Reguli noi pentru vânzarea locuințelor. Ce taxă este obligat să plătească și câți bani pierde proprietarul

Ultima actualizare:

Impozitarea vânzării locuințelor se va face după reguli noi anul acesta. Vânzătorii nu vor mai fi scutiți de plata impozitului, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat. 

Se aplică reguli noi, din 2023, la vânzarea locuințelor Foto: Shutterstock
Se aplică reguli noi, din 2023, la vânzarea locuințelor Foto: Shutterstock

Vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea locuinței

După ce, în vara lui 2022, a fost modificat prin OG 16, Codul Fiscal nu mai amintește despre plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor, scrie avocatnet.ro.

Practic, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea unei locuințe, așa cum se-ntâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul se încadra în limita amintită, acum impozitându-se venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor, indiferent de prețul proprietății.

Există două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare

Dreptul de proprietate poate fi atestat prin documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor etc. În ceea ce privește impozitarea efectivă, de la începutul anului au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, ce se aplică în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea vândută.

Este vorba de 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv și 1% pentru imoobilele de mai sus, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Când se plătește impozitul la notar

Impozitul (calculat potrivit regulilor de mai sus) se plătește la notar, atunci când se semnează contractul, iar acesta transferă banii statului până spre sfârșitul lunii următoare.

Potrivit Codului fiscal, există și situații în care nu se plătește impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul personal.

Concret, nu se datorează impozit în următoarele cazuri: atunci când terenurile și construcțiile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor specifice, când dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți.

Nu se datorează impozit în cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare, când dreptul de proprietate se constată în condițiile legii cadastrului și publicității imobiliare, în cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

image
image
image
image
image
image
ana maria obreja flagrant jpg
Cum înlături părul de câine din casă jpeg
Persoane se plimbă în parcul IOR într-o zi în care temperatura a depășit mult media perioadei -18 ianuarie 2023. Inquam Photos / George Călin
Preşedinte CJ Vaslui Dumitru Buzatu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fericire jpg
mucegai jpg
toamna vremea natura patrick tomasso 5hvn 2ww6ry unsplash jpeg
image
actualitate.net