Veste bună pentru banii românilor! Băncile au crescut mult dobânzile la depozitele în lei. Cât câștigi în 12 luni

Ultima actualizare:

Dacă în ultimii ani, românii reușeau cu greu să găsească o bancă unde dobânda sărea de pragul de 3% pe an, vara lui 2022 a dus majorări substanțiale la principalii jucători de pe piața din România. Dar, cu o inflație absolut înfricoșătoare, nici nu mai știm dăcă o astfel de veste e de bun augur sau doar ne amintește că vine prăpădul din punct de vedere financiar. În orice caz, cei care au economii își pot proteja ceva mai bine banii agonisiți.

Câteva bănci importante din România au majorat semnificativ dobânzile pentru depozitele bancare
Câteva bănci importante din România au majorat semnificativ dobânzile pentru depozitele bancare

Dobânzile la depozitele în lei sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

Devalorizarea economiilor deținute de cetățeni continuă într-un ritm accelarat, în condițiile în care inflația a atins nivelul de 15%. În fața unui astfel de tsunami, puținii români care aveau bani strânși și-au văzut veniturile diminuate instant.

Merită să citești: Magazinele unde poate fi folosit ajutorul de 250 de lei! Pensionarii au voie la fast food, dar nu și în marile supermarketuri

Din fericire, printre atâtea vești proaste legate de creșteri de prețuri, un ROBOR care „a sărit calul”, rate tot mai mari la bănci și o inflație de povestit nepoților, apare și un anunț mai pozitiv. Unele dintre cele mai importante bănci din România au majorat semnificativ dobânzile pentru depozitele bancare. Astfel, românii pot să-și protejeze un pic mai bine economiile în perioada următoare.

Citește și: ROBOR-ul le-a sărăcit conturile! Incredibil cât sunt românii nevoiți să plătească acum rata la bancă

Ce bănci din România au crescut dobânzile pentru depozitele bancare în lei?

Unul dintre cei mai importanți jucători din România, Banca Transilvania a dus dobânzile la depozitele în lei aproape de pragul de 7%. Practic, o persoană care are 100.000 de lei într-un astfel de cont, va obține un profit de 7.000 de lei la finalul unui an. În trecut, cu greu găseai o bancă unde puteai acumula un câștig de 3.500 de lei printr-un depozit identic. Trebuie precizat și faptul că orice sumă obținută printr-un depozit în lei este impozitată cu 10%.

Foarte interesant: Cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023

Iată cum arată dobânzile la depozitele în lei oferite BT în acest moment:

  • Depozit pe 1 lună: 5,25%
  • Depozit pe 3 luni: 6,00%
  • Depozit pe 6 luni: 6,25%
  • Depozit pe 12 luni: 6,75%
  • Depozit pe 24 de luni: 7,50%
  • Depozit pe 36 de luni: 8,00%

Citește și: Când se va acorda ajutorul de 700 de lei pentru pensionari?

CEC Bank are unele dintre cele mai mari dobânzi la depozitele în lei

O altă bancă importantă din România și-a crescut substanțial dobânzile pentru depozitele în lei. La CEC Bank, profitul pe jumătate de an este de 6,20%, în timp ce persoanele care nu se ating de bani timp de 1 an de zile vor primi o dobândă de 7,20%.

Citește și: Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam

Trebuie menționat că această ofertă este pentru depozitele făcute online. Cei care aleg varianta fizică la ghișeu vor obține dobânzi mai mici cu 0,25%. Pentru a deschide un astfel de cont la CEC e nevoie să ai cel puțin 300 de lei pentru depozitele de până la 1 an inclusiv.

Alte bănci care au mărit dobânzile la depozitele în lei

Pe lista băncilor unde românii se pot proteja un pic de inflație se găsesc majoritatea jucătorilor puternici din țara noatră. Iată alte câteva bănci care au mărit dobânda pentru depozitele în lei:

  • Raiffeinsen - depozit pe 12 luni: 6,50%
  • ING - depozit pe 12 luni: 6,5% 
  • UniCredit - depozit pe 12 luni: 6,00%
  • OTP Bank - depozit pe 12 luni: între 6,70% și 7,00%
  • Banca Românească - depozit pe 12 luni: 6,50%

Explozia inflației, creșterea dobânzii de referință a BNR, lipsa lichidității băncilor, dar și tensiunile geopolitice au dus la această nouă mutare pe piața financiară din România. Din păcate, incertitudinile legate de criza economică și inflație creează în continuare un viitor sumbru și instabil pentru cetățeni.  

Deși mai multe bănci din țară au majorat dobânzile la depozitele în lei, acestea nu pot acoperi nici măcar jumătate din rata anuală a inflației, evaluată de BNR la peste 15% în acest moment.

Semnalele trase de membri Băncii Naționale a României anunță faptul că și în anul următor ne vom lupta cu o inflație uriașă, urmând ca abia în 2024 aceasta să revină la parametri ideali de 2-3%.    

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net