Puşcărie de vis pentru deţinuţii români. "Nu vezi gratii şi nici mascaţi"

Ultima actualizare:

    Deţinuţii au parte de condiţii speciale la închisoarea de pe Grindul TătaruFoto: David Muntean
Deţinuţii au parte de condiţii speciale la închisoarea de pe Grindul TătaruFoto: David Muntean

Puşcărie în care deţinuţii pot munci şi trăi ca oamenii liberi! Acest proiect a prins viaţă în Delta Dunării, pe Braţul Chilia, aproape de frontiera cu Ucraina. Închisoarea a fost ridicată cu fonduri norvegiene, pe o insulă, iar cei condamnaţi pentru tâlhărie sau pentru furt se bucură că nu mai văd mascaţi şi zăbrele.

Închisoare care seamănă cu taberele de odinioară ale elevilor! Un nou model de penitenciar a fost ridicat în Delta Dunării, pe un grind aşezat la graniţa româno-ucraineană. Penitenciarul e construit pe o insulă, Grindul Tătaru, înconjurat de apele Braţului Chilia.Într-o perioadă în care închisorile româneşti sunt tot mai pline, iar deţinuţii se revoltă din cauza condiţiilor grele, un grup de oameni din Norvegia şi România încearcă să-i trateze altfel pe condamnaţi: o închisoare bazată pe ideea că deţinuţii trebuie ţinuţi într-un spaţiu care să le facă mai uşoară trecerea de la mediul închis la libertate.

Cinci case ecologice

Puşcăria construită cu bani norvegieni, văzută de sus
Puşcăria construită cu bani norvegieni, văzută de sus

Astfel, pe Grindul Tătaru au apărut câteva case construite de cei închişi la Penitenciarul Chilia Veche. Ele servesc drept ateliere de construcţii şi meşteşuguri tradiţionale, iar scopul final este ca deţinuţii să fie transferaţi de la Chilia şi să locuiască în aceste case. Reporterii „Adevărul“ au mers acolo, pentru a vedea cum arată prima închisoare de minimă securitate din România.

Un moment de relaxare
Un moment de relaxare

Arne Kvernvik Nilsen (65 de ani), fost director al închisorii norvegiene Bastoy, s-a implicat, alături de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în dezvoltarea proiectului de la Grindul Tătaru. Li s-au alăturat asociaţiile Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Romano ButiQ. În doi ani, un teren viran a devenit o tabără cu cinci case ecologice, construite de deţinuţii de la Chilia. 90 dintre aceştia, în mare parte analfabeţi, au absolvit cursuri de lucrători în construcţii şi dulgherie.

"Poţi să ieşi la soare şi să vezi o pasăre"


    Un moment de relaxareFoto: David Muntean
Un moment de relaxareFoto: David Muntean

„E bine aici, că nu mai vedem garduri, nu mai vedem gratii, nu mai vedem mascaţi. Ne facem treaba ca la serviciu“, povesteşte un tânăr condamnat pentru omor. Singurele garduri din perimetrul administrat de penitenciar sunt făcute din papură şi au înălţimea de un metru. Deţinuţii îşi fac singuri pâinea la cuptor şi îşi gătesc peşte pentru prânz. Gardienii care îi păzesc sunt îmbrăcaţi în civil. Seara, deţinuţii sunt duşi cu bacul înapoi la Chilia Veche. „Una e să stai 16 inşi în celulă şi alta e să fii aici, să poţi să ieşi la soare, să mai vezi şi tu o pasăre sau un şarpe de apă“, adaugă un condamnat pentru furt cu tâlhărie.În Norvegia, deţinuţii pescuiesc şi cântă rock

Acest proiect inedit a costat 580.320 de euro (500.000 de euro au provenit de la statul norvegian, iar restul investiţiei a fost asigurat de România). Modelul după care s-a lucrat a fost închisoarea Bastoy, din Norvegia, o insulă de lângă Oslo, denumită popular „Cea mai primitoare închisoare din lume“. Acolo, cei 115 deţinuţi locuiesc în case, îşi gătesc singuri, lucrează şi sunt plătiţi pentru munca lor. În plus, au posibilităţi de recreere: pescuit, tenis, iar în lunile de iarnă, schi. Puşcăriaşii au chiar şi o formaţie de muzică rock, numită „Guilty as Hell“. Rezultatele acestei închisori sunt remarcabile: rata de recidivă a deţinuţilor ieşiţi de la Bastoy este de 16%, comparativ cu rata de 70% a penitenciarelor tradiţionale.

Click! spune

Construcţiile realizate până acum la Grindul Tătaru sunt din lemn, chirpici şi stuf, pentru a rezona cu specificul Deltei. Energia electrică e asigurată de panouri solare, iar încălzirea se face printr-un sistem de sobe. Deţinuţii au săpat o fântână şi au montat o pompă pentru un acces mai uşor la apă.

Vezi video şi mai multe fotografii pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net