Reciclarea sticlelor de plastic, o sursă de venit pentru mii de români. Unii iau 18.000 lei/lună

Ultima actualizare:

Mircea Fechet, ministrul Mediului, face declarații despre sistemul de reciclare, din România. Acesta spune că sunt 6.000 de români care datorită acestor automate instalate „pot să pună o pâine pe masă", scrie adevărul.ro. Ministrul Mediului a vorbit, însă și despre cei care vandalizează punctele de colectare, precizând că acei oameni ar trebui să fie amendați. 

Centru de colectare a peturilor Foto: FB
Centru de colectare a peturilor Foto: FB

"Românii pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare"

Ministrul Mediului declară că, în prezent, sunt mii de români care adună un ban din reciclarea peturilor. „Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare. Caută sticle prin oraş, prin coşuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Un cetăţean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal pentru că a fost amendat de Poliţia Locală pentru că a scos un PET dintr-un coş”, a transmis ministrul Mediului Mircea Fechet. 

Ce se întâmplă cu cei care vandalizează punctele de colectare

„Cred că e greşit să amendezi un om care ia PET-ul dintr-un coş de gunoi, pentru că acel PET ar fi ajuns la groapă. În situaţia în care îl pune într-un RVM, într-un aparat automat, pe lângă faptul că câştigă 50 de bani, ne asigurăm că acel PET ajunge într-o fabrică de reciclare.

Cel mai mare procesator de PET-uri din România şi din Sud-Estul Europei mi-a spus că pentru prima dată în istoria companiei, şi sunt înfiinţaţi imediat după Revoluţie, au renunţat la importul de PET din altă ţări, pentru mine este o veste extraordinară”, a explicat Mircea Fechet. Însă „cei care vandalizează punctele de colectare separată, acele igloo-uri, şi fac dezastru în jur, acei oameni bineînţeles că trebuie să fie amendaţi şi nu la ei m-am referit”, a specificat ministrul Mediului, după ce declarația sa a fost greșit înțeleasă. 

Pot câștiga 18.000 lei/ pe lună 

Unii dintre ei declară că pot câștiga și 600 de lei pe zi colectând ambalajele ne-returnate. Oamenii adună sticlele de plastic din coșurile de gunoi, de la restaurante, magazine, de pe plajă și reușesc să facă în acest mod rost de bani. Asta înseamnă că dacă muncesc zilnic, aceste persoane pot câștiga și 18.000 de lei pe lună. 

Un studiu recent arată că șapte din zece români returnează toate ambalajele cu simbolul SGR, iar patru din zece o fac pentru a evita pierderea garanției plătite, însă 45% dintre cei chestionați sunt nemulțumiți de modul de funcționare al sistemului, solicitând creșterea numărului de puncte de returnare pentru a îmbunătăți eficiența acestuia.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net