Schimbare la Sistemul de Garanţie-Returnare. Detaliul pe care românii ce reciclează sticle trebuie să-l cunoască. Guvernul a decis

Începând cu data de 9 iunie, Guvernul României a implementat schimbări semnificative în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) care afectează modul în care românii reciclează sticle și alte ambalaje. Conform Hotărârii de Guvern nr. 580/2024, termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalaje vizate de SGR, dar care nu au marcajul specific SGR, a fost prelungit cu șase luni. Astfel, aceste produse pot fi vândute până la 31 decembrie 2024.

Sticle. Foto: arhiva.
Sticle. Foto: arhiva.

Contextul deciziei

Inițial, HG nr. 1074/2021 interzicea introducerea pe piață a produselor ambalate în ambalaje nereutilizabile fără marcajul SGR după 30 iunie 2024. Însă, numeroase solicitări de la operatorii economici au determinat Guvernul să revizuiască acest termen, pentru a evita perturbările economice majore și pentru a oferi mai mult timp pentru adaptarea la noile reglementări.

Ministerul Mediului a subliniat în nota de fundamentare necesitatea de a introduce un termen rezonabil, care să țină cont de realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate. Prelungirea termenului a fost decisă pentru a nu periclita activitatea întreprinderilor și pentru a preveni destabilizarea economiei naționale.

Noile reglementări începând cu 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, va fi interzisă complet vânzarea pe piața din România a sticlelor sau altor ambalaje nereutilizabile care nu au marcajul SGR. Aceasta măsură vizează ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru băuturi alcoolice, sucuri, ape minerale și alte băuturi.

Impactul Sistemului de Garanție-Returnare

SGR a avut un impact semnificativ de la implementarea sa, cu peste 100 de milioane de ambalaje returnate de consumatori și 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. În ultimele luni, producătorii au pus pe piață un miliard de ambalaje inscripționate corespunzător.

Modalități de fraudare și măsuri de prevenire

În paralel, a apărut și o problemă legată de modalități prin care românii încearcă să păcălească sistemul. Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri care demonstrează cum sticle nereciclabile pot fi transformate în reciclabile prin lipirea unui cod de bare fals. Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat acest lucru printr-un experiment reușit, dar această metodă va fi ineficientă începând cu 1 iulie, când toate produsele introduse pe piață vor trebui să fie inscripționate cu marcajul SGR.

Guvernul României a luat măsuri importante pentru a asigura tranziția eficientă la Sistemul de Garanție-Returnare, prelungind termenul pentru vânzarea produselor fără marcaj SGR până la sfârșitul anului 2024. Această decizie oferă operatorilor economici timpul necesar pentru a se adapta la noile cerințe, asigurând în același timp stabilitatea economică și protejarea mediului prin reciclarea eficientă a ambalajelor. De la 1 ianuarie 2025, toate ambalajele nereutilizabile vândute în România vor trebui să fie inscripționate cu marcajul SGR, consolidând astfel eforturile de reciclare și protecție a mediului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
449511188 886549006839280 8344282868118880317 n jpg
image
image
image
image
image
image
bacalaureat adevarul jpg
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net