Scumpiri în România. Care este evoluția prețurilor și când se vor stabiliza

Cu cât s-au scumpit alimentele și care este tendința pieței produselor de bază în următoarea perioadă a anului 2022.

market jpeg
Care au fost cele mai mari scumpiri din ultima perioadă

Prețurile la alimente sunt direct influențate de inflație și de evenimentele ce au loc, în acest moment, la nivel mondial. Pe măsură ce problemele economice continuă, alimentele de bază, de care avem nevoie zilnic, continuă să-și mărească costul, iar achiziționarea unei pâini devine, de la o zi la alta, o provocare financiară.

Cum au evoluat prețurile la alimente în România

În ultimii zece ani, prețul unei pâini s-a dublat, iar acesta continuă să crească. De asemenea, pentru un cofraj cu 10 ouă, un cetățean este nevoit să plătească de trei ori mai mult decât ar fi plătit acum 12 ani. 

În iunie 2010, o pâine era vândută cu 1 leu, iar până în septembrie 2010, prețul acesteia s-a dublat, fiind vândută la prețul de 2 lei. Până în februarie 2022, prețul unei pâini a ajuns la 2,7 lei/bucată. Astăzi, în funcție de producător și de lanțul de magazine de la care ne facem cumpărăturile, prețul unei pâini poate varia profund - de la 2,67 lei, până la chiar 5 lei/bucată.

Citește și BNR, creștere alarmantă a dobânzii cheie! Ce se întâmplă cu ROBOR-ul

Și uleiul a fost profund afectat de valul de scumpiri din ultima perioadă. În ianuarie 2010, un litru de ulei era comercializat cu 5 lei. Zece ani mai târziu, prețul s-a stabilizat în jurul valorii de 6 lei/litru. Totuși, pandemia și războiul din Ucraina au făcut prețul uleiului să explodeze. În februarie 2022, prețul unui litru de ulei era de 8,7 lei. Astăzi, 12 mai, prețul unui litru de ulei începe de la 8,99 lei și poate urca până la 11 lei/litru. 

Cât de mult a influențat inflația prețurile din România

În acest moment, inflația se află la 13,8%, iar cele mai mari scumpiri sunt în domeniul energetic. Gazele naturale s-au scumpit cu 85,27%, iar mai multe alimente de bază și produse alimentare au resimțit puternic aceste modificări de preț. 

 • cartofi - 41,84%,
 • ulei - 38,19%, 
 • mălai - 28,12%, 
 • făina - 26,70%, 
 • legume și conserve de legume - 22.05%, 
 • pâine - 20,32%, 
 • margarină - 17,20%, 
 • ouă - 16,04%, 
 • zahăr - 15,55%, 
 • brânză de oaie - 15,23%
foto1 scumpiri copy jpg
Produsele alimentare s-au scumpit și cu 85%

Ce este inflația

În economia capitalistă, prețul bunurilor și al serviciilor se modifică mereu. Uneori, aceste servicii și produse cresc în preț, alteori scad. Inflația reprezintă o creștere generalizată a prețurilor la mai multe bunuri și servicii, nu doar ale unor articole specifice. 

Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp. Astăzi, poți cumpăra cu 10 lei mai puțin decât ai fi putut cumpăra ieri. 

Vor crește prețurile și mai mult?

Specialiștii economici sunt de părere că aceste creșteri vor continua, în perioada următoare.

Vezi și Prețul litrului de carburant, în România, a crescut cu 2 lei, în doar 3 luni

România se va confrunta cu scumpiri și anul următor. BNR (n.r. Banca Națională a României) a prezentat, marți, că rata anuală a inflației își va continua creșterea în perioada următoare și va coborî de-abia în trimestrul II din 2023.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cub andreea antonescu png
image jpeg
Lia Bugnar
hororoscop jpg
laura cosoi
cub cheating wife png
colaj gina pistol irina fodor png
Alessia Raiciu 3 webp
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Risc seismic - sursa foto facebook Nicusor Dan
image png
ion iliescu jpeg
image png
image png
image png