Programul ”Din grijă pentru copii”. 48% dintre cei mici au suferit în pandemie de depresie, tentative de suicid, abuz

Ultima actualizare:

    Mulți copii au suferit de depresie din cauza schimbărilor din pandemie Foto: Shutterstock
Mulți copii au suferit de depresie din cauza schimbărilor din pandemie Foto: Shutterstock

Guvernul a aprobat Programul “Din grijă pentru copii”, care este dedicat sănătății emoționale și siguranței celor mici, în contextul pandemiei de Covid-19. Datele statistice sunt îngrijorătoare. 48% dintre copii și părinți au suferit în pandemie de depresie, tentative de suicid, abuz, dar și alte probleme similiare.

48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, la care s-au adăugat adesea situații de agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependență de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanțe.

Și totul din cauza situației pandemice.

Potrivit autorităților, anul trecut au fost sesizate infracțiuni cu 8.122 de victime din rândul copiilor, iar în primele 7 luni din 2021 au fost înregistrate fapte penale cu alți 5.111.

Un raport al Europol arată că Europa de Est a devenit în timpul pandemiei o sursă a producerii materialului de abuz și de  exploatare a copiilor în online, la nivel global, din cauza restricțiilor de circulație și a prezenței excesive pe internet.

Pentru a răspunde acestor probleme, Guvernul a inițiat, în premieră, Programul Național de suport “Din grijă pentru copii”.

Acestea are în vedere protejarea integrității psiho-emoționale a copiilor, prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății mintale, dar și dezvoltarea unui mecanism de prevenire pentru situațiile de violență fizică, sexuală și emoțională în cadrul familial, instituțional, comunitar și online.

Ce cuprinde Programul ”Din grijă pentru copii”

Mai exact, programul cuprinde:

  • 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de pandemie
  • introducerea de către Ministerul Educației în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online;
  • sesiuni de formare pentru cel puțin 7.000 de specialiști în domeniul managementului emoțiilor și al relaționării, metode de identificare și intervenție în situațiile disruptive psiho-emoțional;
  • introducerea unui modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic;
  • desemnarea de inspectori școlari dedicați pentru managementul incluziunii și al suportului psiho-pedagogic;
  • realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor, în fiecare județ;
  • dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiză și sortare a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor: pornografie infantile, exploatare, abuzul online;
  • implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruți;
  • crearea unui număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii;
  • dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, specialiștilor cât și părinților. Aceasta va conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.

Programul ”Din grijă pentru copii” va dura doi ani

Durata Programului este de doi ani și va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

“Acesta a fost unul dintre cele mai ample procese de construcție participativă, coordonat de la nivelul Guvernului, iar ceea ce mi se pare cu adevărat important este faptul că au fost implicați în mod activ însăși beneficiarii măsurilor propuse, respectiv copii” a declarat premierul Florin Cîțu.

Comitetul interministerial a finalizat programul la sfârșitul lunii august. Timp de trei luni, zeci de experți, psihologi, medici psihiatri, elevi și părinți au contribuit la elaborarea acestuia.

Citește și: 

INTERVIU Geanina Ilieș, despre depresia cauzată de pandemie

Pandemia de coronavirus, o ameninţare la adresa sănătăţii mintale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net