Vești rele pentru români: ratele la bancă vor exploda!

Criza începe uşor-uşor să-şi facă simţită prezenţa în România. După ce că se anunţă o iarnă foarte grea prin prisma creşterii valorii facturilor la căldură şi la electricitate, cei care au rate la bănci vor fi loviţi de o nouă problemă, care le va scoate din buzunar mai mulţi bani.

Din cauza creșterii indicelui IRCC, cei cu credite vor scoate din buzunar mai mulţi bani
Din cauza creșterii indicelui IRCC, cei cu credite vor scoate din buzunar mai mulţi bani

Românii care au rate la bănci se vor confrunta din această lună cu o situaţie extrem de dificilă despre care nimeni nu poate spune cât va dura.

Citește și: Cresc iar ratele românilor? BNR a anunțat la cât va ajunge indicele IRCC

IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele de consum) aproape s-a dublat. Valoarea lui a ajuns la 4,06% faţă de 2,65, în trimestrul trecut.

Avansul luat de IRCC cu 53% creşte ratele românilor cu valori între 200 şi 1.000 de lei. Românii care au rate la bănci pentru locuinţă trebuie să îşi facă serios calculele în ceea ce priveşte cheltuielile.

După ce că inflaţia din ultimele 10 luni a săpat adânc în buzunarul tuturor, ratele vor ajunge la valori enorme, ceea ce i-ar aduce pe mulţi români în imposibilitatea de a le mai achita dacă nu strâng serios cheltuielile din alte părţi.

Nu rata nici: Românii cu rate bancare, loviți de o nouă creștere. BNR, decizie de ultimă oră!

Practic, cei care au luat anul trecut un credit ipotecar, cu rata calculată la un IRCC de 1,08%, azi trebuie să suporte rate la un IRCC de peste 4%.

Mai mult, şi indicele ROBOR a crescut, cel la trei luni pentru creditele mai vechi ajungând la aproape 8%! Aşadar, la un credit de 100.000 de euro raportat la IRCC pentru o perioadă de 30 de ani, accesat pentru un apartament cu trei camere, rata lunară va ajunge la o sumă de aproximativ 3.100 lei/lună la noul IRCC de 4,06. Iar dacă ne raportăm la luna ianuarie a acestui an, creşterea e imensă.

Află și: Ce pățești dacă nu plătești ratele la bancă? Specialiștii te învață ce să faci ca să nu ajungi la executare silită

Atunci, pentru acelaşi credit se achita o rată de 2.250 de lei pe lună. Numai că atunci IRCC era de 1,17.

Un alt calcul, făcut la un credit de 70.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani, ne arată că rata creşte din cauza noului IRCC cu aproximativ 300 de lei, de la o valoare de 1.800 de lei pe lună la aproximativ 2.100 de lei.

Ce se întâmplă cu cei care au rate la programul Noua Casă?

Calculele s-au făcut şi pentru ratele celor care au contractat credite Noua Casă.

Astfel, la un asemenea credit, de 250.000 de lei, rata unui credit cu dobândă variabilă legat la IRCC va creşte, din această lună, cu 220 de lei, ajungând să depăşească 1.500 de lei.

Aşadar, cu noile schimbări românii cu credite medii vor scoate lunar din buzunar cel puţin 200-300 de lei în plus, iar de la anul acest ”plus” se anunţă a fi şi mai mare.

Aceasta deoarece, potrivit estimărilor, de la începutul anului viitor IRCC va ajunge la 5,7%. Iar rata creditului se va majora cu aproape 500 de lei faţă de nivelul actual. Soluţia pentru cei care sunt afectaţi de creştere, spun specialiştii, ar fi refinanţarea creditului cu dobândă fixă.

Avem cea mai scumpă carne de porc din Uniunea Europeană

Nu doar ratele sau facturile îi ameninţă pe români, ci şi preţul alimentelor.

Astfel, carnea de porc, atât de folosită pentru prepararea mâncărurilor tradiţionale de Crăciun, ar putea lipsi cu desăvârşire la mesele de Sărbători. Preţul acesteia se va dubla, anunţă chiar fermierii.

Scumpirea este influenţată de creşterile de preţ la energie, furaje, combustibil, dar şi de pesta porcină africană, care a afectat producţia de carne de porc în ţara noastră.

Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Concret, principalii producători spun că până la Crăciun un kilogram de carne de porc va ajunge la peste 60 de lei, adică dublu faţă de preţurile afişate în prezent în galantarele din magazine.

Aşa că, dacă acum găsim muşchiuleţ de porc cu 30 de lei kilogramul, la iarnă preţul acestuia ar putea sări de 60 de lei.

O asemenea scumpire ar face ca România să aibă carne de porc mai scumpă faţă de multe ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania sau Italia, unde un kilogram de carne de porc este sub 10 euro.

În prezent, România produce doar 15% din carnea de porc care se consumă la nivel naţional, restul fiind carne din import.

Click! spune

IRCC este indicele de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile. El se determină la finalul unui trimestru, ca o medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp luat în considerare. Rezultatul e apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net