Piața imobiliară românească, afectată de războiul din Ucraina. Sunt anunțate scumpiri

Ultima actualizare:

Războiul declanșat de Putin a nenorocit o țară și a afectat o lume. Atât emoțional, cât și financiar. În România, primele efecte s-au simțit în buzunarele fiecăruia dintre noi: s-au scumpit benzina și motorina, transportul în comun și unele alimente. Acum, după 3 săptămâni de la declanșarea crizei, și piața imobiliară dă semne de îngrijorare.

image

Achiziția unei locuințe e tot mai grea

Robert Dobrescu, directorul unei agenții imobiliare din București, a observat că în ultima perioadă cumpărătorii au devenit mai precauți. „Decizia achiziționării unei locuințe se ia după o mai atentă analiză. E o oarecare incertitudine, la care se adaugă creșterea dobânzilor la credite. În plus, salariile nu au crescut, inflația e mare”, ne spune expertul imobiliar. Mihaela Anton, proprietara unui apartament cu trei camere din București, voia să-și vândă locuința pentru a-și lua alta, în bloc nou. Odată cu declanșarea războiului a oprit demersul. „Nu vreau să rămân cumva cu bani cash blocați în bancă, nu se știe ce se întâmplă și cu băncile astea. Casele pot să mai aștepte. Acum, primordial e să mâncăm și să ne îmbrăcăm!”.

cuplu cheltuieli jpeg

Sectorul construcțiilor, grav afectat

După ce în ultimul an prețurile la materiale și energie au crescut încet și sigur, acum, din cauza războiului, lucrurile s-au agravat. Sectorul construcțiilor a ajuns chiar la un pas de colaps. „Nu se mai aduce fier și cărămidă din Rusia și Ucraina. Ele sunt poluante, de aceea foarte puține țări din Europa le produc”, ne informează Robert Dobrescu, directorul general al agenției Nobila Casă Răsăriteană. Alte materiale de construcții sunt livrate cu întârziere și la costuri mari. Astfel, prețurile locuințelor vor fi împinse în sus. „În prezent, ele stagnează, timpul de la declanșarea crizei e relativ scurt și piața are inerție mare, însă vor crește”, apreciază expertul imobiliar.

image

Prețurile vor crește

Da, proprietarii și cumpărătorii sunt acum mai precauți, creditele se acordă mai greu, potențialul economic al multor companii care aveau piețe de desfacere în Rusia a scăzut. Dar în ciuda cererii temporar reduse, prețurile nu vor scădea, dimpotrivă. „Din cauza materialelor și a forței de muncă, nu vom mai putea avea o piață imobiliară ieftină. Și nu văd cum ar putea să scadă pentru că tot ce se produce e scump și foarte scump. Apoi, în București s-au blocat PUZ-urile, în Cluj se acordă mai greu autorizații de construcție, iar orice restricție urbanistică angrenează și ea prețuri mai mari. Apoi, prețul locuințelor vechi va fi și el tras în sus de al celor noi”, explică Robert Dobrescu.

Chiriile, mai ieftine cu 5-10%

chirias 1 jpeg

Doar pe piața chiriilor avem o veste bună. Din noiembrie și până în prezent, prețurile au mai scăzut cu 5-10%, însă independent de războiul din Ucraina. „Oferta e mai mare decât cererea, aceasta e explicația. Se lucrează în continuare în regim de telemuncă, studenții încă nu au revenit fizic în centrele universitare, însă este o situație sezonieră. În 4 luni, aceste sincope se vor regla”, e de părere expertul imobiliar.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net