Comercianții din satele din România refuză să primească PET-uri și să plătească garanția de 50 de bani. Care este motivul?

Sistemul de returnare-garanție pentru PET-uri pare să se oprească la marginea satelor din România. În mediul rural, majoritatea comercianților refuză să primească ambalaje și să plătească garanția, invocând lipsa unor infrastructuri adecvate pentru depozitarea acestora.

Apă la pet. Foto: arhiva.
Apă la pet. Foto: arhiva.

Ce spune administratorul sistemului RETURO

Administratorul sistemului, RETURO, recunoaște că există dificultăți în preluarea PET-urilor, dozelor și sticlelor adunate de la clienți, dar susține că se fac eforturi pentru îmbunătățirea situației și pentru creșterea ratei de reciclare. În ciuda acestor eforturi, mulți comercianți din jurul Brașovului și din alte zone rurale refuză să primească ambalaje și să returneze garanția.

Magazinele sătești nu acceptă PET-uri și nu plătesc garanția

Reporterii observatornews.ro care au verificat șase magazine sătești în jurul Brașovului au constatat că niciunul dintre acestea nu acceptă PET-uri și nu plătește garanția. În schimb, oamenii din comunitățile rurale se confruntă cu dilema gestionării ambalajelor, recurgând la soluții precum arderea lor sau abandonarea în locuri neautorizate.

Unii comercianți care au acceptat să preia ambalajele s-au trezit cu stocuri mari, nefiind ridicate de RETURO la intervalele prevăzute. În aceste condiții, unii au fost nevoiți să transporte personal ambalajele la magazinele mari, în încercarea de a le elimina.

Rata de returnare a ambalajelor a crescut semnificativ

Reprezentanții RETURO recunosc că întâmpină dificultăți în respectarea termenelor prevăzute în contractul cu comercianții, dar promit că vor face eforturi pentru îmbunătățirea situației.

Așa este, dar lucrurile se îmbunătățesc continuu", spune administratorul sistemului. Acesta  își propune să trimită la reciclare în 2024 65% din ambalajele care nu se mai pot utiliza.

De la implementarea sistemului, rata de returnare a ambalajelor a crescut semnificativ, însă este evident că mai sunt multe de făcut pentru a asigura o funcționare eficientă și uniformă a sistemului de returnare-garanție în întreaga țară.

Pentru a îmbunătăți gestionarea ambalajelor și pentru a promova reciclarea, este necesară o colaborare strânsă între autorități, operatorii de salubritate și comercianți, iar investițiile în infrastructuri adecvate și în aparate de colectare pot reprezenta soluții eficiente pentru gestionarea eficientă a deșeurilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
kate william profimedia 0764084002 jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net