ROBOR, cotație record: e cea mai mare din ultimii zece ani

Sfârșitul săptămânii vine cu o veste înspăimântătoare pentru români. Indicele ROBOR, folosit pentru a calcula dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate de populația României, a bătut joi recordul ultimilor 10 ani. 

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Un salt semnificativ

După ce BNR a decis să majoreze dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, spre indignarea tuturor românilor cu rate, indicele ROBOR a spart toate recordurile ultimului deceniu. 

Astfel, în ședința de joi, ROBOR a mai făcut un salt semnificativ, fiind tot mai aproape de a trece de pragul psihologic de 6%, lucru pe care analiștii financiari îl preconizează pentru începutul lunii iunie. 

Citește și: Ce salariu are Mugur Isărescu!

Astfel, ROBOR la 3 luni a crescut joi de la 5,57% la 5,62%. Spre comparație, în urmă cu exact un an, indicele era cotat la doar 1,54%, potrivit BNR.

O cotație atât de mare precum cea de joi nu a mai fost înregistrată din data 5 octombrie 2012. La vremea aceea, România abia ieșise din dezastrul economic provocat de măsurile de austreritate implementate la ordinul lui Emil Boc, aflat atunci în funcția de premier. 

„UN CEAI DE TEI”

În condițiile în care românii așteaptă cu îngrijorare luna iulie, atunci când băncile vor recalcula dobânzile folosind media ROBOR a ultimelor 3 luni și vor trimite clienților înștiințarea cu privire la suma cu care le va crește rata, Mugur Isărescu pare placid în fața dramei celor care nu știu dacă la finalul acestui an vor mai avea o locuință. 

El le-a recomandat, acum o săptămână, autorităţilor să nu se mai agite şi să mai bea un ceai de tei pentru a se calma.

Poate declarația ar putea fi considerată o altă lapalisadă a unui personaj șăgalnic, dacă pe fundalul ei nu s-ar afla strigătele de disperare ale celor peste un milion de români cu credite de tip „Prima Casă” sau ipotecare.

Citește și: Atenţie, preţurile o vor lua razna!

Vorbim aici de majoritatea tinerilor care, deși veniturile nu le-au crescut simțitor în ultimul timp, pe lîngă avalanșa de scumpiri la alimente, energie și combustibili vor trebui să drămuiască aceleași încasări pentru a decarta în plus aproape 1.000 de ron pe lună către bănci. 

De unde bani?

Evident, în condițiile în care tot mai mulți români s-ar putea afla în incapacitatea de a-și mai achita ratele, apare întrebarea „ce urmează?”.

Cu fiecare zi care trece, românii de rând, mai ales cei din mediile defavorizate, se afundă în pauperitate pe măsură ce inflația le spulberă ultimele economii. 

Consolați cu gândul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, nu are de gând să intervină pe piață pentru a stopa creșterea ROBOR, măsurile Băncii Naționale stimulând chiar trendul ascendent, românii cu rate privesc acum către clasa politică. Însă nici de aici nu au prea multe motive de speranță. 

Citește și: Ce nu știi despre Mugur Isărescu. Îl imită pe ursul Baloo, a apărut într-o manea, iar în tinerețe a fost săltat de Miliție

Deși s-a discutat despre o ordonanță care să le permită acelora în incapacitate de plată să amâne ratele pentru o perioadă, subiectul a rămas la nivel de dezbatere publică.

Liderii Coaliției de guvernare susțin că nu au ajuns la un acord cu băncile în această privință, iar actuala clasă politică este mai preocupată acum de subiectul războiului și de implementarea PNRR, decât de stoparea potopului scumpirilor pe toate planurile. 

Actualul șef al statului, Klaus Iohannis, a arătat cu degetul către Vladimir Putin, atunci când a fost chestionat cu privire la scăderea nivelului de trai.

Altfel spus, mesajul său a fost unul prin care le-a sugerat românilor să nu se aștepte că vin vremuri mai bune:

  „Guvernul, Parlamentul, politicienii - la modul general - îşi fac treaba şi în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a spus șeful statului.

Ce soluții sunt?

Din fericire, românii cu datorii la bănci au totuși la dispoziție câteva soluții pentru a-și scădea ratele. Una dintre acestea ar fi să solicite băncii de unde au luat creditul să schimbe indicele ROBOR cu IRCC în modalitatea de calcul a dobânzii variabile. Astfel, ratele ar putea scădea cu câteva sute de lei.

O altă soluție ar fi să treacă de la un credit cu dobândă variabilă la unul cu dobândă fixă. Însă, în ambele situații, instituția bancară trebuie să fie de acord.

Click! a scris aici pe larg despre cum poți să îți scazi rata.
  
Citește și: Dezastru pentru românii cu rate: ROBOR a sărit de 5%. Click! te învață cum să plătești rate mai mici

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
lapte bivolita adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net