FMI vine cu previziuni negre asupra economiei globale: «Consecințele economice sunt deja foarte grave»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internațional - FMI a avertizat că un război în curs în Europa și sancțiunile asociate vor avea „un impact sever asupra economiei globale”. Raportul FMI spune că există „o incertitudine extraordinară” în aer, iar instituția financiară internațională consideră că „consecințele economice sunt deja foarte grave”.

Kristalina Georgieva - Fondul Monetar Internațional / Facebook
Kristalina Georgieva - Fondul Monetar Internațional / Facebook

Cu o criză care are loc în lume, mulți analiști și economiști sunt îngrijorați de economia globală și de consecințele războiului care are loc în Ucraina. În plus, sancțiunile rusești sunt discutate sau implementate zilnic de o mare cantitate de țări de pe tot globul.

De la ce ne putem aștepta în perioada următoare?

Recent, FMI a emis o declarație a personalului cu privire la impactul economic al războiului din Ucraina, după reuniunea Consiliului executiv pe 4 martie. Raportul notează că întâlnirea a fost prezidată de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Perspectivele FMI nu sunt grozave, iar instituția financiară internațională a observat săptămâna trecută boom-ul energetic și al mărfurilor, mai ales după ce compania Maersk și-a anunțat retragerea de pe piața rusească.

Toate acestea s-au adăugat la „presiunile inflaționiste din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare” și ar putea încetini revenirea pandemiei de Covid-19, detaliază raportul FMI. „Șocurile de preț vor avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace pentru care alimentele și combustibilul reprezintă o proporție mai mare a cheltuielilor”, adaugă declarația FMI.

Raportul FMI explică problemele legate de război ar putea cauza și mai mult efecte economice într-o multitudine de țări. „În cazul în care conflictul ar escalada, daunele economice ar fi cu atât mai devastatoare, iar sancțiunile împotriva Rusiei vor avea, de asemenea, un impact substanțial asupra economiei globale și a piețelor financiare, cu efecte semnificative asupra altor țări”, notează declarația departamentului de comunicații al FMI.

Declarațiile FMI publicate zilele acestea urmează semnalele recente ale unei recesiuni în așteptare, iar un analist care a remarcat că consecințele economice ar putea fi „de 10 ori mai grave decât Marea Depresie economică”. Inflația a fost în creștere, iar investitorii sunt îngrijorați de creșterea ratelor dobânzilor de către băncile centrale și de reducere a achizițiilor mari de active. Mai precis, Rezerva Federală a SUA este de așteptat să majoreze rata dobânzii de referință , dar unii oameni prevăd că conflictul în curs din Europa ar putea împiedica acest lucru.

FMI a remarcat că au existat daune critice ale infrastructurii în Ucraina. Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a explicat că țara are la dispoziție 2,2 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie. Mai mult, Grupul Băncii Mondiale, constituit din cinci entități internaționale care acordă împrumuturi cu efect de levier către țări, „pregătește un pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari în lunile următoare”, a detaliat FMI.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net