Creditele românilor calculate în funcție de ROBOR scad! BNR a redus dobânzile

Ultima actualizare:

În ultimele luni, indicele ROBOR a înregistrat o scădere semnificativă, un fapt care a adus speranțe de reducere a ratelor pentru românii care au credite calculate în funcție de acest indicator.

 BNR a redus dobânzile care depind e ROBOR / foto: Pixabay
BNR a redus dobânzile care depind e ROBOR / foto: Pixabay

Deși scăderea a fost notabilă, impactul asupra ratelor de plată nu este atât de spectaculos pe cât s-ar fi anticipat.

În contextul scăderii istorice a ROBOR în ultimele două ani, românii care au credite cu dobânzi legate de acest indice s-au așteptat la o reducere considerabilă a ratelor.

Totuși, chiar dacă sumele plătite vor fi mai mici, modificările nu sunt extrem de vizibile pentru toți cei care datoarează băncii bani. Aceasta se datorează faptului că, în multe cazuri, ratele sunt deja foarte mari comparativ cu acum câțiva ani, ceea ce face ca ajustările să fie mai puțin resimțite.

ROBOR a ajuns acum la 5,57%

După ce Banca Națională a României (BNR) a operat reduceri ale dobânzii, indicele ROBOR la trei luni a scăzut până la valoarea de 5,57%. Această scădere este importantă pentru că influențează ratele multor români care au credite în lei, în special cele contractate în funcție de acest indice.

Pentru a exemplifica impactul scăderii, să luăm un credit de 250.000 lei pe o perioadă de 30 de ani. În luna iulie, rata lunară era de 2.065 lei, iar acum, datorită reducerii ROBOR, aceasta a scăzut la 2.024 lei. Astfel, scăderea înseamnă o economie de aproximativ 40 de lei pe lună.

Pe de altă parte, indicele IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), care este folosit și el pentru calcularea dobânzilor, va crește în această toamnă până aproape de 6%.

Pentru un credit similar, de 250.000 lei contractat pe o perioadă de 30 de ani și calculat în funcție de IRCC, rata lunară va crește de la 2.077 lei la 2.100 lei în luna octombrie. Această creștere va adăuga aproximativ 23 de lei la rata lunară.

Ce este ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din România își împrumută lichidități între ele, în timp ce IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) este indicatorul folosit pentru stabilirea dobânzilor la creditele consumatorilor și este calculat de BNR pe baza mediei ponderate a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net