Sistem nou de taxare a salariilor bugetarilor, din România, în lucru

Ultima actualizare:

Guvernul are pe masa de lucru un proiect  a cărui implementare e preconizată pentru anul 2023. Practic, guvernanții nu doresc adăugarea unor noi taxe pe veniturile salariale, ci o reconfigurare a sistemului de taxare, în funcție de cât de mari sunt veniturile realizate.

Așadar, din ceea ce se știe până acum, unii salariați vor datora statului taxe reduse, iar alții impozite majorate.

Impozitare în funcție de nivelul venitului

Nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României. Vorbim despre veniturile, deci nu despre salarii. Despre veniturile bugetarilor care depășesc, pentru că mai sunt sporuri. Era o discuţie să fie impozitate suplimentar, să fie impozitate progresiv", a declarat joi, 9 iunie, ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Citește și: Legea pensiilor, modificări care vor afecta milioane de români

Din primele analize ale proiectului discutat, acei salariați de la stat care realizează venituri sub 15.300 de lei brut/an nu va datora contribuții la sănătate şi pensii, ci vor plăti doar impozit de 10%.

Situația se schimbă în cazul acelor salariați bugetari, care generează anual venituri cuprinse între 15.300 și 30.600 de lei. Aceștia ar putea achita contribuții la pensii și sănătate doar pe șase salarii minime și vor fi impozitați cu 10% pe întreaga sumă realizată.

Salariul președintelui, reper în schema de taxare

Cel de-al treilea prag luat în calcul îi include pe bugetarii care strâng venituri anuale care, cumulate, se vor încadra între 30.600 de lei și 61.200 de lei. Acești salariați ar trebui, conform proiectului, să achite contribuții la pensii și sănătate pe 12 salarii minime și să suporte un impozit de 10% pe toată suma.

Citește și: Când se va acorda ajutorul de 700 de lei pentru pensionari?

Astfel, conform declarațiilor susținute de ministrul Muncii, salariul președintelui țării a fost luat drept reper în noua formulă de calcul.

În cea mai nouă declarație de avere a președintelui Klaus Iohannis e menționat faptul că acesta a realizat în anul fiscal 2020 un venit anual de 178.391 de lei. Lunar, acesta ar fi câștigat, în medie, aproximativ 14.800 de lei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net