Rata mortalității la Terapie Intensivă, extrem de ridicată. Câți bolnavi mai scapă cu viață după ce ajung aici
Doamne ferește să fii infectat cu SARS-CoV-2 și să ajungi în stare gravă, la Terapie Intensivă! Șansele să mai pleci de acolo pe picioare sunt destul de mici. Potrivit statisticilor, mortalitatea în rândul pacienților intubați ajunge până la 90% în unele spitale din România.
La institutul „Matei Balș” din Capitală, în ultima lună și jumătate, din 50 de pacienți ventilați mecanic au scăpat cu viață doar 4, anunță TVR. Astfel, mortalitatea în lunile octombrie și noiembrie ajunge la 92%. La institutul „Marius Nasta”, în primele 8 luni de pandemie, medicii au avut 44 de bolnavi de Covid ventilați mecanic. Potrivit managerului Beatrice Mahler, doar doi dintre aceștia au supraviețuit.
De este mortalitatea de la ATI atât de ridicată
Specialiștii pun nivelul ridicat al mortalității din secțiile ATI pe seama faptului că bolnavii ajung acolo când deja sunt în stare foarte gravă. „Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, citat de Europa Liberă. O altă explicație poate fi aceea a infecțiilor nosocomiale din secțiile ATI. „Infecții nosocomiale există în orice terapie intensivă din lume, probabil că în România mai mult decât în Germania, de exemplu. Pacientul critic are o mulțime de dezechilibre, posibilitatea de a face suprainfecții bacteriene. Deci, infecțiile nosocomiale din secțiile de terapie intensivă joacă și ele un rol, pot fi unul dintre factorii care contribuie la rata mare a mortalității”, a declarat dr. Adrian Merinescu, medic la spitalul „Matei Balș” din București.
Cine riscă să ajungă la Terapie Intensivă
Potrivit unui studiu publicat de Le Point și citat de G4Media, la Terapie Intensivă ajung în principal bărbați (74%), supraponderali (75%), persoane cu hipertensiune (48%), cu diabet (28%), imunocompromiși (7%), media de vârstă fiind de 63 de ani. Vârsta este, de fapt, un factor important. Specialiștii de la Imperial College din Londra au calculat că riscul de deces cauzat de coronavirus se dublează la fiecare 8 ani. Astfel, rata mortalității la persoanele sub 40 de ani este de 0,1%, la cei de peste 80 de ani ajunge la peste 5%, iar la cei de peste 90 de ani ajunge chiar la 17%.