3 modalități de a te proteja de impactul negativ al inflației

Inflația este un fenomen economic care ne afectează calitatea vieții în ansamblu, deoarece presupune o creștere a prețurilor produselor și serviciilor. În vreme ce unele companii cresc salariile angajaților proporțional cu rata inflației, altele pot opta să mențină același nivel salarial, inflația fiind resimțită și mai mult de către angajați în acest caz. 

3 modalități de a te proteja de impactul negativ al inflației. Sursa foto: freepik.com
3 modalități de a te proteja de impactul negativ al inflației. Sursa foto: freepik.com

Pentru a face față presiunilor inflaționiste și incertitudinilor economice, oamenii încep să apeleze la modalitățile eficiente de economisire a banilor pentru a-și asigura un viitor bun. Iată câteva dintre cele mai importante.

1.    Investițiile la bursă

Inflația poate reprezenta o oportunitate pentru un investitor, deoarece îi oferă posibilitatea de a obține beneficii financiare substanțiale în urma investițiilor. Pentru a tranzacționa la bursă, poți să apelezi la o platformă online care îți pune la dispoziție toate instrumentele listate pe piața românească de capital. 

Una dintre cele mai bune astfel de platforme este Arena XT, care îți oferă acces rapid la o gamă variată de instrumente financiare, afișează prețul instrumentelor financiare în timp real și îți oferă numeroase posibilități de executare a ordinelor.

Un tip de investiție care îți poate aduce venituri suplimentare substanțiale este investiția în acțiuni. Acțiunile sunt influențate pozitiv de inflație odată cu devalorizarea banilor, deoarece majoritatea companiilor pot crește prețurile bunurilor pe care le produc sau al serviciilor pe care le furnizează. Principalele companii care beneficiază direct de pe urma inflației sunt cele producătoare de bunuri de larg consum sau cele producătoare de energie. De asemenea, și băncile beneficiază de pe urma inflației, prin creșterea dobânzilor.

2.    Depozitele bancare

Depozitele bancare reprezintă niște modalități de economisire foarte populare în rândul românilor, datorită faptului că nu presupun niciun efort, iar administrarea unui astfel de depozit este una facilă. 

În situația în care dispui de o sumă de bani pe care nu plănuiești să o folosești în lunile următoare, poți să o depui într-un depozit și, în funcție de perioada de timp pe care o alegi pentru constituirea depozitului, poți să încasezi o dobândă. Practic, această dobândă reprezintă pentru tine o sumă de bani suplimentară, pe care o primești din partea băncii pentru depozitarea economiilor tale.

Un astfel de depozit se poate deschide online sau la ghișeele băncilor și îți poate oferi dobânzi avantajoase, în funcție de unitatea bancară pe care o alegi.

3.    Conturile de economii

Ca și depozitele bancare, conturile de economii reprezintă instrumente financiare de economisire remunerate cu o dobândă. Spre deosebire de depozitele bancare, conturile de economii îți oferă posibilitatea de a retrage sau de a depune oricând bani și se constituie pe o perioadă nedeterminată de timp. Astfel, în funcție de suma de bani pe care o depozitezi în contul de economii, banca îți oferă o dobândă care se plătește lunar.

La fel ca în cazul depozitelor bancare, principala caracteristică a conturilor de economii este economisirea cu ajutorul dobânzii, urmată de siguranța încasării acestui venit suplimentar, sumele depuse fiind garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Poți să deschizi un astfel de cont fie online, prin intermediul aplicației mobile a băncii unde ai cont curent, fie prin intermediul platformelor online puse la dispoziție de către unitățile bancare. Administrarea unui cont de economii este foarte ușoară, tu având dreptul să retragi sau să depui bani oricând, dar și să îl închizi în momentul în care consideri că nu mai ai nevoie de el.

A economisi bani este un proces important în viața oricărui adult responsabil și, indiferent că dorești să pui bani deoparte pentru achiziția unei mașini sau a unei locuințe, fie că dorești să îți asiguri un viitor fără griji, trebuie să te folosești de instrumentele cele mai bune pentru tine. Investițiile la bursă și deschiderea unui depozit sau a unui cont de economii sunt doar câteva dintre modalitățile de economisire care te pot proteja împotriva inflației și te pot ajuta să îți îndeplinești toate obiectivele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net