Impozitarea diferen╚Ťiat─â ╚Öi sectorul IT: C├ót de tare va influen╚Ťa pia╚Ťa introducerea cotei de taxare progresiv─â

C├ót o s─â-╚Ťi influen╚Ťeze buzunarul, dar ╚Öi cum o s─â se schimbe sectorul IT ╚Öi bugetul ╚Ť─ârii dup─â introducerea cotei de taxare progresiv─â ├«n Rom├ónia? 

sectorul it jpg
Cum s-ar modifica sectorul IT, dacă se vor aplica taxe pentru aceștia

Liderul Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu, a discutat despre posibilitatea introducerii unui sistem progresiv de impozitare, similar cu modul de taxare adoptat de c─âtre Spania, Olanda sau Statele Unite ale Americii. 

De asemenea, ├«n cadrul declara╚Ťiei sale, acesta a subliniat c─â introducerea unui astfel de sistem nu se va face peste noapte, ci ├«n viitor, iar o astfel de cot─â nu aduce ╚Öi noi taxe pentru cet─â╚Ťenii rom├óni.

Ce este impozitarea progresiv─â

Acest tip de impozitare reprezint─â o solu╚Ťie pentru ╚Ť─ârile ce au probleme de natur─â bugetar─â, deoarece se eficientizeaz─â num─ârul de taxe ce pot fi colectate.

Conceptul are ├«n vedere diferen╚Ťierea dintre distribu╚Ťia pe venituri ╚Öi cheltuieli, iar ├«n cazul ├«n care rata de impozitare medie este mai mic─â dec├ót cea marginal─â, aceast─â cot─â cre╚Öte progresiv.

Cu alte cuvinte, cet─â╚Ťeanul ce c├ó╚Ötig─â minimul pe economie, 1.500 de lei, ar fi scutit de pl─âtirea impozitului. ├Än acela╚Öi timp, persoanele ce au un venit lunar de peste 4.000 de lei ar urma s─â fie impozitate cu 10%. 

O bun─â parte din cet─â╚Ťeni nu au un salariu de 4.000 de lei, iar sc─âderea taxelor pentru cei cu salarii mici s-ar reflecta printr-o putere de cump─ârare mult mai mare. Cu alte cuvinte, banii ce nu sunt taxa╚Ťi direct vor ajunge la cet─â╚Ťean, care va continua s─â cumpere mai multe produse, contribuind la bugetul na╚Ťional prin intermediul TVA-ului. 

România, obligată să reformeze sistemul fiscal, pentru a pune mâna pe banii din PNRR

Pentru a accesa banii din Programul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â, Rom├ónia s-a angajat s─â modifice taxele ├«n timpul anului 2022. A╚Öadar, Guvernul Rom├óniei are ├«n vedere s─â taxeze echitabil ╚Öi companiile ce activeaz─â pe teritoriul ╚Ť─ârii noastre. 

Vezi ╚Öi Patru aplica╚Ťii de mobil care-╚Ťi pot aduce un salariu de 2.000 de euro

A╚Öadar, prin aceste reforme fiscale, companiile vor fi taxate mult mai mult, ├«n func╚Ťie de cifra de afaceri pe care acestea le are. 

În același timp, aceste modificări vor lovi și sectorul IT, care era scutit de plătirea taxelor și impozitelor, reprezentând un sector prolific pentru economia românească.

Sectorul IT, responsabil pentru o bună parte din Produsul Intern Brut al României

Potrivit datelor furnizate de Institutul Na╚Ťional de Statistic─â, ├«n sectorul IT&C activeaz─â peste 212.000 de angaja╚Ťi, care au adus o contribu╚Ťie de 6,7% la formarea PIB, ├«n timpul trimestrului trei al anului 2021. Mai exact, sectorul IT a adus la bugetul ╚Ť─ârii aproximativ 70 miliarde lei.

ÔÇ×Rom├ónia reu┼če┼čte ├«n ultimii ani s─â demonstreze c─â devine o for┼ú─â ├«n domeniul IT&C. E un domeniu ├«n care Rom├ónia nu doar c─â e pe urma Occidentului, dar din multe puncte de vedere converge c─âtre o medie european─â ┼či o dep─â┼če┼čte frecvent ca nivel de competen┼ú─â, ca nivel de valoare a joburilorÔÇŁ, a declarat Sergiu Negu┼ú, cofondator al FintechOS.

├Än medie, un angajat ├«n sectorul IT are un salariu lunar de aproximativ 7.000 de lei net, bani ce provin din partea companiilor interna╚Ťionale ce au decis s─â activeze pe teritoriul Rom├óniei. 

├Än acest moment, Rom├ónia se afl─â printre cele mai prolifice ╚Ť─âri din Europa de Est ├«n domeniul IT. Pentru a achita un salariu de 1.500 de euro pe lun─â unui angajat, companiile suport─â un cost de aproximativ 1,57 de euro pentru fiecare euro pe care ace╚Ötia ├«l achit─â prin intermediul salariului.

Cite╚Öte ╚Öi Vrei un salariu de 10.000 de lei pe lun─â? Unde te po╚Ťi angaja

├Än cazul ├«n care scutirea de impozit ├«n IT ar disp─ârea, costul pentru fiecare euro dat unui angajat s-ar ridica la 1,75 euro, la acela╚Öi nivel cu cel al Ungariei. 

Sectorul IT din Rom├ónia a fost apreciat de multina╚Ťionale, deoarece taxele percepute de acestea sunt mult mai mici, dar aplicarea ╚Öi taxarea acestui sector ar putea reduce semnificativ importan╚Ťa acestui domeniu pentru economia Rom├óniei.

A╚Öadar, prin taxarea angaja╚Ťilor din domeniul IT, mai multe companii se vor reorienta spre alte ╚Ť─âri europene ce au impozite mult mai mici, de exemplu, Bulgaria, care are un nivel de taxare per angajat similar cu cel actual al Rom├óniei.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

matteo jpg
harta ANM 6 iulie 2022 jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Monica Tatoiu
BeFunky collage (2) jpg
emil rengle
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Smartphone Apple iPhone 13 FOTO Shutterstock
pahare   nunta   wine g2eb1bccbb 1280 jpg
viorel hrebenciuc jpeg
Kate Middleton ┼či Prin┼úul William
sf cuv sisoe cel mare sf mc lucia din roma 148107 jpg
woman 2566854 1920 jpg