Intr─â sau nu Rom├ónia ├«n recesiune? Speciali╚Ötii spun c─â ajungem la ÔÇ×stagfla╚ŤieÔÇŁ. Iat─â ce ├«nseamn─â

Stagfla╚Ťia este un concept care se refer─â la stagnarea economic─â ╚Öi cre╚Öterea continu─â a infla╚Ťiei, o perioad─â ├«n care companiile caut─â securitatea ╚Öi evit─â investi╚Ťiile importante. ├Än urma unui studiu realizat de Moneycorp s-a descoperit c─â o parte dintre companiile chestionate sunt de p─ârere c─â ne pa╚Öte chiar un scenariu mai sumbru: recesiunea.

stagflatie pixabay

Potrivit Adev─ârul.ro, aproape 47% dintre antreprenori, sau angaja╚Ťi ├«n func╚Ťii de conducere, estimeaz─â c─â Rom├ónia va ajunge la stagfla╚Ťie, ├«n timp ce aproape 27% sunt de p─ârere c─â ne pa╚Öte recesiunea. 26% dintre companii aleg ├«ns─â scenariul pozitiv ╚Öi transmit c─â este posibil─â continuarea cre╚Öterii economice. Infla╚Ťia, cre╚Öterea pre╚Ťurilor, este cel mai mare pericol economic, urmat─â ├«ndeaproape de sc─âderea v├ónz─ârilor, accentuarea blocajului financiar, falimentarea partenerilor ╚Öi regionalizarea r─âzboiului.

Nu rata nici: 3 modalit─â╚Ťi de a te proteja de impactul negativ al infla╚Ťiei

ÔÇ×Anticipam ├«nc─â din vara lui 2021 pericolul infla┼úiei. Atunci restructurarea business-urilor a fost, ├«n general, una de succes, multe firme reu┼čind s─â dep─â┼čeasc─â provoc─ârile cu ajutorul solu┼úiilor digitale, cu optimizarea fluxurilor de lucru ┼či a capitalului. ├Äns─â, ├«n acest moment, cre┼čterea tuturor costurilor opera┼úionale reprezint─â, pe bun─â dreptate, principala preocupare a companiilor ├«n 2022ÔÇÖÔÇÖ, a spus Cosmin Bucur, Managing Director la Moneycorp Rom├ónia, pentru Adev─ârul.

Infla╚Ťia atinge cote alarmante ├«n Rom├ónia

,,Datele Institutului Na┼úional de Statistic─â ar─âtau, recent, c─â ├«n luna aprilie pre┼úurile produc┼úiei industriale au crescut cu 47,1%, remarc├óndu-se avansul de 262,7% al pre┼úurilor din extrac┼úia petrolului ┼či a gazelor naturale ┼či cre┼čterea cu 136,6% a pre┼úurilor din produc┼úia ┼či furnizarea de energie electric─â ┼či termic─â, gaze ┼či alte utilit─â┼úi. Astfel, ├«n acest context infla┼úionist, este din ce ├«n ce mai dificil s─â ├«┼úi dezvol┼úi ┼či s─â sus┼úii un plan de business predictibil ┼či solidÔÇŁ, a mai precizat Cosmin Bucur.

Vezi ╚Öi: Scumpiri ├«n Rom├ónia. Care este evolu╚Ťia pre╚Ťurilor ╚Öi c├ónd se vor stabiliza

Totodat─â, oamenii de afaceri care au luat parte la chestionarul citat anterior sunt de p─ârere c─â infla╚Ťia se va situa ├«ntre 14-17% ├«n acest an, ├«n propor╚Ťie de 33.3%, ├«n timp ce 26.5% prev─âd c─â infla╚Ťia va ajunge la prajul de 18-20%. O bun─â parte, mai exact 26.9% consider─â c─â infla╚Ťia r─âm├óne sub 14% p├ón─â la finalul anului 2022, ├«n timp ce 13.3% emit un scenariu negativ ╚Öi transmit c─â infla╚Ťia dep─â╚Öe╚Öte 20%.

Unde va ajunge majorarea pre╚Ťurilor?

Totodat─â, infla╚Ťia a ajuns s─â afecteze consumatorul mai mult dec├ót era preconizat, c─âci cre╚Öterea pre╚Ťurilor materiei prime sau a utilit─â╚Ťilor se reflect─â acum ├«n pre╚Ťul bunului sau al serviciului.

Companiile risc─â acum s─â fie afectate la capitolul v├ónz─âri ╚Öi competitivitate, a╚Öa cum spune Sebastian Bacioiu: ÔÇ×O parte semnificativ─â din companiile cu expunere pe cursul valutar au ├«nceput s─â foloseasc─â activ instrumente de acoperire a riscului valutar. Este un progres semnificativ fa┼ú─â de anii trecu┼úi, o dovad─â concret─â c─â mediul de business a ├«n┼úeles ┼či a adoptat pe scar─â tot mai larg─â ┼či ├«n tot mai multe domenii instrumentele financiare care le permit s─â se pun─â la ad─âpost de fluctua┼úiile majore ale cursului, cele care le pot afecta semnificativ evolu┼úia ┼či competivitatea business-uluiÔÇŁ.

Pe aceea╚Öi idee cu subiectul: Pandemia Covid-19: ani grei pentru economie ╚Öi oameni, beneficii pentru mediul ├«nconjur─âtor

ÔÇ×Nu este exclus ca estim─ârile privind evolu┼úia ROBOR, ├«n general a scumpirii creditelor, s─â fie dep─â┼čite de realitate. Pe fondul cre┼čterii infla┼úiei, este de a┼čteptat o continuare a scumpirii finan┼ú─ârii, BNR, prin dob├ónda cheie, urm├ónd s─â continue tonul cre┼čterii dob├ónzilor. Dincolo de efectele negative ale cre┼čterii dob├ónzilor, aceasta reprezint─â cea mai eficace m─âsur─â de politic─â monetar─â aflat─â la ├«ndem├óna B─âncii Na┼úionale ├«n lupta cu infla┼úiaÔÇÖÔÇÖ, transmite Claudiu Ghebaru, Senior Corporate Dealer, pentru Adev─ârul.

33.3% consider─â c─â factorii de risc se vor stabiliza ├«n a doua parte a anului viitor, ├«n timp ce 26.7% dintre participan╚Ťii la sondaj propun un final mai sumbru, ├«n care economia ├«ncepe s─â revin─â la normal abia peste doi ani, ├«n  2024. Tot 26.7% dintre participan╚Ťii la sondaj aduc ├«n prim-plan scenariul pozitiv, potrivit c─âruia vom reveni la normalitate spre finalul acestui an, iar 13.3% au propus ca variant─â primul trimestru al anului 2023.

Ce se întâmplă cu leul românesc, în următoarea perioadă

ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere euroizarea economiei, constan┼úa cursului leului a fost un factor de stabilitate, f─âr─â de care nivelul infla┼úiei ar fi fost mai ridicat. R─âm├óne de v─âzut dac─â Banca Na┼úional─â, prin instrumentele pe care le are la dispozi┼úie, va putea s─â men┼úin─â acest interval. Provoc─ârile vor veni din zona macroeconomic─â, din evolu┼úia interna┼úional─â ┼či din performan┼úa comer┼úul exterior. Avem, din p─âcate, semnale negative ├«n privin┼úa balan┼úei de pl─â┼úi ┼či nu ne r─âm├óne dec├ót s─â sper─âm c─â autorit─â┼úile vor accesa cu succes fondurile din PNRR ┼či celelalte finan┼ú─âri europene care, ├«mpreun─â, pot contribui decisiv la stabilitatea cursului.

O mi┼čcare nefavorabil─â a cursului de schimb poate afecta direct ┼či negativ marja comercial─â pe un anume produs sau serviciu. De-a lungul celor 16 ani ├«n domeniul trezoreriei bancare, am remarcat c─â o parte semnificativ─â din companiile cu expunere pe cursul valutar folosesc instrumente de mitigare a riscului. ├Än momente de incertitudine, cum este perioada pe care o travers─âm acum, se observ─â o cre┼čtere a volatilit─â┼úii cursului de schimb pentru majoritatea perechilor valutare. Aceast─â volatilitate are efecte directe asupra marjei comerciale. Cred c─â orice companie ├«┼či dore┼čte o diminuare a volatilit─â┼úii ┼či o cre┼čtere a predictibilit─â┼úii, cel pu┼úin pe termen scurt ┼či mediuÔÇŁ, spune Cosmin Bucur, urmat apoi de Sebastian Bacioiu.

  Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula
image png