Ce se ├«nt├ómpl─â ├«n imobiliare, dup─â cre╚Öterea exagerat─â a pre╚Ťurilor? ÔÇ×Cantitatea tranzac╚Ťional─â scadeÔÇŁ

Bogdan Gl─âvan, profesor universitar de Economie, a vorbit, potrivit Adev─ârul, despre pre╚Ťurile locuin╚Ťelor din Rom├ónia, aflate chiar ╚Öi ├«n prezent pe o pant─â ascendent─â. Banca Central─â European─â sus╚Ťine, ├«ns─â, c─â exist─â ╚Öanse mari ca, ├«n cur├ónd, s─â asist─âm la o sc─âdere a pre╚Ťurilor.

imobiliare casa

ÔÇ×Analiza standard a form─ârii pre┼úului ne impune s─â privim ce se ├«nt├ómpl─â cu cererea (D - demand) ┼či cu oferta (S - supply). Cererea ┼či oferta se intersecteaz─â ┼či determin─â pre┼úul de echilibru (E).  Spre deosebire de anul 2009, acum avem de-a face at├ót cu o deplasare a cererii c├ót ┼či a ofertei, ├«n sensul sc─âderii lorÔÇŁ, spune profesorul universitar Bogdan Gl─âvan.

Poate te intereseaz─â ╚Öi: Intr─â sau nu Rom├ónia ├«n recesiune? Speciali╚Ötii spun c─â ajungem la ÔÇ×stagfla╚ŤieÔÇŁ. Iat─â ce ├«nseamn─â

ÔÇ×Vom vedea impactul asupra pre╚ŤuluiÔÇŁ

ÔÇ×Suntem ├«ntr-un caz clasic de: ÔÇ×Dac─â ambele curbe se mut─â c─âtre st├ónga, ce se va ├«nt├ómpla cu pre┼úul?" Unde se vor intersecta curbele D1 ┼či S1, mai sus sau mai jos pe grafic? Pre┼úul de echilbru E1 se va situa mai sus sau mai jos ├«n raport cu vechiul pre┼ú de echilibru E? R─âspuns: nu ┼čtim. Poate c─â o s─â fie mai sus, poate c─â o s─â fie mai jos, poate c─â se va men┼úine la acela┼či nivel. ├Än func┼úie de ce scade mai tare (cererea sau oferta), vom vedea impactul asupra pre┼úului.

  Cert este un lucru: cantitatea tranzac┼úionat─â scade - ┼či asta se vede. C├ónd dezagreg─âm pia┼úa imobiliar─â ├«n segmente, vom observa evolu┼úii u┼čor diferite, fiindc─â fiecare segment are particularit─â┼úile lui (de cerere ┼či de ofert─â). Una este Bucure┼čti, alta este T├órgovi┼čte; una sunt apartamentele cu 2 camere, alta duplexurile cu 4+; una sunt locuin┼úele vechi, alta cele noiÔÇŁ, a mai explicat specialistul, pe re╚Ťelele de socializare, unde a postat ╚Öi graficul de mai sus.

Cite╚Öte ╚Öi: Pia╚Ťa imobiliar─â rom├óneasc─â, afectat─â de r─âzboiul din Ucraina. Sunt anun╚Ťate scumpiri

Iancu Guda, analist economic, sus╚Ťine c─â pre╚Ťurile vor sc─âdea

Pe de alt─â parte, ├«ns─â, Bogdan Gl─âvan este de p─ârere c─â locuin╚Ťele se vor ieftini ├«n perioada urm─âtoare ╚Öi face referire la un raport realizat de Banca Central─â European─â (BCE). Astfel, institu╚Ťia arat─â c─â pre╚Ťurile locuin╚Ťelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproximativ 15 procente, dac─â ne raport─âm la pre╚Ťul chiriilor ╚Öi produc╚Ťia economic─â. Dat fiid faptul c─â ratele au sc─âzut, BCE estimeaz─â c─â ╚Öi pre╚Ťurile la imobiliare vor urma acela╚Öi tipar.

Eurostat a relevat date potrivit c─ârora pre╚Ťul locuin╚Ťelor din zona eura a ├«nregistrat cel mai rapid ritm de cre╚Ötere din ultimele decenii ╚Öi, pentru fiecare cre╚Ötere de 0.1% a ratelor la creditele ipotecare, pre╚Ťul imobilelor pot sc─âtea cu 0.83%-1.17%. Totodat─â, specialistul transmite c─â momentul prezent nu este deloc favorabil investi╚Ťiilor ├«n imobiliare, c─âci timpul de recuperare a atins un maxim istoric de aproximativ 25 de ani.

├Än aceea╚Öi ordine de idei: Pre╚Ťuri astronomice! Cu c├ót vor cre╚Öte ├«n 2022 chiriile ├«n cele mai importante ora╚Öe din Rom├ónia

Raportul realizat de BCE prezint─â argumente similare cu Iancu Guda, care demonstreaz─â teoriile sale cu cifre din surse publice ╚Öi se pare c─â exist─â riscul ca oferta s─â creasc─â, iar cererea s─â fie redus─â considerabil. Imobiliare.ro, cel mai accesat site rom├ónesc din domeniu, a realizat un raport ├«n care este consemnat─â majorarea pre╚Ťurilor ├«n luna mai a acestui an, estimare f─âcut─â pe baza unui sistem de calcul folosit de speciali╚Ötii din spatele platformei.

ÔÇ×├Än ultimele 30 de zile, cererea at├ót pe segmentul chiriilor c├ót ┼či al v├ónz─ârilor a ├«nregistrat un avans important fa┼ú─â de luna anterioar─â, la nivel na┼úional. ├Än ceea ce prive┼čte achizi┼úia, avem un avans al cererii de 13%, ├«n vreme ce interesul pe chirii a crescut cu 30%. Ora┼čele unde cererea a crescut cel mai mult sunt Constan┼úa, Sibiu, Oradea, Timi┼čoara ┼či Bra┼čovÔÇŁ, spune directorul de marketing al Imobiliare.ro, Daniel Crainic, pentru Adev─ârul.

  Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula