Uite cum să cumperi o locuinţă la jumătate de preţ!

Ultima actualizare:

Cumpărarea unei locuinţe se poate face printr-un credit bancar, cu banii jos sau prin participarea la o licitaţie organizată de o instituţie financiară care scoate la vânzare proprietăţi imobiliare executate silit. Acestea din urmă pot ajunge la o valoare şi cu până la 50% mai mică decât cea stabilită iniţial. Iar asta pentru că o licitaţie se organizează după anumite reguli stricte.

Specialiştii site-ului imobiliare.ro îţi spun tot ce trebuie să ştii dacă vrei să participi la o licitaţie pentru a cumpăra o locuinţă executată silit. 

 • Unde trebuie să cauţi – Anunţuri cu locuinţe scoase la vânzare  prin executare silită găseşti pe site-urile băncilor, la birourile executorilor judecătoreşti, la judecătorie sau pe site-ul ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). 
 • Care este preţul – La prima licitaţie, locuinţa este scoasă la vânzare la valoarea care rezultă din raportul de evaluare a acesteia. Dacă nu se vinde, va fi organizată o a doua licitaţie, iar acum preţul va fi mai mic cu 25%. Dacă proprietatea nu se vinde nici la al doilea termen, se organizează o a treia licitaţie, iar preţul mai scade cu încă 25%. Teoretic, locuinţa se va vinde la jumătate de preţ. Practic, organizatorul licitaţiei nu este obligat să mai scadă din valoarea locuinţei după al doilea termen, însă dacă vrea să scape de imobil, o va face cu siguranţă. 
 • Ce trebuie să faci dacă vrei să cumperi - Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să iei legătura cu executorul pentru a te informa cu privire la situaţia imobilului. Nu trebuie să te sfieşti să pui întrebări precum: „Este imobilul ocupat sau nu?”, „Contestă proprietarul executarea?” sau „Ce datorii există în contul imobilului?”. Acesta e un pas important, pentru că după achiziţionarea proprietăţii pot apărea situaţii neprevăzute, cum ar fi existenţa unor datorii la utilităţi, pe care vei fi nevoit să le plăteşti din propriul buzunar, deşi, teoretic, cad în sarcina vechiului proprietar.
 • Trebuie să dispui de nişte bani - Al doilea pas este să plăteşti cauţiunea de 10% din preţul de pornire afişat şi să depui o cerere de participare la licitaţie. Trebuie să fii atent, pentru că unii executori au un termen-limită de depunere a acestei cereri. La licitaţia propriu-zisă va trebui să te prezinţi cu dovada că ai plătit cauţiunea şi cu actul de identitate.
 • Ce se întâmplă după licitaţie - Dacă nu ai reuşit să cumperi imobilul, cauţiunea de 10% ţi se va restitui în termen de aproximativ trei zile lucrătoare. Dacă ai cumpărat respectiva proprietate, executorul va încheia un proces-verbal în baza căruia vei putea face plata integrală; apoi vei primi un act de adjudecare cu ajutorul căruia executorul va înscrie provizoriu imobilul în cartea funciară. Urmează o perioadă de o lună de zile pentru contestaţii, după care se eliberează o hotărâre judecătorească potrivit căreia actul de adjudecare poate fi intabulat şi, în cele din urmă, are loc intabularea propriu-zisă. După încheierea licitaţiei, ai la dispoziţie 30 de zile pentru a plăti restul banilor. În caz contrar, vânzarea se va anula; pe lângă faptul că vei pierde cauţiunea de 10%, va trebui să suporţi şi diferenţa dintre preţul adjudecat şi cel stabilit pentru următoarea licitaţie.
 • Care sunt riscurile - În momentul în care poţi intra în posesia imobilului, un risc de luat în calcul este refuzul proprietarului de a-l evacua, conflict ce poate fi rezolvat printr-o înţelegere amiabilă cu acesta sau în instanţă. Din punct de vedere legal, fostul proprietar are dreptul să conteste actul de adjudecare emis de executorul judecătoresc. Dacă contestaţia este aprobată, vei primi banii înapoi – atât cauţiunea de 10%, cât şi restul sumei pe care ai achitat-o. 

Iată câteva apartamente scoase la licitaţie!

BCR

 • Bucureşti - Apartament 3 camere, 65,29 mp, et. 5/8, sector 4, Bd. Alexandru Obregia, preţ 103.321 lei, adică circa 23.000 €. Data licitaţiei: 21 iulie. 
 • Târgovişte – Apartament 2 camere, 38,57 mp, et. 3/4, zona Micro 5 Diana, preţ 74.001 lei, adică circa 16.500 €. Data licitaţiei 27 iulie. 
 • Feteşti – Apartament 2 camere, 52,29 mp, parter în bloc tip S+P+4E, construit înainte de 1977, preţ 66.705 lei, adică circa 14.850 €. Data licitaţiei 29 iulie. 
 • Giurgiu – Apartament 2 camere, 39,02 mp, et. 4, bloc tip S+P+4E, preţ 48.930 lei, adică circa 10.880 €. Data licitaţiei 29 iulie. 

BRD

 • Timişoara – Apartament 3 camere, 69 mp, et 1, preţ 283.281, adică circa 63.000 €. Data licitaţiei 8 august. 
 • Cluj – Apartament 2 camere, 62,65 mp, cartier Floreşti, preţ 102.698 lei, adică circa 22.830 €. Data licitaţiei 8 august. 
 • Bucureşti – Apartament 2 camere, 59,56 mp, et. 6, sector 3, preţ 52.900 €. Data licitaţiei 3 august. 
 • Ploieşti – Apartament 3 camere, 72,53 mp, semidecomandat, confort 2, preţ 129.000 lei, adică circa 28.670 €.

Banca Transilvania  

 • Bucureşti – Apartament 4 camere, semidecomandat, 64,14 mp, preţ 49.000 €. 
 • Timişoara – Casă cu 6 camere, subsol, parter, un etaj şi mansardă, teren de 1.426 mp, localitatea Şag, preţ 135.000 €. 
 • Topliţa – Apartament 2 camere, decomandat, 50 mp, într-un bloc cu 4 etaje, preţ 18.500 €. 
 • Tulcea – Apartament 3 camere, decomandat, 78,32 mp, situat la mansarda unei clădiri de tip D+P+1E+M construită în anul 1975, preţ 13.300 €.
image
image
image
image
image
image
bani jpeg
Cavoul Iuliei Hasdeu jpg
Regele Charles și Prințul William (2) jpg
Apple iPhone FOTO Shutterstock jpg
image png
image png
Injectie
mos craciun ciocolata pexels jpeg