ROBOR-ul le-a sărăcit conturile! Incredibil cât sunt românii nevoiți să plătească acum rata la bancă

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

În ultimele luni, emoțiile persoanelor care au datorii la bănci sunt la cote maxime. O comparație între sumele achitate lunar, în urmă cu un an și actuale, indică o creștere semnificativă a ratelor.

Pe rețelele de socializare au început să apară din ce în ce mai des exemple. Pentru credit a cărui rată era de 998,15 lei în 2019, o persoană a ajuns să achite, în aceeași perioadă a anului 2022, 1.561,62 de lei.

Indicele ROBOR este într-o continuă creștere

Altă persoană arată cum rata a crescut treptat din iunie 2021, de la 822,88 lei la 847,4 lei, în septembrie, același an. În decembrie 2021, suma achitată lunar era 964,4 lei, iar în martie 2022 a junsese la 1.123,22 lei. În iunie 2022, acesta a avut de achitat 1.319,58 de lei.

Creșterea este generată de „celebrul” indice ROBOR. Mai precis, de rata la care o bancă este dispusă să împrumute altă băncă. Pentru că ROBOR asta înseamnă, prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele. 

Citește și: Ce pățești dacă nu plătești ratele la bancă? Specialiștii te învață ce să faci ca să nu ajungi la executare silită

„Romanian Interbank Offer Rate”, pe numele său complet, sau „Rata de ofertă interbancară românească” este „vinovatul” principal.

Dan Suciu, Directorul de comunicare al Băncii Naționale a României
Dan Suciu, Directorul de comunicare al Băncii Naționale a României

Se pot încerca diverse soluții de amânare a ratelor mari, dar rata inflației, care e determinată din extern, ar trebui să scadă pentru a avea o situație mai lejeră. Din păcate, soluții miraculoase nu există”, a explicat pentru Click!, Dan Suciu, Directorul de comunicare al Băncii Naționale a României.

Din păcate, situația s-ar putea să nu rămână în acest punct, mai ales că și indicele este influențat de factori externi. 

Ce opțiuni au cei care urmează să încheie credite?

ROBOR crește constant de cel puțin 9 luni, iar majorările sunt îngrijorătoare deoarece în prezent ROBOR este de două ori mai mare decât era la începutul anului 2022. Acest lucru înseamnă că ratele românilor la aceste credite au crescut cu 50%-60% și continuă să crească. Din observațiile noastre, ROBOR crește ZILNIC cu 0.02% - 0.03%”, a declarat pentru Ziare.com, Valentin Anghel, fondator și CEO al AVBS Credit.

Întrucât nu se știe, încă, la ce nivel ar putea să ajungă ratele, cei care au deja credite ar trebui să se adreseze băncii, în cazul în care apar dificultăți privind plățile. Pot fi negociate anumite tipuri de plată sau, chiar și o refinanțare încheiată cu anumite termene.

Cei care au de gând să aplice pentru noi credite trebuie să evalueze foarte bine această decizie. Mai exact, ar trebui să analizeze cât de urgentă este nevoia care impune creditul. În cazul în care nu se poate aștepta, cei care aplică pentru un credit ar trebui să țină cont de anumite opțiuni.

Citește și: Ai rate la bancă? Uite cum poți scăpa de plata lor

Creditul, așa cum a sugerat și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi bine să fie încheiat în moneda în care solicitantul primește salariul. De asemenea, un credit cu dobândă fixă poate fi performant pentru clientul băncii, în condițiile actuale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net