Aproape 100 de refugiați ucraineni, evacuați dintr-un cămin bucureștean

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Membrul unui grup de 89 de refugiați din Ucraina, în cea mai mare majoritate mame cu copii, a postat vineri seara, 20 mai, un mesaj disperat pe Facebook prin care anunța faptul că centrul în care sunt cazați urmează să îi evacueze.

Grup de refugiați din Ucraina
Grup de refugiați din Ucraina

Aceștia găsiseră un acoperiș la Grupul Școlar Energetic, din sectorul 5 al Bucureștiului, unde un ONG le asigura, până de curând, și hrana.

Speriați de perspectiva evacuării

Salutare tuturor, locuim în București, în sectorul 5, suntem 89 de persoane, mulți copii. În această seară ni s-a transmis că până mâine trebuie să ne facem bagajele, iar mâine vin după noi autobuze și ne vor muta în alt loc, dar nici măcar nu ni s-a spus unde”, se arată în postarea îngrijorătoare a persoanei refugiate din Ucraina.

Din fericire, a fost vorba despre o acțiune calculată a autorităților, existând posibilitatea ca refugiații să nu fi înțeles prea bine explicațiile acestora din cauza barierei lingvistice.

Citește și: Rezistența din Azovstal a căzut. Mesaj emoționant al unui combatant ucrainean

De altfel, este de înțeles faptul că ucrainenii intră ușor în panică, ținând cont că provin dintr-o zonă cu un conflict militar îngrozitor, fiind foarte posibil ca aceștia să fi pierdut legătura cu rudele din țara natală.

Spațiul e necesar organizării examenului de BAC

Au fost mulți la începutul conflictului, care au avut o pornire lăudabilă, să ofere spații de cazare pentru refugiații din Ucraina. După un anumit timp, unii au constatat că au nevoie de spațiul respectiv. Este cazul Grupului Școlar Energetic din Sectorul 5, care a pus la dispoziție niște internate, niște cămine, care erau folosite și de elevii lor, dar și de studenți de la SNSPA.

Citește și: Au apărut noi dovezi ale masacrului din orașul ucrainean Bucha

Motivul este că încep perioadele de pregătire pentru Bacalaureat și i-au anunțat de câteva zile că nu mai pot să îi țină începând de luni”, a afirmat prefectul Capitalei, Toni Greblă, pentru Libertatea.

Vor fi mutați în sectorul 1 din București

Prefectul a mai povestit că un ONG asigura masa grupului respectiv, însă fondurile alocate au fost epuizate. Astfel, refugiații vor continua să primească cele necesare, cu sprijinul autorităților statului.

Cei 89 de refugiați din Ucraina vor fi mutați la Internatul Colegiului Ferdinand, din sectorul 1 al Bucureștiului.

De la debutul conflictului din Ucraina, 24 februarie 2022, în România au trecut frontiera 985.774 de cetățeni ucraineni. Evident, nu toți au rămas în țara noastră.

Încă de la 28 februarie, Poliția de Frontieră a activat un centru telefonic, la Sighetu Marmației, pentru a-i susține pe refugiații ucraineni care tranzitează sau rămân în România, în limba maternă a țării vecine.

Linie telefonică pentru refugiații din Ucraina

Astfel, cetățenii Ucrainei care sună la (+4) 021.9590 (număr accesibil din orice rețea națională sau internațională), pot primi în orice moment informații utile în limba ucraineană despre trecerea frontierei de stat, documentele necesare pentru intrarea în România, pașii care trebuie întreprinși pentru a finaliza formalitățile de azil sau orice alte informații detaliate care îi pot ajuta să ajungă în siguranță în România.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net