Prețuri astronomice! Cu cât vor crește în 2022 chiriile în cele mai importante orașe din România
În ciuda pandemiei, a muncii de casă și a nesiguranței economice, piața chiriilor nu dă semne să aibă de suferit. Dimpotrivă, prețurile sunt într-o permanentă „ușoară creștere”. Dacă în 2021 locuințele s-au scumpit cu 5%, anul acesta experții imobiliari preconizează chirii mai mari cu 5-10%. Au și câteva sfaturi pentru proprietari și pentru chiriași.
Pandemia nu a tulburat chiria
„În București, chiriile cresc constant din 2016 încoace. Populația a început să respire după marea criză financiară din perioada 2008-2012 și a uitat «vânătăile» de atunci. Dacă în 2016 o garsonieră se închiria cu 200 de euro, acum nu mai găsești nimic decent sub 240 de euro”, ne spune Robert Dobrescu, directorul general al agenției Nobila Casă Răsăriteană. Nici pandemia începută în 2020 nu a tulburat prea mult trendul ascendent al prețurilor chiriilor. Poate apartamentele nu au mai avut așa mare căutare, la început, căci oamenii au dată năvală la case de la periferie, pentru a se bucura de curte și de mai multă libertate. „Acest apetit pentru locuințe mari s-a menținut. Lucrând de acasă, făcând școală online, familiile au căutat mai mult confort. Astfel, acum, prețul caselor la închiriere a ajuns cu 30-40% mai mare față de anii dinainte de pandemie”, mai spune expertul imobiliar.
Se anunță o creștere de 5-10% anul acesta
Estimează că și în 2022 încă e loc de creștere toate pe segmentele (apartamente și case). „Eu cred că lucrurile vor merge bine din punct de vedere economic, în special în Capitală. Problema prețurilor la energie își va găsi rezolvare, până la urmă, iar piața joburilor e ofertantă, nu rămâne nimeni cu portofelul gol. Estimez că prețul chiriilor va crește anul acesta cu 5-10%”. Creșterea va fi în orașele dezvoltate, prospere. În restul, se va menține constantă sau va fluctua în funcție de problemele economice. „Prețurile sunt bazate în primul rând pe dezvoltarea economică a orașului și nu pe aportul de studenți, căci universitățile sunt online de 22 de luni. Revenirea la formatul fizic este posibil să aprecieze și mai mult segmentul de garsoniere și 2 camere în toate centrele universitare”, precizează Robert Dobrescu.
Cât vei plăti pe o locuință, în marile orașe
București
Garsonieră. Prețurile sunt de la 250 de euro în sus, până la 350 de euro, dacă are loc de parcare, e într-o zonă decentă și frumos mobilată. La 200 de euro găsești, probabil, locuință cu mobilier vechi, fără îmbunătățiri, într-un bloc cu probleme.
Două camere. Chiria costă de la 250-350 de euro într-un cartier semicentral. În zonele de lux, pornește de la 400 de euro și doar cerul e limita.
3 camere. Prețurile pornesc de la 300 de euro și sunt vizate familiile cu copii.
4 camere. Prețurile pornesc tot de la 300 de euro în cartierele mărginașe sau dacă locuința e veche, fără îmbunătățiri. În zonele centrale, chiria ajunge la 800-1.000 de euro.
„Garsonierele și apartamentele cu două camere se închiriază în maximum o lună de zile de la plasarea anunțului. Pentru locuințele mari se găsesc mai greu clienți, aici poate dura de la câteva săptămâni la 3 luni”, mai spune Robert Dobrescu.
Cluj-Napoca
Este cel mai scump oraș în ceea ce privește imobiliarele, iar asta datorită faptului că e în permanentă dezvoltare. „E un pol foarte bun de IT, e un centru universitar renumit, în plus, infrastructura se pune la punct de la an la an. Prețurile la case și apartamente sunt cele mai mari din țară”, motivează expertul.
Garsonieră: de la 300 de euro
Două camere: de la 350-400 de euro
3-4 camere: de la 450 de euro
„Apartamentele mai mari sunt mai greu de găsit. Chiriașii preferă, mai degrabă, case, care au cam același preț ca în București, adică de la 700 de euro în sus. Estimez că prețurile în Cluj nu vor mai crește anul acesta. Au deja un nivel ridicat și nu ar mai suporta piața”.
Timișoara
Garsonieră: 150-250 de euro
Două camere: 300 de euro
3 camere: 350 de euro
Brașov
Garsonieră: 250 de euri
Două camere: 350 de euro
3 camere: 400 de euro
Iași
Garsonieră: 230 de euro
Două camere: 300 de euro
3 camere: 380 de euro.
Recomandări pentru proprietari
· Robert Dobrescu vă sfătuiește să faceți neapărat contract de închiriere. „E sfânt, te ajută dacă ai probleme cu chiriașul. Chiar dacă nu-l înregistrezi la ANAF, el e valid în caz că se ajunge la instanță”.
· Fă-ți o poliță facultativă a locuinței și asigură-ți bunurile!
· Selectează cu atenție chiriașul. „Trebuie să fie identificabil, să știi de unde vine, cu ce se ocupă. Dacă e student, discută și cu familia, nu doar cu el – vezi dacă părinții par responsabili, dacă își asumă să plătească rata lunară, în cazul în care studentul uită”.
· Cere ușor sub trendul pieței. Mai bine un preț mai mic și un chiriaș bun, care nu îți face praf bunurile, decât un preț mai mare, dar cine știe pe cine aduci în casă.
· Dotează locuinţa cu electronice şi electrocasnice necesare. Prea puţini chiriaşi vor accepta să se mute la tine dacă nu ai cuptor cu microunde, frigider sau televizor.
· Ordinea şi curăţenia sunt esenţiale. E indicat să dai cu „o mână” de lavabil pe pereţi, să repari ce e stricat prin casă şi să renunţi la lucrurile inutile, care doar ocupă spaţiul.
· Dacă nu ai ofertă, revizuiește-ți politica de preț. E mai important ca imobilul să producă, decât să aștepți o chirie pe care nu o poți obține.
· Ţine legătura cu administratorul blocului şi cu vecinii pentru a vedea câte persoane ocupă, cu adevărat, spaţiul închiriat. De asemenea, verifică periodic dacă utilităţile sunt plătite la timp.
Recomandări pentru chiriași
· Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma. Mai bine renunță la plusul de confort pentru a avea un plus de bani în buzunar.
· Nu e nevoie să mai plătești multe chirii în avans. La început, proprietarii cer, de obicei, doar chiria pe o lună și o garanție, a cărei valoare e egală cu o lună de chirie. Dacă ai bani şi eşti dispus să plăteşti un avans mai mare, poţi beneficia de discount.
· Și pe tine te ajută un contract de închiriere. În el sunt stabilite condiţii clare, care protejează atât chiriaşul de o eventuală evacuare sau de majorarea chiriei, cât şi proprietarul, în cazul în care nu i se plăteşte chiria la timp. „Să dai banii semnând pe un şerveţel sau nesemnând deloc nu e ok”, spune Robert Dobrescu.
· La început, e bine să încheiaţi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menţionate obiectele din casă şi starea acestora. Procesul poate fi însoţit de fotografii.
· Contractul se încheie pe o perioadă fixă, iar chiria trebuie să rămână constantă cel puţin un an de zile.