LIVE TEXT Nicolae Ciucă, după vizita în Ucraina: «Niciodată nu am văzut imagini atât de zguduitoare»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă pentru a 63-a zi consecutiv. Rusia continuă să lanseze rachete spre ținte din regiunea Odesa, dar, Ucraina reșește să aibă un bun control al spațiului aerian, conform Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Ziua 63 de război între Rusia și Ucraina Sursă foto: Profimedia
Ziua 63 de război între Rusia și Ucraina Sursă foto: Profimedia

UPDATE 23.41 Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că nu a mai văzut scene ca cele din Ucraina, în întreaga sa carieră de militar. El a subliniat că a atacurile ruse, din zone rezidenţiale, nu respectă nicio lege şi niciun princioiu al luptei armate în arii unde se află civili.

“Dincolo de emoţie, partea personală, partea umană este absolut devastatoare. (...) Cariera mea este cea de militar şi am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare şi pentru mine absolut orice minimă înţelegere faţă de această manifestare este imposibilă. Este absolut inadmisibil (...) Aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite", a declarat Ciucă, la TVR1.

Premierul a mai spus că România va continua să acorde sprijin Ucrainei şi va ajuta la procesul de reconstrucţie al ţării vecine.

UPDATE 22.37 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a ajuns în Ucraina, aceasta fiind prima lui vizită în ţară, de la începutul războiului. Guterres a fost, marţi, în vizită la Moscova, unde a discutat cu Vladimir Putin şi Serghei Lavrov.

UPDATE 20.00 Peste 600 de civili şi soldaţi răniţi sunt în complexul Azovstal, fără mâncare şi medicamente. Anunţul  a fost făcut de comandantul interimat al brigăzii a 36-a marina, Serghei Volîna, care a mai spus că printre ei se numără şi copii. El a făcut un apel pentru evacuarea urgentă a civililor din Mariupol.

UPDATE 19.06 Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, iar, orice ţară care se amestecă în conflictul din Ucraina.

„Dacă cineva încearcă să intervină din exterior în Ucraina vom avea un răspuns fulgerător. Avem toate mijloacele să răspundem, pe care nimeni nu le mai are. Şi nu ne vom mulţumi să ne lăudăm cu ele, le vom şi folosi dacă e necesar”, a declarat Putin. 

UPDATE 18.51 Rusia a interzis accesul pe teritoriul său pentru 287 de deputaţi britanici, care ar fi luat parte activ la stabilirea sancţiunilor contra ţării. Printre cei vizaţi se află membri ai Camerei Comunelor din Marea Britanie

Serghei Lavrov a transmis, printr-un comuncat, că decizia a fost luată după ce Marea Britanie a hotărât, în 11 martie, să pedepsească 386 de membri ai Dumei Ruse, camera inferioară a Parlamentului rus.

UPDATE 17.21 Igor Volobuev, vicepreşedintele băncii ruseşti Gazprombank, a declarat că a părăsit Rusia şi s-a alăturat trupelor ucrainene.

Nu am putut urmări de pe margine ce făcea Rusia în ţara mea", a spus Igor Volobuev, care s-a născut în oraşul ucrainean Okhtirka, situat în nord-estul Ucrainei.   

„Ruşii îmi omorau tatăl, cunoştinţele şi prietenii apropiaţi. Tatăl meu a locuit într-un subsol rece timp de o lună. Oamenii pe care i-am cunoscut încă din copilărie mi-au spus că le este ruşine de mine”, a mai spus el.  

UPDATE 15.00 Rusia a ocupat zona Herson, iar imaginile nu au întârziat să apară. Localnicii au ieșit, în stradă, pentru a manifesta împotriva ocupației și au fost întâmpinați cu gaze lacrimogen de militarii ruși. Imaginile au ajuns și pe canalele de social media ale postului online Nexta.

Potrivit presei din Ucraina, cel puțin patru persoane au fost rănite.

Occupiers again brutally dispersed a peaceful rally in #Kherson. pic.twitter.com/ZzjV0GkrXG

— NEXTA (@nexta_tv) April 27, 2022

UPDATE 12.00 Premierul Nicolae Ciucă susține o conferință de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în care prezintă informații despre discuțiile purtate cu oficialii ucraineni, în urma vizitei oficiale din țara vecină. Din delegație au mai făcut parte Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Prim-ministrul a condamnat atrocitățile comise în Ucraina și a spus că țara noastră a alocat, voluntar, suma de 100.00 de euro pentru Curtea Penală Internațională cu scopul de a sprijini efortul de a-i identifica pe autorii crimelor de război.

În funcție de solicitări, România ar putea participa, cu experți, la derularea anchetelor, în teren.

Premierul și ministrul Bogdan Aurescu au discutat cu omologii din țara vecină despre posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei, între România și Ucraina, pentru a facilita evacuarea refugiaților ucraineni.

La Ministerul Transporturilor, din România, s-a discutat despre extinderea unui segment feroviar din Galați până în port, pentru a facilita transportul de ajutoare umanitare către Ucraina, dar și pentru a ajuta țara vecină să exporte diverse produse.

Oficialii au discutat deespre participarea României la reconstrucția Ucrainei, urmând ca detaliile să se contureze când va exista o proiecție a acestui plan.

UPDATE 11.30 Depozit de muniție din Rusia în flăcări, la granița cu Ucraina

Un depozit de muniție, din Rusia, situat aproape de granița cu Ucraina a explodat. Presa din Marea Britanie promovează posibilitatea ca forțele ucrainene să fi lansat o ofensivă. Depozitul este situat în zona Belgorod, iar publicația The Sun a publicat fotografii realizate la scurt timp după deflagrație. De asemenea, au fost înregistrate două atacuri similare în zonele Voronezh și Kursk.

Ucraina nu și-a asumat în mod oficial atacurile și se bănuiește că ar fi vorba despre acțiuni ale armatei ucrainene, întrucât ar fi fost raportată o reacție a antiaerienelor din respectivele zone.

UPDATE 10.30 Ministerul Apărării din Ucraina a prezentat un raport al evoluției invaziei Rusiei

Armata Rusiei a cucerit Izium și desfăşoară un asalt în zona Barvinhove. Armata rusă a cucerit localitatea Zavodi şi zona de nord-est a localităţii Velika Komîşuvaha.

Pe frontul din estul Ucrainei, militarii ruși au preluat controlul asupra orașului Zarichne, din regiunea Donețk și au început atacul asupra localității vecine Yampil.

Armata rusă organizează atacuri intense în zonele adiacente localităților Severodonețk, Popasna și Kurahiv în timp ce localitatea Novotoșkivske a fost deja ocupată.

Pe frontul din sud, forțele ruse profită de regiunea deja anexată, Crimeea, pentru a ocupa întreaga regiune de coastă.

UPDATE 09.30 Rusia continuă atacurile cu rachete asupra țintelor feroviare din regiunea Odesa

Un nou atac cu rachete lansate de militarii ruși a fost raportat miercuri, în zona Odesa. Și de această dată, exact așa cum s-a întâmplat și marți, 26 aprilie, a fost vizată infrastructura feroviară. Încă nu sunt cunoscute pagubele produse.

UPDATE 08.50 Ucraina menține, într-o mare măsură, controlul spațiului aerian

Întrun război, supremația aeriană este esențială, iar Ucraina reușește să controleze o mare parte a spațiului aerian, se arată într-o analiză a Ministerului Apărării din Marea Britanie, publicată miercuri, 27 aprilie.

Conform acestora, rușii își concentrează activitatea aeriană în sudul și estul Ucrainei, oferind suport forțelor sale terestre.

Aceeași sursă menționează faptul că rușii atacă zona Mariupol cu proiectile neghidate, lipsite de precizie, ce cresc riscul victimelor civile.

UPDATE 08.45 Premierul Marii Britanii consideră că Vladimir Putin ar putea să se retragă

„Ţinând cont de sprijinul masiv al Rusiei pentru ceea ce face, aparenta indiferenţă a media ruse faţă de ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, paradoxul este că Putin dispune de mult spaţiu politic pentru a da înapoi şi a se retrage”, a declarat Boris Johnson la TalkTV, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE 07.50 Gazprom a oprit robinetul cu gaz pentru Bulgaria și Polonia, ca răspuns la refuzul să a achita plata resurselor achiziționate în ruble rusești. 

Aproximativ 90% din gazul consumat de către Bulgaria era furnizat de către Federația Rusă. Aceștia plănuiau să renunțe la el până în 2023 și căutau surse alternative. 

Cât despre Polonia, agenția de presă controlată de Kremlin (TASS) arată că Gazprom nu a confirmat oprirea gazului spre Polonia, dar a adăugat că Polonia este obligată să plătească sub noua procedură de plată. 

Confirmarea privind oprirea gazului rusesc spre Polonia a venit de la compania PGNiG, care a transmis că au primit o notificare din partea Gazprom care anunță suspendarea completă a livrărilor pe 27 aprilie.

UPDATE 07.40 Un depozit de muniție din regiunea Belgorod, din Rusia, este în flăcări.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, își extinde statutul de nivel de securitate ridicat de „pericol terorist” până pe 10 mai, potrivit unui anunț publicat pe un site web al guvernului local.

Statutul galben de securitate – care este în vigoare din 10 aprilie – este al doilea cel mai înalt nivel de alertă, deoarece înseamnă că autoritățile au informații care sugerează posibilitatea reală a unui act terorist, potrivit guvernului rus.

Update ora 07:15 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a întâlnit în cursul zilei de marți, 26 martie, cu premierul României Nicolae Ciucă. Liderul de la Kiev a scris un mesaj pe contul personal de Facebook în care a discutat despre întrâlnirea oficială cu policianul român. Volodimir Zelenski a mulțumit autorităților din România pentru modul în care și-au exprimat susținerea față de sancțiunile aplicate Rusiei.

La Kiev, m-am întâlnit cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Fiecare astfel de vizită este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul României pentru apărare, asistența umanitară și poziția clară cu privire la sancțiuni. Ne bazăm pe sprijinirea viitorului Ucrainei în Uniunea Europeană”

SUA găzduiesc discuții de apărare axate pe Ucraina la baza aeriană Ramstein, din Germania, unde ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că Berlinul va livra Ucrainei tancuri antiaeriene Gepard.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net