Promisiunea pe care Donald Trump i-a făcut-o lui Putin, marea îngrijorarea a Europei

Ultima actualizare:

Primul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă amintește românilor că SUA au finanțat baza militară de la Kogălniceanu și au trimis noi soldați americani în România. Câștigarea unui al doilea mandat în poziția de cel mai puternic om al Planetei trezește o îngrijorarea în Europa. Aceasta este legată de o promisiune pe care Trump a făcut-o în campania electorală lui Vladimir Putin. Iar analiștii s-au dus gândul la o întâlnire din 1938 când premierii francez și britanic au primit de la Hitler promisiunea de pace.

Trump i-a promis „pacea” lui Vladimir Putin

Posibilitatea ca Donald Trump să încheie un acord cu Vladimir Putin, peste capul Ucrainei trezește îngrijorare în Europa de Est, după cum arată o analiză a DW asupra promisiunii de pace făcute de Trump în campania electorală.

image

În septembrie 1938, șeful guvernului francez Édouard Daladier și liderul britanic Neville Chamberlain s-au întâlnit cu Hitler și, crezând că-și asigură pacea, au fost de acord să cedeze Germaniei regiunea Sudetă, parte a Cehoslovaciei.

Hitler nu s-a oprit însă din marșul său: un an mai târziu a ocupat Polonia, iar în 1940 au căzut în mâinile lui Franța, Belgia, Olanda. Pacea grăbită, gândită de prim-ministrul britanic și cel francez, a dus la al Doilea Război Mondial

România și alte țări din regiune se tem de o nouă „reconfigurare geostrategică” a sferei de influență rusești. După cum se subliniază în analiză, Moscova a încercat dintotdeauna să păstreze fostele state sovietice în propria sferă de influență, dar alături de Putin au apărut și alți lideri iredentiști, precum premierul ungar Viktor Orban și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Pe fondul crizei europene, tendințele naționaliste și extremiste cresc în popularitate, iar susținătorii acestor curente, deseori simpatizanți ai Rusiei, pun în pericol unitatea europeană.

  Iranul, Coreea de Nord și China așteaptă ca Rusia să pună umărul la schimbarea ordinii mondiale bazate pe vechile tratate internaționale, amintește sursa citată.  

Provocarea Unității Europene și rolul Statelor Unite

Donald Trump nu și-a ascuns niciodată viziunea eurosceptică, criticând deseori UE și promovând o Europă fragmentată, așa cum o făceau și alți lideri republicani, inclusiv George W. Bush.

Acum o săptămână Trump ironiza UE, unde „toate micile ţări europene drăguţe se adună”, și promitea mărirea tarifelor la importuri. 

Odată cu avansul partidelor suveraniste în statele europene, ideile lui Trump capătă noi rezonanțe, creând o breșă tot mai mare între „Noua Europă” pro-americană și „Vechea Europă”.

În primul mandat, Trump a impus statelor NATO să aloce un buget minim pentru apărare, inclusiv României, căreia i-a garantat securitatea prin susținerea bazelor de la Deveselu și Kogălniceanu.

Cu toate acestea, strategia lui Trump în privința păcii în Ucraina va determina viitorul european. Pentru România, cum se vor negocia relațiile SUA-Rusia va influența semnificativ securitatea regională, dat fiind contextul de vecinătate cu Ucraina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, prima zi în Africa, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
istoria orasului barlad jpg
bloc jpg
colaj bac deca jpg
Dana Marijuana află miercuri daca ramane in arest preventiv Foto Focus Press jpeg
avion british airways jpeg
revolut jpeg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
foto 1 schengen croatia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net