LIVE TEXT Nicolae Ciuc─â, dup─â vizita ├«n Ucraina: ┬źNiciodat─â nu am v─âzut imagini at├ót de zguduitoare┬╗

R─âzboiul dintre Rusia ╚Öi Ucraina continu─â pentru a 63-a zi consecutiv. Rusia continu─â s─â lanseze rachete spre ╚Ťinte din regiunea Odesa, dar, Ucraina re╚Öe╚Öte s─â aib─â un bun control al spa╚Ťiului aerian, conform Ministerului Ap─âr─ârii din Marea Britanie.

ucraina razboi afp jpg
Ziua 63 de război între Rusia și Ucraina Sursă foto: Profimedia

UPDATE 23.41 Premierul Nicolae Ciuc─â a declarat, miercuri, c─â nu a mai v─âzut scene ca cele din Ucraina, ├«n ├«ntreaga sa carier─â de militar. El a subliniat c─â a atacurile ruse, din zone reziden┼úiale, nu respect─â nicio lege ┼či niciun princioiu al luptei armate ├«n arii unde se afl─â civili.

ÔÇťDincolo de emo┼úie, partea personal─â, partea uman─â este absolut devastatoare. (...) Cariera mea este cea de militar ┼či am mai fost ├«n astfel de zone de conflict, am mai v─âzut astfel de imagini, dar niciodat─â at├ót de zguduitoare ┼či pentru mine absolut orice minim─â ├«n┼úelegere fa┼ú─â de aceast─â manifestare este imposibil─â. Este absolut inadmisibil (...) Aceste crime nu trebuie s─â r─âm├ón─â nepedepsite", a declarat Ciuc─â, la TVR1.

Premierul a mai spus c─â Rom├ónia va continua s─â acorde sprijin Ucrainei ┼či va ajuta la procesul de reconstruc┼úie al ┼ú─ârii vecine.

UPDATE 22.37 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a ajuns ├«n Ucraina, aceasta fiind prima lui vizit─â ├«n ┼úar─â, de la ├«nceputul r─âzboiului. Guterres a fost, mar┼úi, ├«n vizit─â la Moscova, unde a discutat cu Vladimir Putin ┼či Serghei Lavrov.

UPDATE 20.00 Peste 600 de civili ┼či solda┼úi r─âni┼úi sunt ├«n complexul Azovstal, f─âr─â m├óncare ┼či medicamente. Anun┼úul  a fost f─âcut de comandantul interimat al brig─âzii a 36-a marina, Serghei Vol├«na, care a mai spus c─â printre ei se num─âr─â ┼či copii. El a f─âcut un apel pentru evacuarea urgent─â a civililor din Mariupol.

UPDATE 19.06 Pre┼čedintele rus Vladimir Putin a amenin┼úat, iar, orice ┼úar─â care se amestec─â ├«n conflictul din Ucraina.

ÔÇ×Dac─â cineva ├«ncearc─â s─â intervin─â din exterior ├«n Ucraina vom avea un r─âspuns fulger─âtor. Avem toate mijloacele s─â r─âspundem, pe care nimeni nu le mai are. ┼×i nu ne vom mul┼úumi s─â ne l─âud─âm cu ele, le vom ┼či folosi dac─â e necesarÔÇŁ, a declarat Putin. 

UPDATE 18.51 Rusia a interzis accesul pe teritoriul s─âu pentru 287 de deputa┼úi britanici, care ar fi luat parte activ la stabilirea sanc┼úiunilor contra ┼ú─ârii. Printre cei viza┼úi se afl─â membri ai Camerei Comunelor din Marea Britanie

Serghei Lavrov a transmis, printr-un comuncat, că decizia a fost luată după ce Marea Britanie a hotărât, în 11 martie, să pedepsească 386 de membri ai Dumei Ruse, camera inferioară a Parlamentului rus.

UPDATE 17.21 Igor Volobuev, vicepre┼čedintele b─âncii ruse┼čti Gazprombank, a declarat c─â a p─âr─âsit Rusia ┼či s-a al─âturat trupelor ucrainene.

ÔÇ×Nu am putut urm─âri de pe margine ce f─âcea Rusia ├«n ┼úara mea", a spus Igor Volobuev, care s-a n─âscut ├«n ora┼čul ucrainean Okhtirka, situat ├«n nord-estul Ucrainei.   

ÔÇ×Ru┼čii ├«mi omorau tat─âl, cuno┼čtin┼úele ┼či prietenii apropia┼úi. Tat─âl meu a locuit ├«ntr-un subsol rece timp de o lun─â. Oamenii pe care i-am cunoscut ├«nc─â din copil─ârie mi-au spus c─â le este ru┼čine de mineÔÇŁ, a mai spus el.  

UPDATE 15.00 Rusia a ocupat zona Herson, iar imaginile nu au ├«nt├órziat s─â apar─â. Localnicii au ie╚Öit, ├«n strad─â, pentru a manifesta ├«mpotriva ocupa╚Ťiei ╚Öi au fost ├«nt├ómpina╚Ťi cu gaze lacrimogen de militarii ru╚Öi. Imaginile au ajuns ╚Öi pe canalele de social media ale postului online Nexta.

Potrivit presei din Ucraina, cel pu╚Ťin patru persoane au fost r─ânite.

UPDATE 12.00 Premierul Nicolae Ciuc─â sus╚Ťine o conferin╚Ť─â de pres─â, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ├«n care prezint─â informa╚Ťii despre discu╚Ťiile purtate cu oficialii ucraineni, ├«n urma vizitei oficiale din ╚Ťara vecin─â. Din delega╚Ťie au mai f─âcut parte Pre╚Öedintele Camerei Deputa╚Ťilor, Marcel Ciolacu ╚Öi Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Prim-ministrul a condamnat atrocit─â╚Ťile comise ├«n Ucraina ╚Öi a spus c─â ╚Ťara noastr─â a alocat, voluntar, suma de 100.00 de euro pentru Curtea Penal─â Interna╚Ťional─â cu scopul de a sprijini efortul de a-i identifica pe autorii crimelor de r─âzboi.

├Än func╚Ťie de solicit─âri, Rom├ónia ar putea participa, cu exper╚Ťi, la derularea anchetelor, ├«n teren.

Premierul ╚Öi ministrul Bogdan Aurescu au discutat cu omologii din ╚Ťara vecin─â despre posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei, ├«ntre Rom├ónia ╚Öi Ucraina, pentru a facilita evacuarea refugia╚Ťilor ucraineni.

La Ministerul Transporturilor, din Rom├ónia, s-a discutat despre extinderea unui segment feroviar din Gala╚Ťi p├ón─â ├«n port, pentru a facilita transportul de ajutoare umanitare c─âtre Ucraina, dar ╚Öi pentru a ajuta ╚Ťara vecin─â s─â exporte diverse produse.

Oficialii au discutat deespre participarea Rom├óniei la reconstruc╚Ťia Ucrainei, urm├ónd ca detaliile s─â se contureze c├ónd va exista o proiec╚Ťie a acestui plan.

UPDATE 11.30 Depozit de muni╚Ťie din Rusia ├«n fl─âc─âri, la grani╚Ťa cu Ucraina

Un depozit de muni╚Ťie, din Rusia, situat aproape de grani╚Ťa cu Ucraina a explodat. Presa din Marea Britanie promoveaz─â posibilitatea ca for╚Ťele ucrainene s─â fi lansat o ofensiv─â. Depozitul este situat ├«n zona Belgorod, iar publica╚Ťia The Sun a publicat fotografii realizate la scurt timp dup─â deflagra╚Ťie. De asemenea, au fost ├«nregistrate dou─â atacuri similare ├«n zonele Voronezh ╚Öi Kursk.

Ucraina nu ╚Öi-a asumat ├«n mod oficial atacurile ╚Öi se b─ânuie╚Öte c─â ar fi vorba despre ac╚Ťiuni ale armatei ucrainene, ├«ntruc├ót ar fi fost raportat─â o reac╚Ťie a antiaerienelor din respectivele zone.

UPDATE 10.30 Ministerul Ap─âr─ârii din Ucraina a prezentat un raport al evolu╚Ťiei invaziei Rusiei

Armata Rusiei a cucerit Izium ╚Öi desf─â┼čoar─â un asalt ├«n zona Barvinhove. Armata rus─â a cucerit localitatea Zavodi ┼či zona de nord-est a localit─â┼úii Velika Kom├«┼čuvaha.

Pe frontul din estul Ucrainei, militarii ru╚Öi au preluat controlul asupra ora╚Öului Zarichne, din regiunea Done╚Ťk ╚Öi au ├«nceput atacul asupra localit─â╚Ťii vecine Yampil.

Armata rus─â organizeaz─â atacuri intense ├«n zonele adiacente localit─â╚Ťilor Severodone╚Ťk, Popasna ╚Öi Kurahiv ├«n timp ce localitatea Novoto╚Ökivske a fost deja ocupat─â.

Pe frontul din sud, for╚Ťele ruse profit─â de regiunea deja anexat─â, Crimeea, pentru a ocupa ├«ntreaga regiune de coast─â.

UPDATE 09.30 Rusia continu─â atacurile cu rachete asupra ╚Ťintelor feroviare din regiunea Odesa

Un nou atac cu rachete lansate de militarii ru╚Öi a fost raportat miercuri, ├«n zona Odesa. ╚śi de aceast─â dat─â, exact a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat ╚Öi mar╚Ťi, 26 aprilie, a fost vizat─â infrastructura feroviar─â. ├Änc─â nu sunt cunoscute pagubele produse.

UPDATE 08.50 Ucraina men╚Ťine, ├«ntr-o mare m─âsur─â, controlul spa╚Ťiului aerian

├Äntrun r─âzboi, suprema╚Ťia aerian─â este esen╚Ťial─â, iar Ucraina reu╚Öe╚Öte s─â controleze o mare parte a spa╚Ťiului aerian, se arat─â ├«ntr-o analiz─â a Ministerului Ap─âr─ârii din Marea Britanie, publicat─â miercuri, 27 aprilie.

Conform acestora, ru╚Öii ├«╚Öi concentreaz─â activitatea aerian─â ├«n sudul ╚Öi estul Ucrainei, oferind suport for╚Ťelor sale terestre.

Aceea╚Öi surs─â men╚Ťioneaz─â faptul c─â ru╚Öii atac─â zona Mariupol cu proiectile neghidate, lipsite de precizie, ce cresc riscul victimelor civile.

UPDATE 08.45 Premierul Marii Britanii consider─â c─â Vladimir Putin ar putea s─â se retrag─â

ÔÇ×┼óin├ónd cont de sprijinul masiv al Rusiei pentru ceea ce face, aparenta indiferen┼ú─â a media ruse fa┼ú─â de ceea ce se ├«nt├ómpl─â cu adev─ârat ├«n Ucraina, paradoxul este c─â Putin dispune de mult spa┼úiu politic pentru a da ├«napoi ┼či a se retrageÔÇŁ, a declarat Boris Johnson la TalkTV, potrivit AFP, preluat─â de Agerpres.

UPDATE 07.50 Gazprom a oprit robinetul cu gaz pentru Bulgaria ╚Öi Polonia, ca r─âspuns la refuzul s─â a achita plata resurselor achizi╚Ťionate ├«n ruble ruse╚Öti. 

Aproximativ 90% din gazul consumat de c─âtre Bulgaria era furnizat de c─âtre Federa╚Ťia Rus─â. Ace╚Ötia pl─ânuiau s─â renun╚Ťe la el p├ón─â ├«n 2023 ╚Öi c─âutau surse alternative. 

C├ót despre Polonia, agen╚Ťia de pres─â controlat─â de Kremlin (TASS) arat─â c─â Gazprom nu a confirmat oprirea gazului spre Polonia, dar a ad─âugat c─â Polonia este obligat─â s─â pl─âteasc─â sub noua procedur─â de plat─â. 

Confirmarea privind oprirea gazului rusesc spre Polonia a venit de la compania PGNiG, care a transmis c─â au primit o notificare din partea Gazprom care anun╚Ť─â suspendarea complet─â a livr─ârilor pe 27 aprilie.

UPDATE 07.40 Un depozit de muni╚Ťie din regiunea Belgorod, din Rusia, este ├«n fl─âc─âri.

Regiunea Belgorod, care se ├«nvecineaz─â cu Ucraina, ├«╚Öi extinde statutul de nivel de securitate ridicat de ÔÇ×pericol teroristÔÇŁ p├ón─â pe 10 mai, potrivit unui anun╚Ť publicat pe un site web al guvernului local.

Statutul galben de securitate ÔÇô care este ├«n vigoare din 10 aprilie ÔÇô este al doilea cel mai ├«nalt nivel de alert─â, deoarece ├«nseamn─â c─â autorit─â╚Ťile au informa╚Ťii care sugereaz─â posibilitatea real─â a unui act terorist, potrivit guvernului rus.

Update ora 07:15 Pre╚Öedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a ├«nt├ólnit ├«n cursul zilei de mar╚Ťi, 26 martie, cu premierul Rom├óniei Nicolae Ciuc─â. Liderul de la Kiev a scris un mesaj pe contul personal de Facebook ├«n care a discutat despre ├«ntr├ólnirea oficial─â cu policianul rom├ón. Volodimir Zelenski a mul╚Ťumit autorit─â╚Ťilor din Rom├ónia pentru modul ├«n care ╚Öi-au exprimat sus╚Ťinerea fa╚Ť─â de sanc╚Ťiunile aplicate Rusiei.

La Kiev, m-am ├«nt├ólnit cu prim-ministrul Rom├óniei, Nicolae Ciuc─â. Fiecare astfel de vizit─â este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul Rom├óniei pentru ap─ârare, asisten╚Ťa umanitar─â ╚Öi pozi╚Ťia clar─â cu privire la sanc╚Ťiuni. Ne baz─âm pe sprijinirea viitorului Ucrainei ├«n Uniunea European─âÔÇŁ

SUA g─âzduiesc discu╚Ťii de ap─ârare axate pe Ucraina la baza aerian─â Ramstein, din Germania, unde ministrul german al Ap─âr─ârii, Christine Lambrecht, a anun╚Ťat c─â Berlinul va livra Ucrainei tancuri antiaeriene Gepard.

Cronica r─âzboiului din Ucraina

R─âzboiul din Ucraina a ├«nceput pe data de 24 februarie, c├ónd Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, ├«n ultimii 70 de ani, iar foarte mul╚Ťi dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vie╚Ťii a╚Öa cum o ╚Ötim. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dat─â, pe data de 27 februarie, c├ónd Vladimir Putin le-a ordonat subordona╚Ťilor s─â preg─âteasc─â armele de distrugere ├«n mas─â pentru atac. Recent, s-a dovedit c─â infrastructura necesar─â pentru lansa o rachet─â nuclear─â nu este preg─âtit─â: silozurile nu sunt preg─âtite ╚Öi capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dat─â, Occidentul a crezut c─â o posibil─â revolu╚Ťie s-ar putea s─â-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-r─âzboi din Rusia a fost ├«nlocuit, foarte repede, de represalii ╚Öi sus╚Ťinerea direct─â a crimelor lui Vladimir Putin prin prezen╚Ťa mult mai puternic─â a simbolului ÔÇ×ZÔÇŁ chiar ╚Öi ├«n r├óndul societ─â╚Ťii civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondial─â pe data de 22 martie, c├ónd politica nuclear─â a Rusiei a fost reiterat─â de c─âtre Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dac─â existen╚Ťa Rusiei este ├«n pericol. 

Atacurile Federa╚Ťiei Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice ╚Öi psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut ├«n vedere cl─âdiri administrative sau locuri ├«n care civilii se ascundeau: ora╚Öul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

Dup─â mai multe runde de negocieri care nu au dus nic─âieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus ├«n vizorul lumii crimele f─âcute de c─âtre armata Federa╚Ťiei Ruse ├«n Bucea ╚Öi Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alian╚Ťa Nord-Atlantic─â  ├«n stare de alert─â, un posibil atac chimic asupra ora╚Öului Mariupol. ├Än trecut, Joe Biden a declarat c─â Alian╚Ťa va r─âspunde ├«n cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc ├«n conflictul dintre Rusia ╚Öi Ucraina ├«n timp real. Toate articolele ╚Öi informa╚Ťiile despre R─âzboiul din Ucraina le pute╚Ťi g─âsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

FotoJet (5) jpg
piscina borcea pelinel jpg
peter imre2  crop 1656742777 jpeg
iolanda anamaria babau jpg
ana crudu familie nunta jpg
rechin taur jpeg
whatsapp down 799948 jpeg
hurghada rechini JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
rechin taur jpeg
rechini marea rosie2 png
image png
peter imre2  crop 1656742777 jpeg
hurghada rechini JPG
iolanda anamaria babau jpg