Mugur Isărescu spune că băncile au sărit calul, în materie de creștere a ROBOR

Românii cu credite bancare trăiesc un veritabil coșmar, dacă datoriile lor sunt asociate ROBOR, indicele care a majorat valoarea ratelor într-un mod constant.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi, 9 august că „băncile au sărit calul şi au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”, iar acest lucru a dus şi la creşterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând şi un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naţionale”.

ROBOR e influențat și de politicile BNR

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, printre care și politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Au suprareacţionat. A fost clară tendinţa băncilor şi a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR, citat de Adevărul.

Citește și: ROBOR-ul le-a sărăcit conturile! Incredibil cât sunt românii nevoiți să plătească acum rata la bancă

Celebrul indice ROBOR este rata la care o bancă este dispusă să împrumute altă băncă. Pentru că ROBOR asta înseamnă, de fapt, preţul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele.

ROBOR se traduce „Romanian Interbank Offer Rate”, adică „Rata de ofertă interbancară românească”.

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari. Vă rog să îmi explicaţi care este situaţia urâtă a Ungariei”, a spus Mugur Isărescu, conform Adevărul.

La finalul săptămânii trecute, BNR a majorat dobânda - cheie cu 75 de puncte, de la 4,75% la 5,50%, măsură care se va reflecta în noi creșteri ale ROBOR, mai precis, în noi majorări ale ratelor bancare.

Inflaţia ridicată rămâne un fenomen global. România nu este fruntaşă. Suntem pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflaţiei în UE, de 9,6%. Dar mai important şi inflaţia cea mai scăzută din Europa depăşeşte 5%.

Citește și: Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam

În plus, un studiu arată că, din 60 de ţări, doar zero ţări mai au în acest moment o inflaţie mai mică de 2% sau egal cu 2%. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată”, a mai spus Mugur Isărescu, conform Adevărul

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

andreea berecleanu si catalin maruta jpg
corina caragea jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
Merisoreanu si Ionela Prodan
BeFunky collage (28) jpg
teo trandafir jpg
viorel lis si oana lis
Sanziana Buruiana party 2 jpg
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Laurențiu a câștigat prima poziție în concurs, în dauna a 400 de sportivi din toată lumea. FOTO L. I.
image
image
image
image
meghan markle 4 jpg
Medicamente pentru Ucraina
must (pixabay)
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
calendar ortodox 2021 06 octombrie toma de gabriel toma chituc jpeg
NASA (sursa FOTO captura video CNET Highlights)