Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam

Ultima actualizare:

Domeniul imobiliar riscă să se confrunte cu o nouă criză, precum cea din 2008. Cauzele sunt multiple, iar direcția pare să fie deja setată.

Explozia prețurilor a generat o reorientare a finanțelor fiecăruia dintre noi. Unii sunt mai chibzuiți și dau banii doar pe bunurile de strictă necesitate, alții preferă să îi pună la saltea sau, măcar, să își dorească să economisească.

În următorii doi ani ar putea să apară o nouă criză

„Un umil și sumbru pronostic pentru urmatorii doi ani ar fi că prețurile vor fi în continuă creștere, mai puțin accentuată, însă, comparativ cu cea din 2021. Apoi, cândva, în 2024, ne va aștepta un al doilea 2008, posibil, cu o cădere mult mai dramatică, de această dată. Imobiliarele sunt o loterie. Nimeni nu știe numerele câștigătoare”, a explicat pentru Click!, Livius Ionescu, Director general și fondator al Lucas Brokers&Estates.

Livius Ionescu, Director general și fondator al Lucas Brokers&Estates.
Livius Ionescu, Director general și fondator al Lucas Brokers&Estates.

Cert este că tăvălugul evenimentelor care au urmat pandemiei, războiul din Ucraina, migrația și scumpirile generate, au dat peste cap toate socotelile. Domeniul imobiliar este unul dintre sectoarele amenințate, fiind dependent de politicile bancare, atât de volatile, în ultimul an.

Primăvara lui 2021 a declanșat în România o uriașă creștere a preturilor imobiliarelor. Motivul nu e foarte ușor de găsit, cert este că se pot face niste supoziții. Una ar fi creștrerea prețurilor materialelor de construcții, dar aici ne referim doar la proiectele rezidențiale noi, pentru că materia primă pentru cele vechi a rămas acceași, dar aici s-a mers în siajul pieței.

Citește și: Ce pățești dacă nu plătești ratele la bancă? Specialiștii te învață ce să faci ca să nu ajungi la executare silită

Apoi, un alt motiv speculat ar fi frica de pandemie, de statul “între betoane” și interesul tot mai crecut pentru apartamentele de la parter cu grădină sau vile în suburbiile de lângă marile orașe”, a mai spus pentru Click!,  Livius Ionescu.

Faptul că numărul infectărilor cu Sars-Cov2 este în creștere dă fiori oricui. Revenirea la restricțiile din pandemie, în contextul economic actual, ar însemna o catastrofă. Astfel, neîncrederea oamenilor se reflectă și în deciziile mari, cum ar fi ridicarea unei case sau achiziționarea unei locuințe.

Dezvoltatorii imobiliari au început să fie prudenți

Situația, în momentul de față, ar putea să pară bună, în materie de proiecte. Am întâlnit potențiali clienți, persoane fizice, care construiesc în regim propriu locuințe, și care demarează lucrările. Fiecare o face după cum își permite. Unii se opresc și revin atunci când bugetul le permite.

În sectorul dezvoltatorilor imobiliari, însă, am întâlnit, mai ales în ultimii doi ani, situații în care discuțiile au fost inițiate, s-a ajuns până într-un stadiu avansat al proiectelor, apoi nu s-a mai concretizat nimic. Așa s-a întâmplat, în special, în cazul celor care aveau afaceri de succes într-un domeniu și doreau să devină activi și în piața immobiliară.

Citește și: Ai rate la bancă? Uite cum poți scăpa de plata lor

Practic, apare o neîncredere legată de climatul actual. Cine își dorește să investească și să rămână cu banii blocați, ținând cont de contextul din prezent?”, a declarat pentru Click!, Bogdan Bedreagă, arhitect cu un portofoliu bogat în construcții civile și industriale.  

Practic, care sunt principalele probleme? În primul rând, costurile ridicate ale locuințelor necesită, în majoritatea cazurilor, împrumuturi bancare. Băncile au crescut ratele clienților, evoluția fiind influențată de contextul extern, pandemia și războiul din Ucraina.

Creșterea ratelor la credite a speriat potențialii clienți

De asemenea, băncile aplică o politică prudentă și nu mai oferă credite atât de lejer. La rândul lor, nici potențialii clienți nu mai sunt atât de încântați de perspectiva creditelor, ținând cont de ratele mărite, din ultimul an.

Astfel, se pune pauză achiziției de locuințe și dezvoltatorii, cu banii deja investiți în construcții, nu mai reușesc să vândă imobilele. Vânzarea la costuri reduse reprezintă un risc și, în majoritatea cazurilor, nu e o măsură fezabilă, ținând cont că materialele de construcții s-au scumpit.

„Specific, zona Ilfov, a fost “lovită” de ritmul crescut al prețurilor pus pe seama blocării PUZ-urilor pe București. Piata imobiliară este o entitate extrem de volatilă, precum cea a criptomonedelor: la orice moment dat poți cumpăra foarte ieftin și să vinzi foarte scump, dar sunt șanse egale să se inverseze polii.

Citește și: Sfatul desingnerilor de interior! Cum să-ți amenajezi casa cu bun gust

Există în lumea imobiliarelor mai multe formule de calcul, mai mult sau mai puțin precise care prezic randamentul unei proprietăți în timp, dar “matematica” aici este empirică din pricina cauzelor extene (războaie, pandemii, modificări legislative, inflație, etc)”,a încheiat Livius Ionescu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net