Ai rate la bancă? Uite cum poți scăpa de plata lor
Liderii Coaliției de guvernare au anunțat lansarea pachetului de măsuri sociale „Sprijin pentru România”. Măsura vine ca răspuns la presiunea societății pentru a tempera scăderea nivelului de trai și valul scumpirilor.
După ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, i-a anunțat pe români să nu se aștepte că indicele ROBOR va mai scădea, el afirmând că, din contră, anul acesta „nu va exista nici o zi fără să crească (N.R. - ROBOR)”, datornicii care au contractat credite au privit cu îngrijorare către guvernanți.
Nici o zi fără scumpiri
Reuniți în cadrul ședinței Coaliției, liderii PSD, PNL și UDMR au discutat despre modificările care urmează a fi făcute la Codul Fiscal și despre un set de măsuri care să-i ajute pe români în lupta zilnică pe care o duc cu...explozia prețurilor și a ratelor.
Citește și: Dezastru pentru românii cu rate: ROBOR a sărit de 5%. Click! te învață cum să plătești rate mai mici
Astfel, începând cu 1 iulie, dacă ai un credit și ai dificultăți în a-ți achita datoria lunară către bancă, vei avea posibilitatea de a solicita amânarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni.
Măsura, care li se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor, este similară cu cea care a fost adoptată în timpul stării de urgență, prin OUG37/2020, de guvernul condus de Ludovic Orban.
În condițiile în care nu există nici o zi care să nu aducă noi scumpiri la alimente, combustibili și creșterea indicelui ROBOR, analiștii estimând că e doar o chestiune de zile până ce acesta va sări de 6%, pentru unele persoane amânarea plății ratelor ar putea fi ultima șansă de a nu-și pierde locuința.
700 de lei pentru pensionari
Posibilitatea de a amâna plata ratelor la bancă nu e singura măsură anunțată de premierul Ciucă. Seniorii cu pensii mai mici de 2000 de lei/lună vor primi un sprijin unic în valoare de 700 de lei.
Citește și: Marcel Ciolacu, anunţ despre voucherele de 50 de euro. Uite cum poți avea acces la tichete
Totodată, pachetul de sprijin mai stipulează acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public.
Gata cu „statul la stat”
În condițiile în care România se confruntă cu un deficit bugetar uriaș, guvernul Ciucă ar putea fi forțat să ia o serie de măsuri nepopulare, cu scopul de a crește nivelul de colectare a taxelor și a economisi bani.
Printre măsurile care urmează a fi luate de Executiv în acest sens, premierul a anunțat diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%. Excepție fac cele alocate pentru investiții, salarii, pensii și bugetul pentru asistență socială.
A doua măsură anunțată este suspendarea angajărilor la stat, după ce, în ultimele luni, au avut loc concursuri pe bandă rulantă.
Pentru a aduna bani la bugetul public, guvernanții mai iau în calcul eliminarea cotei unice de impozitare și implementarea impozitului progresiv (în funcție de venituri), creșterea TVA la anumite categorii de produse, printre acestea aflându-se băuturile carbogazoase și alcoolice, dar și schimbarea modului în care e calculat impozitul pe locuință.
Vorbe în vânt?
În contextul în care reprezentanții stângii în Coaliție, prin vocea lui Marcel Ciolacu, au anunțat în repetate rânduri că vor să stopeze prăbușirea abisală a nivelului de trai și să-i ajute pe români în bătălia cu prețurile, dar nu au luat nici o măsură concretă până acum, mulți se întreabă dacă nu cumva anunțurile făcute cu mare fast de premier și de președintele Camerei Deputaților nu vor rămâne la nivelul de...vorbe.
Discuția despre amânarea plății ratelor a fost lansată în spațiul public de pesedistul Marcel Ciolacu încă de la începutul anului.
Însă, deși ROBOR a crescut zilnic de atunci, guvernanții au părut mai preocupați de războiul din Ucraina și de gestionarea valului de refugiați, decât de soarta celor care sunt obligați să scoată lunar câteva sute de lei în plus pentru a-și plăti ratele, deși salariile nu au crescut. Au crescut în schimb facturile la energie și gaze, costului coșului lunar de consum și al combustibililor.
Ce au făcut alte țări?
Din păcate, măsurile anunțate de Guvernul României pentru a-i ajuta pe români în perioada crizei par a fi praf în ochi, dacă le raportăm la modul în care alte state europene au decis să tempereze avântul scumpirilor.
În Ungaria, premierul Viktor Orban a decis plafonarea prețurilor la pompă, dar și a prețurilor la alimente de bază și gaze. Astfel, un litru de combustibil costă, dincolo de granița vestică, puțin peste 6 lei, spre deosebire de stațiile din România, unde motorina a ajuns la peste 9 lei/litru în unele stații.
De asemenea, liderii vecinilor unguri au decis să plafoneze prețurile la alimentele de bază. În Germania a fost introdusă o reducere temporară a taxei pe carburanți, iar Portugalia a implementat un program de acordare de vouchere pentru combustibil în valoare de până la 20 de euro/beneficiar.
USR se opune
O primă reacție din partea opoziției cu privire la anunțul șefilor Coaliției a venit prin vocea președintelui interimar al USR, Cătălin Drulă.
El a numit „jenantă și decuplată de realitate” lista de măsuri anunțate de aceștia.
„De luni de zile, le cerem să reducă deficitul bugetar, să domolească morişca împrumuturilor: ca să ţină inflaţia sub control. Ce ne propun astă-seară? Încă mai multe creşteri de cheltuieli. Şi în compensare nişte promisiuni deşarte. (...) Cea mai sfidătoare: de la 1 iulie se opresc angajările la stat. Adică după frenezia angajărilor şi sinecurilor din ultimele 8 luni, îşi mai dau încă o lună să mai bage cât mai pot. Se lasă de fumat de luni, cum ar veni”, a scris pe Facebook fostul ministru al Transporturilor.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!