Reguli pentru o vacanţă reuşită alături de copil
Când ai copil mic, vacanţele sunt puţin diferite. Tot programul va fi în funcţie de nevoile lui, de la alegerea hotelului până la orele de culcare şi de trezire. La toate acestea trebuie să luăm în calcul toate micile năzdrăvănii, mofturi şi eventuale plânsete, care te pot face să te întorci mai obosit decât ai plecat. Psihologul Click!, Mihaela Vintilă, îţi spune câteva reguli pentru o vacanţă reuşită.
Alegerea locului de cazare. Încă de la început trebuie să te informezi legat de condiţiile de cazare. Poate ai nevoie de bucătărie, de un mic spaţiu de joacă în curte, de linişte, de umbră sau de aer condiţionat. Schimbarea mediului, a aerului sau a mâncării poate să-l îmbolnăvească pe copil.
Pe drum. Indiferent cu ce călătoriţi, i-ai copilului, pe drum, jucăria preferată, păturica sau perna lui, care să-i creeze starea de confort de acasă. „Dacă mergeţi cu maşina, nu da muzica prea tare, implică-l în conversaţie, arată-i diverse locuri şi explică-i ce vede. Părintele care nu conduce este de preferat să stea cu el în spate. Faceţi opriri mai dese, ca să se poată dezmorţi", explică psihologul Mihaela Vintilă.
În camera de hotel. Explică-i celui mic că acolo are vecini, ca şi la bloc, dar că acolo oamenii dorm mai mult şi au nevoie de linişte, iar el nu are voie să bată mingea sau să ţipe.
La masă. Nu e nicio ruşine să întrebi personalul dacă mâncarea e proaspătă sau să-l rogi să folosească mai puţine condimente. Copilul trebuie lăsat să mănânce singur, dacă are peste 3 ani, însă mare atenţie să nu murdărească peste tot în jur. Nu-l certa în văzul tuturor pentru că se va simţi prost şi, pe viitor, îşi pierde încrederea în el.
Pe plajă. Specialistul îţi recomandă să te orientezi spre locuri unde mai sunt copii. În felul acesta, cel mic poate socializa, dar şi părinţii care au copii sunt mai înţelegători, acceptă mai uşor năzdrăvăniile. Mare atenţie la orele de plajă, nu-l expune între orele 11 şi 16, foloseşte creme cu factor ridicat de protecţie şi nu-l lăsa să intre singur în apă.
Dacă are toane. Toţi copiii se supără din diverse motive, li se pune pata pe câte ceva, încep să urle. În acele momente, e bine să le reorientezi atenţia. O jucărie surpriză pe care e bine să o ai la tine te va scoate din impas. Fie că este nouă, fie că e preferata lui, jucăria îl va face să uite motivul supărării. E bine să negociezi cu el oferirea jucăriei.