Cât de afectați sunt vârstnicii de creșterea inflației: «Legea pensiilor trebuie schimbată»

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a oferit mai multe propuneri cu privire la legea pensiilor și impactul bugetar pe care aceasta l-ar avea asupra economiei, din cauza inflației.

Inflația a ajuns la peste 10% în România
Inflația a ajuns la peste 10% în România

Ministrul a explicat că, până la sfârșitul acestui an, legea pensiilor ar trebui schimbată, dar impactul pe care aceasta l-ar avea asupra bugetului ar putea să fie fie sub 9,4%, fie peste 9,4%.

Legea pensiilor, un impact sub 9,4% din buget

De asemenea, acesta a tras un semnal de alarmă asupra problemelor care s-ar putea să apară, dacă impactul bugetar ar fi prea mare, mai ales în contextul în care inflația în România a ajuns la 10,15%, iar aceasta este de așteptat să crească, în funcție de problemele pe plan mondial.

„Acum, faptul că legea pensiilor trebuie terminată până la sfârşitul anului şi impactul ei bugetar poate să fie sub 9,4% sau peste 9,4%, este important să lămurim Comisia că menţinerea probabil a unui astfel de procent nu este benefică într-o situaţie de criză în care trebuie să creşti veniturile populaţiei ca să poată face faţă la creşterea inflaţiei, la creşterea preţurilor la utilităţi, la creşterea preţurilor bunurilor de consum.”, a declarat Marcel Boloș.

În acest moment, inflația a ajuns, în România, la 10,15%, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. În spatele acestor probleme stau mai mulți factori interni, dar și aspecte întâlnite pe plan extern, mai ales din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina.

Citește și Ai criptomonede? Sfaturile importante ale lui Elon Musk cu privire la viitoarea inflație

Cei mai afectați de inflație sunt bătrânii și cei cu venituri reduse. În acest moment, pensia medie lunară, în România, se află în jurul valorii de 1.700 de lei, iar creșterile de prețuri ce au avut loc în perioada aceasta au luat pe nepregătite o bună parte din vârstnici.

Ce este și cum te afectează inflația

În economia capitalistă, prețul bunurilor și al serviciilor este variabil, putând să se modifice oricând. Inflația se manifestă în cazul în care se înregistrează o creștere generalizată prețurilor bunurilor, nu doar ale unor articole specifice.

Cu alte cuvinte, inflația se poate traduce prin reducerea valorii monedei, iar într-o zi putem cumpăra mai puțin cu 10 lei, decât în cea precedentă. 

Vezi și Ministrul Finanțelor anunță măsuri de temperare a inflației: "BNR a făcut o apreciere corectă"

Așadar, dacă avem o rată a inflației de 2,9%, asta reprezintă o creștere a prețurilor cu 2,9%. Dacă în 2021 puteam achiziționa, într-un an întreg, produse și servicii în valoare de 850 de euro, în 2022, dacă am avea, ipotetic, o rată a inflației de 2,9%, putem să achiziționăm aceleași produse, dar la un preț mai ridicat, de 875 de euro. 

Mai multe evenimente economice influențează această creștere, printre care se numără și raportul cerere-ofertă. Când inflația este în creștere, anumite bunuri suferă de o cerere pe care oferta actuala nu o poate respecta.

Cel mai sigur mod de a te proteja împotriva inflației este de a avea surse alternative de venit și să-ți mărești, periodic, sursele din care-ți obții venitul. De asemenea, investițiile, mai ales în timpul unei perioade în care inflația este ridicată, reprezintă o modalitate prin care-ți pot proteja banii și poți ajunge, dacă apelezi la un broker specializat, să ai un venit pasiv. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net