Românii cu rate bancare, loviți de o nouă creștere. BNR, decizie de ultimă oră!

Ultima actualizare:

Românii cu rate bancare, loviți de o nouă creștere, după ce BNR ia o nouă decizie crucială vineri, 5 august. Dacă dobânda cheie este majorată, cei care au rate ar putea primi o nouă lovitură din partea Băncii Naționale a României.

Românii cu rate bancare, loviți de o nouă creștere
Românii cu rate bancare, loviți de o nouă creștere

Pe fondul unei inflații fără precedent, unor scumpiri masivie la gaze și energie, a unui indice ROBOR care atins cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, criza românilor se poate adânci.

Vezi și: Mugur Isărescu va face vineri un anunț așteptat de întreaga lume bancară. Se scumpește leul

Potrivit estimărilor, BNR se pregătește să majoreze dobând cheie până la 5,75 %. Asta înseamnă o creștere semnificativă de un punct procentual. Motivul acestei măsuri ar fi tocmai legat de stoparea inflației, spun specialiștii, care a ajuns acum la 15.5%.

Merită să citești: Magazinele unde poate fi folosit ajutorul de 250 de lei! Pensionarii au voie la fast food, dar nu și în marile supermarketuri

În plus, economiștii prevăd că indicele ROBOR, care afectează zeci de mii de români, va ajunge la 10 %. Efectul de domino va duce la o creștere a ratelor. 

O nouă creștere pentru românii cu rate bancare. BNR, decizie de ultimă oră! Cât va crește dobânda cheie până la finalul anului 2022

Analiştii se aşteaptă ca în toamnă, majorarea dobânzii cheie să fie ceva mai mică. Banca centrală ar putea încheia anul cu o dobândă de 6,50%-7%, la o inflaţie de circa 13% în 2022, scrie Antena 3.

Inflația ar putea coborî la 6,7% în anul următor, o cifră în continuare mult prea mare față ținta obișnuită de 2-3%.

Citește și: Când se va acorda ajutorul de 700 de lei pentru pensionari?

În urmă cu o lună, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în ședința din 6 iulie 2022 majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an.

Ce spun reprezentanții băncilor. Cât vor crește ratele în urma deciziei BNR

BNR, decizie de ultimă oră!
BNR, decizie de ultimă oră!

„Dacă un client ar fi luat un credit ipotecar în 2016, ancorat la ROBOR, rata lui ar fi crescut cu 62% între 2021 și 2022 (de la 1303 lei la 1 iulie 2021, la 2109 lei la 1 iulie 2022). În cazul unui împrumut ipotecar de 50.000 de euro, cu dobândă variabilă, cu maturitate de 25 de ani, rata ar fi fost anul trecut de 224 euro, în acest an crescând la 240 euro”, au declarat reprezentanții ING Bank, conform Hotnews.

„Noi credem că BNR va majora vineri rata cheie cu 75 de puncte de bază și va ajunge la 5,50%. Nu excludem posibilitatea de 100 de puncte de bază dar credem că 75 este mai probabil.

Pentru final de an vedem dobânda cheie la 6,25% și dobânda pentru facilitatea de creditare la 7,25%, aceasta din urmă fiind instrumentul relevant pentru politica monetară a BNR”, au transmis reprezentanții BCR 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net