Șefa FMI a spus până când vor crește ratele și prețurile
Vești cât de cât bune pentru anul următor și deloc îmbucurătoare pentru 2022 vin dinspre FMI.
Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internaţional - FMI, a declarat, conform News.ro, că abia în 2023 vor începe să scadă prețurile mari, ca răspuns la acţiunile băncilor centrale.
Cheltuielile vor continua să crească în 2022
La ce trebuie să ne așteptăm? La scumpiri în următoarele luni și creșteri ale ratelor bancare, din păcate. „Se estimează faptul că ratele vor continua să crească până în primele luni ale anului 2023. Un termen mai puțin optimist ar fi undeva în primeele șase luni ale anului viitor. În cel mai bun caz, creșterea se va opri în primele trei luni.
Este greu de estimat, în condițiile în care ROBOR, adică prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele, este influențat din surse externe”, a declarat pentru Click! o sursă din cadrul unei unități bancare, din România.
Citește și: Pleci în vacanță în Sardinia? Pune mai mulți bani de-o parte pentru noile taxe
Așadar, prețurile se vor stabiliza și vor începe să scadă ușor abia în 2023.
„Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere; trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva, șefa FMI, coform sursei citate.
Guvernul crește taxele și impozitele
Chiar dacă scăderea prețurilor este așteptată de fiecare, statul român pregătește un set de impozite crescute. Așadar, românii ar putea să asiste nu neapărat la o scădere a prețurilor care continuă să fie majorate, cât la o stagnare a acestora.
Întreruperea lanţurilor de aprovizionare, din cauza pandemiei, a creat blocaje, în timp ce războiul din Ucraina a agravat aceste şocuri. Rezultatul a fost o creştere a preţurilor mărfurilor, inclusiv pentru produse de bază cheie, precum alimente, îngrăşăminte şi energie.
Citește și: Sistem nou de taxare a salariilor bugetarilor, din România, în lucru
„Nota de plată” este, evident, suportată de populație, într-o țară în care veniturile sunt, oricum, reduse, aceste modificării fiind mult mai dramatice.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!