Redu consumul de energie cu ajutorul electrocasnicelor!
Factura la curent electric este din ce în ce mai mare şi-ţi goleşte în fiecare lună buzunarele? E cazul să ieimăsuri! Gabriela Geană, director de marketing Arctic,ne dă azi câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi dacă vrei să plăteşti cât mai puţin utilităţile.
Încarcă maşina de spălat
Pentru un consum mai mic, este indicată folosirea capacităţii maxime de încărcare, selectând ciclul de spălare optim şi cea mai mică temperatură la care pot fi spălate rufele.
Un factor important în reducerea consumului de energie îl constituie nu numai maşina de spălat, ci şi calitatea detergentului pe care îl folosiţi.
Detergenţii de calitate superioară permit spălarea rufelor la o temperatură scăzută, respectiv permit utilizarea programelor economice, de durată redusă.
Pune frigiderul într-un spaţiu aerisit
Consumul de energie electrică poate fi redus şi printr-o exploatare raţională: Instalarea frigiderului într-un spaţiu aerisit şi curat; Evitarea vecinătăţii cu surse de căldură; Evitarea expunerii frigiderului la razele solare; Micşorarea frecvenţei deschiderii uşilor;Dacă alimentele congelate scoase din congelator pentru consum se introduc în compartimentul de alimente proaspete pentru decongelare - se va evita contactul direct cu alimentele proaspete;Utilizarea distanţierelor puse la dispoziţie de producător, în vederea creării unui spaţiu suficient de circulaţie a aerului între perete şi spatele frigiderului;Respectarea perioadelor de dezgheţare, conform indicaţiilor producătorului;Condensatorul - piesa de culoare neagră din spatele frigiderului - întotdeauna trebuie să fie curat. Depunerea de praf reduce performanţele frigiderului.Printr-o astfel de exploatare consumul de energie electrică poate fi redus cu până la 20%.
Aspiră cu periile potrivite
Curăţarea periodică a filtrelor, de preferinţă imediat după încheierea operaţiilor de curăţenie;Utilizarea adecvată a periilor, în funcţie de materialul sau zona supusă curăţării prin aspirare;Reglarea turaţiei motorului (doar dacă aspiratorul dispune de variator de turaţie) în funcţie de zona supusă curăţării prin aspirare.
Opreşte televizorul de la buton
Oprirea de la butonul on-off, când aparatul TV nu este utilizat mai mult de 1-2 ore (în stand-by, adică oprit numai de la telecomandă, aparatul TV consumă energie electrică; deşi nu este un consum mare - 0.25W...2W/oră, este continuu şi inutil);
Alegerea aparatului TV în funcţie de încăperea în care va fi instalat (un aparat TV de dimensiuni mari consumă mai mult şi nu e potrivit unei încăperi mici).
Foloseşte becuri economice
Într-o gospodărie, iluminatul reprezintă circa 20% din factura de energie electrică, acest procent mare datorându-se utilizării becurilor ineficiente energetic.
Un bec cu filament de 100W consumă anual 100kWh, adică doar pentru el ar trebui să plătiţi anual 247.900 lei. Pentru a se micşora consumul de energie electrică pentru iluminat, este bine să foloseşti becuri eficiente energetic.
Piaţa oferă o gamă variată de astfel de becuri, ele caracterizându-se printr-un consum de circa 5 ori mai mic decât al becurior cu filament, pentru acelaşi nivel de iluminare.
Un bec eficient energetic, de 20W, consumă anual 20kWh şi plata facturii pentru el devine mult mai mică, de 29.600 lei. Economia realizată anual fiind de 218.300 lei.
«Spală la temperaturi mai mici»Gabriela Geană, director Marketing Arctic
Durata programului de spălare depinde semnificativ de doi factori: de temperatura la care trebuie efectuată spălarea (timpul necesar pentru încălzirea apei până la temperatura selectată) şi de tipul de program de spălare selectat (ţesături din bumbac, ţesături sintetice sau lână).
Temperatura este cel mai important factor în stabilirea duratei programului de spălare şi implicit al consumului de energie electrică/ciclu de spălare.
Exemplificând, dacă pentru un program de bumbac vom reduce temperatura de spălare cu numai 10°C (de la 50°C la 40°C), durata programului va scădea cu circa 7%, iar consumul de energie electrică cu circa 9%.