Proiect discutat la Guvern: Supermarketurile din România să rămână închise în weekend

Marile magazine ar putea fi închise în weekend. Despre această schimbare s-a discutat, marți, 19 martie, la Guvern. Propunerea de a închide supermarketurile nu este neobișnuită în Europa, mai multe țări având deja astfel de restricții. 

Schimbări cu privire la programul supermarketurilor Foto: Shutterstock
Schimbări cu privire la programul supermarketurilor Foto: Shutterstock

Propunerea a fost făcută de micii comercianți

Marți, 19 martie, s-a discutat la Guvern o propunere controversată care vizează închiderea supermarketurilor în weekend. Este o propunere care a fost făcută de către micii comercianţi, care se plâng că în weekend vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%. Acesta este motivul pentru care au venit cu această propunere şi cer ca marile magazine, acelea care au o suprafaţă mai mare de 1.000 de metri pătraţi să fie închise sâmbăta şi duminica, la fel cum se întâmplă în alte state. 

Ce declară susținătorii proiectului 

Susținătorii proiectului argumentează că această măsură ar putea fi benefică magazinelor mai mici și pentru producătorii locali, urmând să stimuleze economia la nivel local. Cu toate acestea, criticii susțin că propunerea ar putea duce la concedieri semnificative și la scăderea veniturilor bugetare, având în vedere că mulți oameni preferă să facă cumpărăturile în weekend.

Potrivit proiectului de lege, marile magazine ar urma să aibă un program săptămânal de funcționare între orele 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și să fie închise în zilele de duminică. Această restricție ar putea schimba obiceiurile de cumpărături ale românilor, întrucât zilele de weekend sunt cele preferate pentru cumpărăturile la supermarket.

O altă prevedere a proiectului 

O altă prevedere importantă a proiectului legislativ este relocarea magazinelor mari în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban. De asemenea, este prevăzut faptul că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separat de produsele importate.

România s-ar alinia la obiceiurile europene 

Propunerea de a închide supermarketurile în weekend nu este neobișnuită în Europa, mai multe țări având deja astfel de restricții. Supermarketurile sunt închise duminica în Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Norvegia și Austria. Alte câteva țări europene limitează strict orele de funcționare duminica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net