Cresc iar ratele românilor? BNR a anunțat la cât va ajunge indicele IRCC

Ultima actualizare:

Veștile bune sunt greu de găsit în aceste vremuri complicate, iar românii cu rate se confruntă cu o instabilitate pronunțată. După explozia indicelui ROBOR, multe persoane au făcut trecerea către IRCC - Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor. Din păcate, se pare că finalul de an va aduce o creștere importantă a acestuia.

Cât mai cresc ratele românilor?
Cât mai cresc ratele românilor?

Inflația a ajuns la 15%, iar dobânzile urcă și ele vertiginos. Banca Centrală a majorat la începutul lunii dobânda cheie la 5,5%. Astfel, ar trebui să urmeze noi creşteri de rate pentru români.

Merită să citești: Magazinele unde poate fi folosit ajutorul de 250 de lei! Pensionarii au voie la fast food, dar nu și în marile supermarketuri

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat la ce să ne aşteptăm în perioada următoare. Din păcate, veștile nu sunt prea grozave.

Vezi și: Cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023

BNR se așteaptă că indicele IRCC să crească pe final de an

Într-o intervenție la Antena 3, reprezentantul Băncii Naționale a României a explicat că românii nu au încetinit ritmul împrumuturilor de la bănci, în ciuda inflaţiei şi creşterii dobânzilor, românii.

„Poate că în aceast în trimestrul al treilea ne așteptăm să coboare acest ritm, pentru că într-adevăr au fost creșteri semnificative de dobândă, dar în trimestrul doi unde avem datele bine conturate, nu, n-am avut o scădere a ritmului de creditare.

Dimpotrivă, a fost un ritm foarte crescut de creditare, semn că oamenii consideră că pot duce aceste dobânzi mai departe”, a precizat Dan Suciu.

Vezi și: Veste bună pentru banii românilor! Băncile au crescut mult dobânzile la depozitele în lei. Cât câștigi în 12 luni

Totodată, acesta a explicat că românii s-au împrumutat pe IRCC, nu pe ROBOR, unde „rata a fost la debutul perioadei de plată ceva mai scăzută.” Din păcate, purtătorul de cuvânt al BNR se așteaptă ca și indicele IRCC să crească în perioada următoare. 

Purtător de cuvânt al BNR: „IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici”

„Sigur, ei s-au împrumutat pe IRCC, nu pe ROBOR, care are alte componente și este mult mai scăzut și în consecință, rata a fost la debutul perioadei de plată ceva mai scăzută. Dar cred că mesajul și al dumneavoastră, și al nostru, și al băncilor a fost unul clar: și IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici.

Citește și: ROBOR-ul le-a sărăcit conturile! Incredibil cât sunt românii nevoiți să plătească acum rata la bancă

Știm datele pentru trimestrul următor... 4 și ceva la sută, urmează să crească și peste această cifră. Încă n-avem toate datele, dar cred la final de an, IRCC-ul va fi de peste 5 %.", a precizat purtătorul de cuvânt al BNR, conform Antena 3.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net