea regiunilor și 11 grade în Banat. Însă, va fi o zi închisă, cu cer mai mult noros, cu excepția Munteniei și a Dobrogei.
- De marți, 11 februarie, se întorc precipitațiile și se răcește din nou.
Ce sunt codurile meteorologice
Din anul 2007, România face parte din grupul celor 29 de țări care au aderat la sistemul Meteoalarm din Europa care monitorizează fenomenele meteo de pe continent. Tot de atunci, meteorologii ANM emit coduri meteo care ne avertizează că vremea se va schimba radical, de cele mai multe ori distructiv și periculos pentru oameni.
Hărțile meteorologilor sunt colorate în verde când nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
Avertizări meteo imediate
În cazul în care apariția fenomenelor periculoase este estimată a se produce în următoarele 3, până la 6 ore, sunt emise avertizările pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip “nowcasting”).
Când se emite cod roșu
Fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.
Când se emite cod portocaliu
Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
Când se emite cod galben
Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
Citește și:
Cod portocaliu de viscol în 18 judeţe. Cod galben de ninsoare în alte cinci județe
Record de vânt și de temperatură. Unde s-au resimțit -62 de grade Celsius