Programul «Masă caldă», bătaie de joc la adresa vârsnicilor şi a persoanelor fără adăpost. Ce îşi pot lua de fapt cu cardul lunar de 180 de lei

Ultima actualizare:
Restaurantul „Lux Garden” din Azuga se află pe lista operatorilor economici din program
Restaurantul „Lux Garden” din Azuga se află pe lista operatorilor economici din program

Unde dai şi unde crapă! Un program destinat vârstnicilor şi persoanelor fără adăpost prevede acordarea unei mese calde, dar are ca parteneri agreaţi restaurante, pensiuni ori hoteluri cu multe stele şi lanţuri fast-food cu sedii doar în marile oraşe. Prin urmare, cei nevoiaşi nu prea pot beneficia de această facilitate.

Sprijin mai degrabă iluzoriu! Un program guvernamental intrat în vigoare în iulie vizează pensionarii de peste 75 de ani, cu un venit lunar mai mic sau egal cu 800 de lei, precum şi oamenii fără adăpost.  

Zeci de kilometri pentru o ciorbă 

Persoanele care se încadrează în program primesc de la primărie un card alimentat lunar cu suma de 180 de lei. Banii nu pot fi extraşi din cont, ci pot fi cheltuiţi exclusiv pentru hrană caldă, în restaurantele înscrise în program. În plus, suma maximă ce poate fi cheltuită într-o singură zi de către un beneficiar nu poate depăşi 40 de lei. În judeţul Prahova, autorităţile au identificat aproape 7.000 de persoane care se încadrează în limitele impuse de Programul „Mese calde”, cele mai multe dintre ele în mediul rural. Pentru a se bucura de o ciorbă caldă la prânz, oamenii ar trebui să se deplaseze zeci de kilometri, fie la Ploieşti, fie în alt mare oraş unde se află restaurantele agreate.  

Meniu de 40 de lei 

În comuna Ciorani, la  40 de kilometri de Ploieşti, nu funcţionează nici un restaurant. Un drum cu transportul în comun până la Ploieşti costă 9 lei, cu 3 lei mai mult decât valoarea zilnică a tichetului pentru mâncare. În aceeaşi situaţie se află şi nevoiaşii din comuna Proviţa de Sus. „Am găsit o shaormerie din Câmpina. Să vorbim cu ei, poate vor fi de acord să aducă mâncarea oamenilor acasă, altfel nu văd cum”, spune primarul Ovidiu Movileanu pentru adevarul.ro. La Azuga sunt opt restaurante agreate care pot oferi masă caldă. Una dintre pensiuni a acceptat să distribuie mâncarea oamenilor acasă. „Unde aflăm că există un bătrân, mergem şi îi ducem mâncare. Am făcut un meniu în suma de 40 de lei. Le oferim ciorbiţă, felul doi şi le mai punem câteva alimente ca să acopere suma”, explică administratorul pensiunii Elemar, din Azuga. Dacă vor cheltui 40 de lei pe zi, pensionarii vor beneficia de masă caldă doar de patru ori pe lună.  

Reprezentanţe doar în marile oraşe

La programul guvernamental „Masă Caldă” pot participa restaurantele care au contract cu SODEXO, societatea care emite cardul. Oamenii ar trebui să verifice pe site-ul oficial al acesteia restaurantul cel mai apropiat de domiciliul lor, unde-şi pot cheltui cei şase lei primiţi zilnic. Conform cardsodexo.ro, pe lista restaurantelor care oferă masă caldă bătrânilor săraci din Prahova se află lanţuri ca Pizza HUT, KFC, Mesopotamia, care au reprezentanţe doar în marile oraşe. Sunt prevăzute în program inclusiv restaurante de patru şi cinci stele din Sinaia şi Azuga, unde cu şase lei nu poţi cumpăra nici măcar un ceai. 

Restaurante de lux 

Situaţia e similară şi în Bihor, unde pe listă sunt restaurante de „fiţe” ori pensiuni din staţiuni turistice. Şansele ca sărmanii Bihorului să beneficieze de pe urma acestor tichete sociale sunt reduse. Cel puţin în prezent, fiindcă pe lista partenerilor se numără unităţi cu ştaif, precum Allegria, Crinul Alb, Casa Piraţilor, fast-food-uri gen KFC, Pizza Hut, Mamma Mia şi Due Fratelli (unde preţul unei pizza începe de la 20 lei), sau restaurante din resorturi de lux.  Restaurantul Allegria e printre cele mai bine cotate din Oradea. În meniu are şi o variantă de „Meniul zilei”, la 15 lei, de peste două ori mai scump decât suma alocată pe cardurile sociale. În plus, nu asigură transport decât în oraş. De altfel, meniurile zilei, la mai toate restaurantele, sunt între 15 şi 25 lei.  În plus, guvernanţii n-au luat în calcul că un bătrân din localităţile situate în capătul judeţului, care ar veni la Oradea pentru un meniu la KFC, ar da mai mult pe transport decât pe mâncare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net