Impozitarea diferențiată și sectorul IT: Cât de tare va influența piața introducerea cotei de taxare progresivă

Ultima actualizare:

Cât o să-ți influențeze buzunarul, dar și cum o să se schimbe sectorul IT și bugetul țării după introducerea cotei de taxare progresivă în România? 

Cum s-ar modifica sectorul IT, dacă se vor aplica taxe pentru aceștia
Cum s-ar modifica sectorul IT, dacă se vor aplica taxe pentru aceștia

Liderul Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu, a discutat despre posibilitatea introducerii unui sistem progresiv de impozitare, similar cu modul de taxare adoptat de către Spania, Olanda sau Statele Unite ale Americii. 

De asemenea, în cadrul declarației sale, acesta a subliniat că introducerea unui astfel de sistem nu se va face peste noapte, ci în viitor, iar o astfel de cotă nu aduce și noi taxe pentru cetățenii români.

Ce este impozitarea progresivă

Acest tip de impozitare reprezintă o soluție pentru țările ce au probleme de natură bugetară, deoarece se eficientizează numărul de taxe ce pot fi colectate.

Conceptul are în vedere diferențierea dintre distribuția pe venituri și cheltuieli, iar în cazul în care rata de impozitare medie este mai mică decât cea marginală, această cotă crește progresiv.

Cu alte cuvinte, cetățeanul ce câștigă minimul pe economie, 1.500 de lei, ar fi scutit de plătirea impozitului. În același timp, persoanele ce au un venit lunar de peste 4.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%. 

O bună parte din cetățeni nu au un salariu de 4.000 de lei, iar scăderea taxelor pentru cei cu salarii mici s-ar reflecta printr-o putere de cumpărare mult mai mare. Cu alte cuvinte, banii ce nu sunt taxați direct vor ajunge la cetățean, care va continua să cumpere mai multe produse, contribuind la bugetul național prin intermediul TVA-ului. 

România, obligată să reformeze sistemul fiscal, pentru a pune mâna pe banii din PNRR

Pentru a accesa banii din Programul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat să modifice taxele în timpul anului 2022. Așadar, Guvernul României are în vedere să taxeze echitabil și companiile ce activează pe teritoriul țării noastre. 

Vezi și Patru aplicații de mobil care-ți pot aduce un salariu de 2.000 de euro

Așadar, prin aceste reforme fiscale, companiile vor fi taxate mult mai mult, în funcție de cifra de afaceri pe care acestea le are. 

În același timp, aceste modificări vor lovi și sectorul IT, care era scutit de plătirea taxelor și impozitelor, reprezentând un sector prolific pentru economia românească.

Sectorul IT, responsabil pentru o bună parte din Produsul Intern Brut al României

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în sectorul IT&C activează peste 212.000 de angajați, care au adus o contribuție de 6,7% la formarea PIB, în timpul trimestrului trei al anului 2021. Mai exact, sectorul IT a adus la bugetul țării aproximativ 70 miliarde lei.

„România reuşeşte în ultimii ani să demonstreze că devine o forţă în domeniul IT&C. E un domeniu în care România nu doar că e pe urma Occidentului, dar din multe puncte de vedere converge către o medie europeană şi o depăşeşte frecvent ca nivel de competenţă, ca nivel de valoare a joburilor”, a declarat Sergiu Neguţ, cofondator al FintechOS.

În medie, un angajat în sectorul IT are un salariu lunar de aproximativ 7.000 de lei net, bani ce provin din partea companiilor internaționale ce au decis să activeze pe teritoriul României. 

În acest moment, România se află printre cele mai prolifice țări din Europa de Est în domeniul IT. Pentru a achita un salariu de 1.500 de euro pe lună unui angajat, companiile suportă un cost de aproximativ 1,57 de euro pentru fiecare euro pe care aceștia îl achită prin intermediul salariului.

Citește și Vrei un salariu de 10.000 de lei pe lună? Unde te poți angaja

În cazul în care scutirea de impozit în IT ar dispărea, costul pentru fiecare euro dat unui angajat s-ar ridica la 1,75 euro, la același nivel cu cel al Ungariei. 

Sectorul IT din România a fost apreciat de multinaționale, deoarece taxele percepute de acestea sunt mult mai mici, dar aplicarea și taxarea acestui sector ar putea reduce semnificativ importanța acestui domeniu pentru economia României.

Așadar, prin taxarea angajaților din domeniul IT, mai multe companii se vor reorienta spre alte țări europene ce au impozite mult mai mici, de exemplu, Bulgaria, care are un nivel de taxare per angajat similar cu cel actual al României.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net