Record al Guvernului Ciucă! Are 118 secretari și subsecretari de stat

Cabinetul PSD-PNL-UDMR a reuşit un record! Nu neapărat în materie de bună guvernare, ci printr-un număr mare de numiri în funcțiile de secretari și subsecretari de stat.

Mai precis, 118 oficiali, reușind să bată recordul precedent, al Guvernului Dăncilă, de 110 demnitari, transmite adevarul.ro

Echipa premierului Ciucă are 118 secretari și subsecretari de stat
Echipa premierului Ciucă are 118 secretari și subsecretari de stat

Numărul tot mai mare de funcţii se bate cap în cap cu părerile unor lideri ai Coaliţiei, ca Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, care vorbesc în spaţiul public de o criză economică iminentă şi cer prudenţă politică.

GUVERNUL DĂNCILĂ A AVUT RECORDUL PRECEDENT

Cabinetul condus de Nicolae Ciucă a devenit echipa guvernamentală cu cei mai mulţi secretari şi subsecretari de stat, numărul acestora fiind în acest moment de 118, potrivit unei analize a „Adevărul”.

E vorba exclusiv de secretari şi subsecretari de stat din ministere, SGG şi echipa premierului şi a celor doi vicepremieri, nu şi şefii din agenţii, autorităţi sau oficii guvernamentale, care au rang de secretar sau subsecretar de stat.

Precedentul record a fost atins în 2018, cu 110 secretari şi subsecretari de stat și a fost deţinut de Guvernul Dăncilă, la începutul mandatului.

Citește și: Credite garantate de stat, pentru tineri, disponibile din vară. Anunţul Gabrielei Firea

În present, ultimul minister care a mai adăugat un secretar de stat la ceilalţi trei a fost cel al Economiei, într-o procedură rapidă, în condiţiile în care hotărârea de Guvern fusese pusă în dezbatere publică pe 8 aprilie, iar pe 14 aprilie deja a fost adoptată, deşi ar fi trebuit să stea zece zile în dezbatere publică.

TREI FUNCȚII NOI, EFORT BUGETAR DE 600.000 DE LEI PE AN

În primele trei luni ale 2022, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a funcţionat cu doi secretari de stat, însă la finalul lui martie s-a schimbat HG-ul de organizare, fiind adăugaţi alţi trei secretari de stat.

Lunar, cele trei funcţii nou-înfiinţate înseamnă 50.000 de lei, ceea ce reprezintă anual un efort bugetar de 600.000 de lei.

MINISTERUL DEZVOLTĂRII, „CAMPION” LA NUMĂR DE DEMNITARI

Cel mai mare număr de demnitari este la Ministerul Dezvoltării, adică 11, şapte fiind secretari de stat, iar patru – subsecretari de stat. Cu număr mare de secretari şi subsecretari de stat sunt Internele (opt), Transporturile (şapte) şi Educaţia (şapte).

Citește și: Adio ambuteiajelor din zona orașului Balș? Premierul a anunțat deschiderea primei porţiuni de drum expres

În perioada anilor 2010 – 2012, a fost demonstrate faptul că un Executiv poate să funcționeze și într-o formulă mai redusă. Mai exact, în mai puţin de 50 de oameni. Singurul premier care a strâns cureaua în ceea ce priveşte cheltuielile şi funcţii de secretar şi subsecretar de stat a fost Emil Boc.

CABINETUL CARE A FUNCȚIONAT CU MAI PUȚIN DE 50 DE PERSOANE

La jumătatea lui iulie 2010, la o lună după ce a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, Boc a decis să reducă numărul de secretari de stat şi de subprefecţi. Din 57 de secretari de stat au rămas doar 32. De asemenea, din 85 de subprefecţi au mai rămas doar 43. Raţionamentul era legat de economiile la bugetul de stat, în contextul crizei economice.

Analiza detaliată poate fi consultată pe Adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net