Stai într-un apartament ANL? Uite cum îl vei putea cumpăra!

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Chiriaşii imobilelor care aparţin Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) vor putea cumpăra casa respectivă fie cu un credit bancar contractat cu garanţia statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedură care nu este, în prezent, permisă. Facilităţile la cumpărarea de către tineri a unei locuinţe ANL au fost introduse de Guvern printr-o ordonanţă aprobată săptămâna trecută, potrivit Mediafax.

Cum funcţionează sistemul în prezent?

Legislaţia aplicată până în prezent stabileşte că locuinţele ANL pentru tineri cu vârste de până în 35 de ani destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate exclusiv tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor care au semnat contractul de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. Cu alte cuvinte, dacă locuieşti cu chirie într-un apartament ANL, poţi cumpăra locuinţa după un an. Preţul trebuie achitat integral, banii provenind fie din surse proprii, fie dintr-un împrumut la bancă. 

10 veşti bune care ne aşteaptă

Prin ordonanţa aprobată săptămâna trecută, autorităţile au decis următoarele: 

Aceste  credite făcute la bănci sau alte instituţii financiare vor putea fi contractate inclusiv cu garanţia statului, în termen de cinci zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.

Preţul de vânzare va putea fi achitat şi în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare. 

Pentru achiziţionarea locuinţelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referinţă a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat. 

Transferul de proprietate asupra locuinţei se produce după achitarea integrală a locuinţei. 

Cumpărătorul va avea şi posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parţial a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.

Persoana care cumpără locuinţa se obligă să achite ratele lunare la scadenţă, iar pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor de plată, va datora după acest termen majorări de întârziere. 

În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nici o altă formalitate, titularul contractului fiind considerat în întârziere şi având obligaţia de a preda locuinţa la data notificată. 

În cazul rezilierii contractului, titularul este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri la ANL. 

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei va fi obţinut şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun. 

Odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii. 

ANL a construit până în primăvara acestui an 3.200 de locuinţe (case şi apartamente), în 59 de amplasamente în cadrul programului locuinţe finanţate prin credit ipotecar şi peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor sub 35 de ani. ANL avea în execuţie 1.945 de locuinţe pentru tineri, în 38 de şantiere, iar pentru acest an este prevăzută livrarea a 1.200 de unităţi. 

image
image
image
image
image
image
image 2023 11 29 26718858 0 dacia duster 3 partea frontala jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
FotoJet (20) jpg
image png
proces instanta sentinta foto pexels jpg
Scrisoare veche Twitter jpg
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg