Cresc impozitele? Uite cum s-ar putea modifica Codul Fiscal

Ultima actualizare:

TVA mai scump la unele produse, eliminarea facilităților fiscale și impozit diferențiat în funcție de venituri. Sunt doar câteva dintre măsurile discutate în coaliție cu privire la noile modificări ce vor fi aduse Codului Fiscal.

Premierul vrea adoptarea unor noi măsuri de reglementare fiscală
Premierul vrea adoptarea unor noi măsuri de reglementare fiscală

Crește TVA 

Conform surselor citate de Adevărul, președinții celor trei partide care formează Coaliția de guvernare discută despre modificările ce urmează a fi aduse Codului Fiscal începând cu anul viitor. 

Una dintre măsurile luate în calcul ar fi modificarea cotelor de TVA, astfel încât produse precum băuturile alcoolice și carbogazoase să fie taxate mai scump, în vreme ce TVA pentru alte categorii de bunuri ar urma să scadă. 

Dispar facilitățile fiscale

În plus, sursele citate vorbesc despre faptul că Guvernul și-a propus să elimine treptat facilitățile fiscale acordate pentru anumite categorii de persoane sau companii, cum sunt cele care activează în industria IT și agricultură. 

Citește și: Credite garantate de stat pentru nunţi, botezuri sau maşini

O altă modificare ar viza impozitul pentru locuințe. Conform noilor prevederi, proprietarii ar urma să plătească impozit diferențiat, stabilit în funcție de valoarea fiecărei locuințe în parte. 

Impozite mai mari

Social-democrații au pus gând rău cotei unice de impozitare. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a exprimat recent în favoarea introducerii unui impozit progresiv, după modelul unor state precum Spania, Germania, Olanda sau SUA. 

Asta ar însemna ca salariații și firmele cu venituri mari să plătească un impozit mai mare, în vreme ce veniturile mici vor fi în continuare taxate cu procentul actual de 10%. 

Citește și: Impozitarea diferențiată și sectorul IT: Cât de tare va influența piața introducerea cotei de taxare progresivă

România este unul dintre puținele state din Europa unde încă mai există cotă unică de impozitare. Pe lângă țara noastră, cota unică se mai aplică doar în Ungaria și Lituania (la nivelul țărilor membre UE). 

„Dacă ne dorim o ţară ca afară, atunci ar trebui să ne comparăm cu sistemul fiscal din Europa”, a declarat Marcel Ciolacu în încercarea de a argumenta necesitatea implementării impozitului progresiv.

 Ultimul loc la colectarea taxelor

Discuțiile cu privire la modificarea Codului Fiscal vin pe fondul deficitului înregistrat de România, a crizei economice și a faptului că țara noastră înregistrează cel mai mic procent de colectare a taxelor din Uniunea Europeană.

Practic, România încasează venituri fiscale de doar 27% din PIB, cu o treime mai puțin decât media europeană (40% din PIB). Asta arată că mare parte din economia țării încă se desfășoară „la negru”

Totuși, analiștii financiari nu privesc cu ochi buni măsura implementării impozitului progresiv, întucât, spun ei, ar putea determina o creștere a evaziunii fiscale. 

Citește și: Noul pachet de soluții economice în valoare de 17,3 miliarde de lei. Cine beneficiază de voucherele de la guvern

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net